Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

000000000

2..3 rétegü lencsével is meglesz az ovális hibba ezt máskép oldják meg vissza olvaso pár oldalt leirtam hogyis....
A diodák a tesztmérések végén (képek) erösen tulhajtva van ez tartosan 20c nem tudja utolso képeken látszik az már nem névleges áram (nem folyamatos üzemü csak peltier megoldásal maximum 5...10c) ezt érdemes figyelembe venni..

s73tgf9vg

Köszönöm a választ, elolvastam a cikket, elég hasznos volt. Sajnos nem találtam olcsón, 16-17 ezer forint egy ilyen lencse, viszont az oldalon is írják, hogy kimondottan ezekhez a Nicha diódákhoz is tervezték.
Hallgatok a javaslatokra, érdemes a hengeres lencse nélkül próbálkozzak vele, vagy ez a torzió jelentős ée csak bajom lenne vele?

000000000

Igen ezek elég patikai áron vanak de ha nem gond számodra  kb 0.1mm ponton hogy ovális akor békélj meg a 3 rétegü 5 dolcsis lencsével aki itt 90% ezel használják....

frob

pálinkázni tűz mellett, na az veszélyes :)

a nyitott tartálynak is csak annyira kell nyitottnak lennie hogy épp tudjon szuszogni.., vannak szelepes kupakok, mint az autó hűtőkörének is, hogy csak ~1bar felett ereszti el...
viszont visszaszívni meg tud

egyébként meg lézercső érdekében érdemes egy kis odafigyeléssel megoldani ezt a problémát, persze még mindig ott a glikol, ami ahogy a többiek mondják nem épp legjobb szigetelő

na meg, még az is ott van hogy ha a cső vize már 25-30fok körül jár akkor már nem éppen a jó hőmérsékleten van, pláne nem 60-80 netán 120°...

minden esetre beleültetted a bogarat.. keresek valami tűzoltó ismerőst aki felvilágosít erről...

s73tgf9vg

Nagyon szépen köszönöm mindkét választ. Így már nem lesz gondom a döntéssel, teszek egy próbál a diódával, ha van már tapasztalat, megosztom veletek is.

z2a2u8wf

Sziasztok.  Van egy kis 5.5 wattos kék lezerem. Az alap áram kapcsolasat a foorso kapcsolasara szolgáló relevel oldott meg. De mivele szoktataok a munkaaramot kapcsolgatni amikor ténylegesen dolgoznia kell?

RJancsi

Én épp a főorsóval kapcsolom a munkaáramot és a hűtéssel az alapot. Mivel "normál" marásnál a hűtés a legelején kapcsol be és a munka végén ki. A hűtés Be/ki kódot mezei módon egy szövegszerkesztővel (notepad) szoktam a g-code fájl elejére végére beírni.

z2a2u8wf

Viszont gravirozasnal vagy foto keszitesnel mikor raszteresen  dolgozik a maromotort nem kapcsolja ki. Vagyis folyamatos munkaaramotor kap.

000000000

Laser on = M3
laser off= M5
laser pwm S0....255
ezek a parancsok fordulnak elö ugy 90% lézerné...[#integet2]

000000000

gondold átt a izopropil és den szeszes hütést keveréket egy erös statikus könyezetbe mégegyszer 30..40c felet interziven párolog ezek a szerek...[#eplus2]

frob

régen rossz ha a cső vize 30-40 fokon " rotyog"
igen valóban erősen párolognak már ezen a hőmérsékleten, de nem is nyitott tartályra csinálnám, hanem mint írtam, az autók mintájára szeleppel védetten, így 1 bar is lehet a rendszerben, ha túlmelegedne, normális esetben pedig nem lehet kiáramló számottevő gőz

de majd kipróbálom! :)
max lesz nagy nagy pukk :D
R.

zozo

Ezt az 1 bar-t az üvegcsővel is megbeszélted? :)

frob

feltételezem hogy nem valami silány anyag, minimum valami kvarcüveg cső, és hogy a befőttes üveg is vígan elviseli nem a 1 hanem akár a 10 bar-t is ( persze a fene akar olyankor a közelében lenni)
A lézercsőnek kutya kötelessége röhögve tudni ezt a nyomást!

000000000

valoszinü valami borosilicat üveg alapu ez nagy hö/mehanikai türésel rendelkezik (solar csövek ilyesmi üvegböl vanak)....

ebalint

Ioncserélt víz - IPA kb. 30 % -os keveréket próbáld ki.

Beteszed a fagyasztóba, ha jónak találod, akkor kipróbálod a hűtőkörben.

A vezetőképesség nem tudom, hogy mennyi lehet, de találsz esetleg helyet, ahol megmérik.

A tűzveszély ebben az arányban talán nem probléma, sőt a folyadék hűtőképessége sem romlik le a tiszta IPA szintjére.