Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

svejk

De csak holnap, mert megyek csicsikálni. [#smile]

000000000

"A lánchajtás nem CNC technikába való ez tény, erre kár szót pazarolni."

Nos ebben egyetértünk, és ez a lényeg, ilyesmit írtam én is úgy kb. 50 hozzászólással előbb. A többi meg csak a szokásos "szószaporítás" lenne a majdnem semmiről, alaposan túl is tárgyaltuk ezt a témát.

s7manbs8

Esetleg automata gémeskútra vízfelhajtó és leengedőnek jó lenne, ahhoz elég pontos, meg erős is.

GPeti1977

Plexire gravíroztam raszterosan, de nem tetszik nagyon, csíkos stb, jó megoldás lenne ha körbevágom csak a plexi védőfóliáját azt lehúzom és homokfúvóval(nincsen még ilyen szerkezetem) kezelem?

000000000

Szia!
én az vágot üveg szélét (hulámos törés miat) szorni szoktam homokal és mindha csiszolva lene!
természetesen a kettö nagy felületet érdemes maszkolni...
Müanyag nem lesz interziv takarás mind az üvegnél müanyagnál belátható lesz az élné (átetszö lesz csak)mivel a müanyag nem töri a szemcse becsapodáskor a szemcse az üvegnél ezt látjuk amikor rendesen fedés van a szorásnál (teljes fehér) ....

zozo

Az elejét még csak-csak..., de kutya legyek, ha a második felét megértettem. Gondolom arról szól, hogy a plexi nem lesz fehér a szórás után, hanem csak valami opálos felületet kap.

PSoft

Igen, a lényege ez!

PSoft

Úgy látszik...vénülök!:)

Másodszor is belefutottam egy előzőleg már..."sohatöbbetnem" hibába.[#falbav]

Víztiszta plexi lézergravírozás...
A munka befejeztével, alkoholos ruhadarabbal töröltem le/át a nem gravírozott felületet, hogy "szép" legyen.
Hát...szép lett!
Kb. 3-4mp után a gravírozott felületből kiinduló millió-millió, szerteágazó hajszálrepedés a plexiben...

Először is bosszantott, most meg...különösképpen.
Nahhh, mindegy...
(úgy is üres volt a kuka) :)

zozo

Legalább felfrissítetted az én emlékemet is, a kétrétegű gravírlemez és az alkonek találkozásáról[#nevetes1][#nevetes1]

motion

Hali.
Ez csak az extrudált plexinél ilyen, az öntött bírja  :-)
A baj hogy mindenhol az extrudáltat adják...
Én is 2x szívtam meg, pedig én még kölyök vagyok :-)

PSoft

Aki tudja/érti, leírhatná a "miért?-et".

bjam28

Hozzáértő nem vagyok, de utána olvastam, legfeljebb egy vegyész pontosítja...

Több teória is létezik a dolog magyarázatára, de a lényeg hogy az amorf polimerek (ha jól értem ilyen a plexi is) felületébe bizonyos oldószerek behatolnak de nem oldják fel azokat azonnal. Helyette a polimerek duzzadását okozzák, de csak a felületre merőleges irányban tudnak tágulni az anyag üvegszerű hálójában ami végül apró repedésekhez vezet.

Az öntött plexi jóval ellenállób felületű, de azt sem szabad oldószernek kitenni (alkohol, den. szesz, ammónia származék, aceton..)
Csak szappanos víz, semmi szesz!!

Néznivaló a jelenségről

Olvasnivaló angolul

vjanos

Letölthető vektoros rajzok, puzzle-k
Főleg lézervágáshoz, naponta frissül, érdemes nézelődni.

pv6cdvuc7

Sziasztok!
Tudna 1 lézeres segítséget ,tanácsot adni, hogy miért lesz a tükörgravírozásnál mindig csíkos a kép?Állítgatom a sebességet lézer teljesítményt,a kép szerkesztést , de mindig belehúz.(5,5 wattos).Köszönettel!