Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

wwdjyffm3

Sziasztok!

Tudja valaki mekkora vagy milyen típusú Mosfet kell a 3W-os lézerdiódához, a lenti kínai vezérlős csoda esetén? (helyettestő típusok esetleg?)

Kis mosfettel küldték a csomagot és eldurrant a 3W-os lézer alatt. :(

Az első képen elméletileg egy megfelelő van, a másik kettőn pedig az én szétégett alkatrészem.

Eredeti alkatrész egy FU024N típusú volt, de sajnos az kevés volt neki. 3 napot élt, nyugodjon békében.

Kelepeisz Lajos

Egy IRL540N tökéletes lenne oda.

Kelepeisz Lajos

Mondjuk hűtés nélkül nem is csodálkozom hogy elfolyt.

wwdjyffm3

Bíztam a gyáriban... :(
Most rá lett rakva egy IRFBE30, mert az volt az egyetlen, de mégannyira sem bírja. Meg túlságosan kinyit. Nem tudom jár lejjebb venni a jelszintet és így is éget a pozícionáló pont.

IRL540N... Köszi szépen! Ennek ugyan olyan a nyitás/zárás karakterisztikája, vagy még be kell hangolni?

s7manbs8

Az a 3W lézer hajtás kapcsolóüzemű vagy disszipációs féle ? Ha utóbbi nem csoda ha melegszik, mint az állat. Oda hűtőborda kellene akkor.

wwdjyffm3

Jó a kérdés. :) Sajnos ennyire nem értek hozzá. Az aurduino vezérli a tranzisztort, 256 biten és 0 a minimális, 255 a max jelszint. (zárt/nyitptt állapot.)

Dióhéjban: Bejön a 12V táp és rámegy a fetre, amit az aurdino nyit/zár. Onnan tovább megy 2 vezeték a lézer szabályzódobozába, onnan pedig szintén 2 vezeték a diódára és a ventillátorra egyszerre.

Nekem csak az a furcsa, hogy a ventillátor is úgy forog, ahogy a fet nyit, vagyis kis kakaón alig forog. Azt lehetett volna direktbe kötni, vagy van valami funkciója, amit nem ismerek?

De úgy csupaszon adták, se hűtés se semmi. Az a gyanúm, hogy mellényúltak dobozoláskor. Minden esetre írtam az eladónak a pótalkatrész reményében. Még vizsgálják az esetet.

rokonok

Ha közvetlenül az arduino hajtja a fetet akkor speciális fet kell oda.
IRLZ34NPBF rom International Rectifier
55V, 30A, max.68W
http://www.irf.com/product-info/datasheets/data/irlz34npbf.pdf

Rds On (Max) @ Id, Vgs: 35 mOhm @ 16A, 10V
Vgs(th) (Max) @ Id: 2V @ 250µA
Gate Charge (Qg) @ Vgs: 25nC @ 5V
Input Capacitance (Ciss) @ Vds: 880pF @ 25V

But the 68Watt is a little low, I would like a heavy mosfet.
On Digikey I see lots of heavy mosfets, But I'am not sure if they work wel with an arduino pin/5v. Or if they switch fast enough for PWM?
I selected some...

STP60NF10 from STMicroelectronics
http://www.st.com/internet/com/TECHNICAL_RESOURCES/TECHNICAL...046750.pdf
100V, 80A, max.300W

Rds On (Max) @ Id, Vgs: 23 mOhm @ 40A, 10V
Vgs(th) (Max) @ Id: 4V @ 250µA
Gate Charge (Qg) @ Vgs: 104nC @ 10V
Input Capacitance (Ciss) @ Vds: 4270pF @ 25V

or

IRLB3036PBF-ND from International Rectifier
http://www.irf.com/product-info/datasheets/data/irlb3036pbf.pdf
60V, 195A, max.380W

Rds On (Max) @ Id, Vgs: 2.4 mOhm @ 165A, 10V
Vgs(th) (Max) @ Id: 2.5V @ 250µA
Gate Charge (Qg) @ Vgs: 140nC @ 4.5V
Input Capacitance (Ciss) @ Vds: 11210pF @ 50V

or

IRL3705NPBF from International Rectifier
http://www.irf.com/product-info/datasheets/data/irl3705npbf.pdf
55V, 89A, max.170W

Rds On (Max) @ Id, Vgs: 10 mOhm @ 46A, 10V
Vgs(th) (Max) @ Id: 2V @ 250µA
Gate Charge (Qg) @ Vgs: 98nC @ 5V

000000000

Építettem egy arduinos kis 2.5 Wattos lézert.

