Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

000000000

most az uj kék mást meghajtó lesz ez valosan tudja 4.8A is ha kell  böven elég a 6w kékhez is!

freewind

Amennyiben GRBL-t teszel az arduinora akkor figyelj, hogy a lézert S1000-nél kapcsolja be fullra (100% kitöltöttségű jel) S255-nél csak 25%-os lesz.

s7manbs8

Egy meghajtó panelt kell a mostani helyett odatenned, ami TTL bemenettel hajtható.

Itt van egy példa, ettől vannak olcsóbbak is, ami neked még jó lenne, csak kicsit kereni kell még, hirtelen csak beírtam valamit a google-ba hogy mik vannak példának:

Lézer meghajtó TTL PWM 100kHz

juhasz

GRBL-nél be tudod állítani mennyi legyen a pwm max értéke.
$30=

freewind

Köszi! Azt hittem az csak arra való, hogy annál nagyobb értéket nem engedélyez, azaz ha S2000 küldök akkor S1000  lesz belőle.

freewind

Ezek a PWM meghajtók, hogy működnek? Tegyük fel 5A-ra van beállítva az áram, küldök rá egy 50% kitöltöttségű jelet akkor 2.5A fogja hajtani a diódát vagy vagy az 5A-t fogja ,,szaggatni"?
Cree2 múltkor linkelte a ezt a diódát, amire erősen hajlok:
https://www.ebay.com/itm/6W-NUBM44-450nm-Laser-Diode-In-Copper-Module-W-Leads-G-2-Glass-Lens-/171841770497
Ehhez ugyanott néztem drivert:
https://www.ebay.com/itm/4-5A-SXD-Super-X-Drive-Laser-Driver-NDB7A75-NUBM44-NUMB05-NUBM06-NUBM08/182195058645?hash=item2a6babf7d5:g:sdcAAOSwzhVWsTO9

A leírásában látom, hogy átalakítással ez is tud PWM jelet fogadni. Az a furcsa, hogy ez a meghajtó milyen kicsi, semmilyen nagyobb mérető passzív alkatrész nincs rajta. Ezek jobbak vagy a ,,több alkatrészes analóg" meghajtók?

Kelepeisz Lajos

000000000

A pwm az igazán modulált egyenáram ami xxx fekvencián történik a mi esetünkbe a jel alak négyszögjel ami impulzus széleségbe is van értéke ez a kitöltési tényezö (bekapcsolási idö) mi ezt használjuk ki a lézerné igy lineáris az áram szabályzásra de az áramfigyelést nem ez végzi és kontrolálja valosan a kitöltési szabályzás ttl az csak másodlagos vezérlés!
black8 vezérlö nagyon jó alkatrészböl van összerakva ezért fér el kis helyen alig van veszteség 1..2% max ezért nem kell hüteni sem igazán...

juhasz

Nem, az arra való, hogy mekkora S értéknél legyen 100%. Igazából mindegy hogy 1000 vagy 255, mindenképpen 8 bites csak. 1000-nél is csak 255 "fokozat" lesz.

jbbawvyw

Sziasztok!
Hú, elértem az olvasás végére. Irdatlan sokat tanultam tőletek. Meg is született a gépem, amin Mach3-al hajtok Wantai 3axis drivert.Eddig a driver relé kimenetéről hajtottam a lézert, ami ttl vezérlővel rendelkezik. Most váltani szeretnék és az a kérdésem:Ha a ttl es lábakat szabadon hagyom, a lézer bekapcsolás után azonnal világít. Ha rövidre zárom, akkor alszik el. Ha rámérek, akkor 5V feszültség van rajta. Jó ez így?
A gondom, hogy megkerestem a Wantajon a 17-es portot, és innen vezérelném a lézert. ha nincs összekötve a lézerrel, akkor az M3-M5 utasításra méréskor kapcsol be, ki, kb 4,5V- 0V. Ha összekötöm a lézer TTL bemenetével, felugrik 5V-ra és a vezérlő parancsokra nem alszik el a lézer. Valaki találkozott már ilyennel, vagy nem vagyok tisztába a TTL vezérléssel. Válaszotokat előre is köszönöm.

bjam28

Sziasztok!

Elérhető és kipróbálható a LIGHTBURN nevű lézer vágó/gravírozó program.
Két verzió létezik a) GRBL/Smoothie vezérléshez és b) RUIDA / LightObject DSP-hez. Majdnem annyit tud, vagy helyenként többet mint a LaserCad/LaserWorks programok.

Érdemes az oktató videókat megnézni, sokat elárul a lehetőségekről. Az ára is igen baráti: 30USD/80USD.

LIGHTBURN

Jó lézerezést!

000000000

Sziasztok,
Használ valaki Mach3-at lézer gravírozásra?
Vagy más programmal de mach3 kompaibilis vezérlővel vezérel valaki itt lézert?

jbbawvyw

Igen, én használok. Mach3 Wantaj 3 axis driverrel.

freewind

Először is köszönöm a korábbi válaszokat, segítségeket. A gépemre csináltam egy Z-t is ami a lézert mozgatja, így most lényegesen könnyebben tudom beállítani a fókuszt és ami a lényeg, hogy jobban is: rétegelt lemezt 3 menetben 140-es sebességgel már úgy vágta át, hogy ki is eset darab, még kísérletezem vele. Tükröt is gyorsan próbáltam: 1000-es sebességgel szépen csinálja. Ezzel nem variáltam sokat, mert nagyon rossz szaga volt és gondolom az egészségre sincs jótékony hatással, ezt majd jobb időben a műhelybe.

Ha már egyszer programokról van szó, akkor kérdezek én is: ki mit használ szerkesztésre, G-code előállításhoz és vezérlésre?
Én szerkesztésre feladattól függően AutoCAD vagy CorelDraw. Kép esetén a vektorizálást és Corellal csinálom.
G-code-t az Inkscape és J Tech Laser Plugint. A corel fájlokkal nincs gondom, szépen beolvassa, le tudom generálni vele a G-code fájlt. A dxf fájllal már gondom van, mert ugyan beolvassa a fájlt, de az kód generáláskor hibával elszál. Szóval ilyenkor corelbe töltöm be a dxf fájlt majd mentem cdr-be és azt töltöm be.
Korábban itt is szó volt, hogy az inkscape laser plugin sokszor lehetetlen pályaútvonalat készít. Ezt én is tapasztaltam. Én ilyenkor betöltöm a képet és amelyeket későbbre akarom vágni/gravírozni azt kitörlöm g-code generálás, majd a visszaállít mást törlők újra g-code és így tovább. Végül a generált fájloka összerakom.
Jó volna egy olyan program, amivel a g-code-t is könnyen tudom szerkeszteni. Gondolok arra, hogy például a képen kijelölők vonalakat és az ahhoz tartozó g-code részt tudom mozgatni a fájlba. Gondolkodtam, hogy ilyennek nekiállok majd, persze ha van már ilyen, akkor nem akarom újra feltalálni a spanyolviaszt. Én csak simulátort találtam, szerkeszteni nem tud ez pedig a CAMotics.
Végül, de nem utolsó sorban a vezérlésre LaserGRBL-t használok a kínai CNC shield V3 + A4988 vezérlőkkel.
Bjam28 által linkelt programot is próbáltam de nekem az istenért nem sikerült a betöltött corel fájlbál vektoros g-code-t csinálni, mindig ,,képként" csinálja. De lehet én vagyok a béna, majd még próbálkozom.