Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

svejk

No és persze a fogazott szíjaknak is van hullámzásuk, főleg a nagyobb ráadásul az általában silány minőségűként kapható T profiloknak.
De ugye ez esetben a szíj rugalmassága jótékony tényező is lehet.

niu7vyvp0

A másik program tényleg szimpatikus, de az meg alig eszik meg vmi normális formátumot :(
Aspireban tök jól tudok rajzolni, de ez a másik progi lényegében csak kép fájlt eszik meg. Ilyenkor ha gravírozni és vágni is szeretnék azt hogyan tudom módosítani, a layer-kel játszani vhogy?

D.Laci

Valami ilyesmire gondoltam.
Az egyértelmű, hogy tengelyek összekapcsolására felesleges a lánccal bajlódni, szíjhoz képest nagy a tömege.
De 3D nyomtató asztalemelőjének már akár használható is lehet, vagy Faeszterga hosszelőtolására omega hajtásként plazma, lézer, lángvágó mozgatására is alkalmas lehet, talán.

svejk

Így van sok helyre elegendő, no meg az is tény, hogy a hobbystának azért nagyobb a "szabadságfoka" mint egy terevzőmérnöknek.
Ha nem válik be újracsinálja. :)

zozo

"Ha a jobb oldali kerekedet elforgatod 30 fokkal, akkor már más a helyzet, csak láncnak lesz sebességváltozása/hullámzása, de a tengelyek szinkronitása nagyban javul, vagy mégsem?"

Ha a jobb oldalit is úgy állítjuk be, mint a balt, akkor valóban javulhat a szinkronitás, de megkockáztatom a kijelentést, hogy a lánc 30 fokonként jobban lazul-feszül.

Sztem ez is velejárója a lánchajtásnak.

Van egy lánchajtásom, ahol 9 fogú lánckerék hajt 45 fogút.
Katasztrófális megoldás, a kritikus fordulton szét tudná tépni a láncot, olyan lengésbe kezd :)

Fogazott szíjnál azért lényegesen jobb a helyzet. Egyrészt sokkal nagyobb fogszámok vannak azonos átmérőn, másrészt ez még többszöröződik, mivel minden osztás között több ponton van átmérőre kényszerítve a szíj. Pl. a T5-ös szíjnak nem csak a gömbölyű alja fekszik az árokba, (mint a láncnál) hanem a félkör fogak közötti lapos rész is illeszkedik a tárcsa palástjára. Mondhatni a szíj íve a tárcsán nagyon közelíti a körívet, míg láncnál csak egy sokszögön lépked a lánc.

keri

Hondámban ilyen vezérmű lánc van. Ez sima szabvány fogaskerékre megy rá. Nagyon erős és nagyon egyenletes a futása...persze nem olcsó, szíj is jobb.

svejk

"...de megkockáztatom a kijelentést, hogy a lánc 30 fokonként jobban lazul-feszül. ..."

Szerintem nem, képzelj a lánc helyett csatlót(kat).
(gőzmozdony)

Más, ha már itt vagy:
85 mm-es hengerzár helyett kellene olyan amit egyik oldalról kézzel nyitni/zárni lehet. Olyan lenne jó -ha egyáltalán létezik- ahol a cilindert nem kell a "kézi" oldalon lecserélni. Hol, milyen névemn keressem?

svejk

Természetesen még mindig a D.laci féle 1:1-es áttételről beszélek.

zozo

Ja, ezt valóban nem gondoltam át eléggé... (gombos zárbetétre gondolsz? -semlegesbe linkelem)

svejk

Hohó..! Van itt annyi, hogy még el is adnak belőlük.

Szóval a "gombos" volt a kulcsszó.
Most már csak ezt kell memgnéznem milyen elosztású a 85 mm [#confused]

zozo

12 másodperc...[#nevetes1] Akkor nem linkelem.

000000000

Ez a csatlós példád rossz ide, és elvi hibás is.

Azonos csuklópont sugaraknál és fix tengelytáv esetén a két körpályán ha eltérő fázispontokat kötünk össze egy merev csatlóval, abból nagy mechanikai gubanc lesz, ott előbb-utóbb törik-szakad majd valami.

A sin(x) és cos(x) függvények 2*PI szerint periódikusak, kéretik ezt komolyan és nagy szakmai alázattal figyelembe venni!

Ez a probléma kör hasonlatos, mint az 50 Hz-es villamos hálózatok öszzekapcsolása, szinkronizálás nélkül ott is nagy bajok lesznek.

svejk

De ki akart itt két különböző fázispontot összekötni? [#nemtudom]
Csak arra próbáltam rávilágítani hogy 1:1-es áttételnél és azonos lánckerék szöghelyzeteknél sokkal kisebb a szögsebességingadozás a hajtott tengelynél attól függetlenül, hogy a lánc sebessége periodikusan ingadozik.

000000000

Te írtad ezt:
"Szerintem nem, képzelj a lánc helyett csatlót(kat).
(gőzmozdony)"

svejk

Tibor!
Légyszi kattints a hozzászólás jobb alsó sarkában az "előzmények" gombra, majd a #12890-től olvasd el a párbeszédet, ekkor kapcsolódtam be.

(ha kiemelünk egy szövegkörnyezetből egy-egy mondatot az általában csak bonyodalmakhoz vezet)

Ha ezután sem világos a mondandóm akkor állok rendelkezésedre, sajnos néha rosszul fogalmazok ezért nyugodtan kérdezz.