Annál az analóg bemenetre tettem rá a CNC Shield Z végállás bemenetét. (lézer üzemmódban ezt használja PWM kimenetnek)

S5 értéken már annyira gyenge a sugár ami semmit nem éget meg.

Ahhoz ilyen driver van.

wwdjyffm3

Sziasztok!

Megvettem két mosfetet is, de egyikkel sem tudom irányítani a nyaláb erejét. :(

Hiába állítom szoftveresen a teljesítményt, beállt egy közepes szintre, ami már égeti a munkadarabot, és nem sikerül szabályozni.

Biztos, hogy jók ezek a fetek?(IRLZ34NPBF, IRL540N) Vagy esetleg máshol lehet a hiba?

Merrefelé mozduljak el?

Kelepeisz Lajos

Mért szoftvesresen akarod vezérelni első körben, élesztés után elég lenne azt kipróbálni hogy TTL el ki be kapcsolgatod, meg ha már világit a lézer akkor valószinüleg müködik a szabályzás, ellenkező esetben már kiégett volna a dióda.

ykt6caawj

Nincs ehhez a bigyóhoz esetleg valami kapcsolási rajz?
Ha igaz, amit leírtál, akkor ez egy elég egzotikus darab.

wwdjyffm3

Remélem nem írtam sok zöldséget...
Feltöltöttem pár képet, amivel megpróbálom körülírni a kapcsolást.

Hátha közelebb visz a megoldáshoz. Most ott tartok, hogy ki/be kapcsolgathatom a diódát a mellékelt programmal, csak az erején nem tudok változtatni.. Átjumpereltem 5V-os lézerhez, hogy megnézzem kisebb feszültségen mit mond. Ott egész halványan hajtja a diódát, de állítani itt sem tudtam a fényerején.
A 2. képen látható szoftverrel próbálom vezérelni (mert ez van hozzá, és nem ismerem az arduino lelki világát). Nos.. ha a gyenge fény mezejébe 5-öt írtam be, akkor frankón pislákolt, és tudtam fókuszálni, ilyesmi. Most pedig 5-nél is éget és 0-nál is, meg 100-nál is. Nem látok változást a fényerősségen.

0i8bkxjf4

áááá Helló SZia nekem majdnem ugyan ilyen van. még a lézer is mert ez ugye nem TTL es hanem direkt tápos.

Felejtsd el ezt a benbox ot.

Toljál az arduinora GRBL 1.1 et.
Sokkal használhatóbb több progival tudsz vele játszani ami most nekem http://lasergrbl.com/en/

Illetve én még aspire vel csinálom hozzá a g kódot amit több progival fel tudod tolni a kis vezérlőnek.

Én pl CNC JS -t használok ez tud futni windows on is de nekem egy raspberry pi serverként eteti a kis gépet.

s7manbs8

Az a lézer az milyen ?  Azt mutattad már ?

Ennek a FET-nek a kimenete hova megy ki a panelen ? Valószínűleg nem rendeltetés szerűen van használva, nem a FET-tel van ott a baj.

wwdjyffm3

Hali!

Feltöltöttem egy képet a lézerről.
Két szál drót be, kis doboz, két szál drót ki, és az megy a diódára, ami egyben a ventillátort is hajtja. Külön táp nincs neki. Direkt rá van dugva a driverboardon lévő lézerkimenetre.

Ha erősítettem a dióda jelét, jobban pörgött a ventillátor is.
Azért nem próbáltam eddig másik programokkal, mert nem működik jelenleg a fényerőállítás az eredeti beállításokkal sem, pedig az eddig jó volt.

Vagy gondolod csak szoftveres lenne a probléma?