Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

frob

okés, igazad van, azon a nagy munkaterületűn a lézer tápot is viszi magával?

A nagyfeszt nem szivesen raknám bele energialáncba...

PSoft

Semmi baja nem lesz az energialáncnak a nagyfesz-től![#vigyor2]

frob

én inkább a nagyfesz kábeltől tartok hogy annak lesz baja a hajtogatástól...
na meg 2-3m en vezetgetni sem annyira jó ötlet...

svejk

Viszi hát, talán 1 kg lehet a tömege.

motion

Pont itt van előttem a papírja a 100W-os tápnak amit még a tavasszal rendeltem. Csomagolással együtt (ez nem igen van fél kiló) 3,5Kg szerepel rajta.
Egyébként ajánlott is a cső közelébe rakni minél rövidebb vezetékkel...

000000000

Na igen mert ekkora feszültségen már a két hosszan egymás mellet futó kábelnek is van kapacitása.
Aztán ki tudja milyen hatással lenne ez a párhuzamos kapacitás a tápegységre. [#nemtudom]  
Rádiófrekvenciánál használnak mai napig ilyen megoldásokat illesztésre, antennának, stb stb.
Csak egy példa a régi 300 Ohmos szalagkábel annak van kapacitása és induktivitása ami adja hullám ellenállását.

bjam28

Hali!

Itt van pár kép az utazó csöves megoldásról:

Co2 lézer cső a hídon

frob

Szia
Köszi!

Érdekes hogy a sugár út nem fedett, ahhoz képest a cső nagyon poros!
Tükröket milyen gyakran szokták takarítani?

bjam28

A  lézer sugár útját nem szokták lefedni, főleg ott nem ahol mozog ide-oda a fej :)

A tükröket meg olyan gyakran kell takarítani ahogy elkoszolódnak, nincs rá szabály. Függ az elszívás hatékonyságától, a vágott anyagtól ...

Nálam más miatt van por, az beszáll a gépbe is, de ez nem a lézer gép és technológia miatt van.

frob

hát hogy nem szokták...
nagy masinákon erőteljesen szokják :)
ráadásul úgy hogy nyomott levegős harmonikával, még véletlenül se jusson be kosz, pár KW nál egy porszem is igen nagy galibát tud okozni a tükrön...

de az biztos hogy hobbi kategóriában még nem igazán láttam..

motion

Hali.
Jó látom, hogy nem látom a lézer tápot? :-) Nincs a hídra szerelve a cső mellé? Ha így van, nem okozott még valami anomáliát?
Már régen beszéltünk... :-)
A mellékhajtás végül milyen lett? Maradt a szervó vagy léptecsre váltottál? Mekkora sebességgel dolgozol vele?
Mekkora lett a max. sebesség és gyorsulásod?

bjam28

Szia Zsolt!

Nem, a tápot nem is akartam feltenni  a hídra. Idiótán is nézett volna ki, meg plusz 5kg már durva.
Semmi  anomália nincs, a gyári  vastagabb kábel elég volt, a negatív oldalon meg csak egy vézna tyúkbél kellett.

Léptetők vannak az híd két oldalán, meg a fejet is az viszi.
Az E240-motorokkal nem jött össze a szervó hajtás, oszcillált folyamatosan. A gyorsulást nem tudom fejből, teljesen elfogadható, de legtöbbször csak vágok vele, arra bőven elég a sebesség.

A nagy teljesítményű csővel amúgy sem tökéletes a gravírozás, arra a 40-60W bőven jó és szebb is a munka.

PSoft

PSoft

PSoft

Robi, Zsolt!

Ha jöttök harmincadikán Fehérvárra...

Egy napközbeni kis kiruccanással tudok mutatni egy "utazó" 100W-os csővel szerelt gépet.(a táp nem utazik)
Jánosnak nem mondom mert Ő már látta, de természetesen szívesen látom(látjuk Tibor barátommal együtt) Őt is.
[#wave]