Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

000000000

Nekem aztán tök mindegy, hogy tovább égeted magad ilyen szövegekkel, reakciókkal, mást nem is vártam tőled az előbbi 3 pont alapján.

remrendes

Attol meg a lancszemek tengelyei lognak kicsit a perselyben, ezert hajlik oldalra is egy kicsit. Ez biztosan nem tesz jot az iranyvaltasoknak.

frob

Én tőled még értelmes normális magyarázatot nem láttam,

nem úgy mint az előtted hozzászóló zozo , aki leírja mi az aggodalma ami problémát okozhat

ezzel számoltam, és nem 1 fogon fog a lánc kapaszkodni a kerékbe, hanem lehetőleg 70 vagy nagyobb százalékban körül öleli

de egyébként mi a fenét is magyarázok neked aki egységugrik egyet és minden meg van oldva [#nevetes1]

remrendes

Az attetel valtozast szerintem ugy erti, hogy nem tokeletesen gordul le a lanc a kerekrol, mivel merev. Ha oldalrol megnezed, akkor kullamzik is. Mondjuk en nem attetel valtozasnak mondanam, mert azt a fogszam adja meg, hanem inkabb luktetesnek neveznem. Persze lehet helytelenul :)

frob

igen valóban, erre is gondoltam, pontosan illeszkedő lánckereket fogok keresni, és ezért is a megfeszítés, hogy minden ilyen jellegű dolog kiessen...

frob

Természetesen még a feszítő keréknek is fogaskeréknek kell lennie, hogy ne ugráljon a feszítés sem..
"Sokszög" nem egy felületén fekszik fel egyszerre, egyébként valóban, ha csak pár fogon érintkezne a lánccal a kerék, zötyögne az egész, de nem egy finommechanikát láttam már lánccal megoldva, pengésig feszítve is évekig teszik a dolgukat ...

000000000

Gratulálok, hogy Te tudod, hogy nem állandó![#eljen]

Viszont ha "elméleti síkon van valóban minimális áttétel változás", akkor a gyakorlatban de pláne van. Mindig az elmélet a döntő, a gyakorlat csak következik az elméletből.

Az pedig hogy Neked mi a minimális, relatív és túl általános dolog a műszaki életben, érdemes azt pontosan kiszámolni. Meglepődsz majd, nem is olyan minimális az a fogszám függvényében.

D.Laci

Ha 1:1 az áttételaránya, és elég nagy fogszámmal kalkulálunk, akkor is jelentkezik ez a jelenség?
Gondolok itt olyasmire mint mechanikus másológépek (pantográf) és hasonló szerkezetekre, amennyit mozdul az egyik tengely annyira követi a másik, itt a lánc a közvetítő a motor fordul valamennyit, azt a lánc követi, húzza-tolja a másik kereket.

000000000

"Mondjuk en nem attetel valtozasnak mondanam, mert azt a fogszam adja meg, hanem inkabb luktetesnek neveznem."

Ha valami lüktet, az hogy lehet állandó?[#csodalk]
Ezek egymást kizáró fogalmak!
Ne beszélj már te is hatalmas sületlenségeket, tőled azért többet várok el!

000000000

Csak végtelen fogszámú lánckerék esetében lenne állandó az áttétel, de mint tudjuk, végtelen fogszámmal nehéz valós, gyakorlati lánckereket legyártani.
Az meg hogy hol kezdődik a műszaki gyakorlati szempontból elhanyagolható alaphiba (ami még akkor se lesz NULLA), az idetartozó hajtás képletekből és az alkalmazás pozícióhiba követleményeiből állapítható csak meg egyértelműen.

remrendes

:D Akkor egalban vagyunk, legalabbis en ugy tanultam, hogy lanchajtasnal az attetel z2/z1. Az pedig nemigen valtozik.

000000000

Rossz iskola tanárod lehetett, mert ez csak egy virtulális áttétel, ami ingadozik a valóságban lánchajtásnál. Téged azért nem zavar valószínűleg, mert mint sokan sajnos, már hozzászoktál a virtuális, alternatív, felületes valósághoz, amit a mai "modern", csicsa képernyők hazugságaik kapcsán ontanak ránk éjjel-nappal (tisztelet a kevés kivételnek).

000000000

"... mi a fenét is magyarázok neked aki egységugrik egyet és minden meg van oldva"

Ne légy már ennyire minősíthetetlen stílusú, mert ezt a negyedik pontot nem is írtam a 12866-ban.

Mint kiderült, hatalmas tévedésed van, jobb ha ezek után csöndben maradsz, és elgondolkozol a viselkedéseden, és megtanulod, megérted a lánchajtás valós műszaki alapjait.

000000000

felejd el a lánckereket pontos átételezéshez még (elöfeszitó csavart fogaskerékel is)...
De viszont fogasléces megoldásal dinamikus és pontos átételezést tudsz elérni még cnc megmunkáláshoz is  ...(nem nyomtató/lézer) igénybevátelre gondolok...

frob

Veled szemben nem tudok másképp viselkedni..