Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

000000000

lehet auto lakk de most mindig kevergetni a komponenst...
Régeben én felület kezelésre autó lakkot használtam (politur hatásnak butorlapra) de fém szerszámnak elégé jó elenált a lakk felülete!

000000000

A homoknak még a 63 Rockwell keménységű stancszerszám szára se állt ellen.
Abból csináltam homokszórót és az 5mm-es furatból lett 9mm és csak egy 8 méteres tenderi ladiknak az aljáról szedtük le a tapadásgátló bevonatot.
Semmi más nem szedte le.  
Tehát ez a festékes dolog felejtő, különben is utána mivel távolítod el könnyen ?
Ilyen fólia métere 500 Ft

000000000

érdekes ez a festék dolog mert a be öregedet festék a leg elenálobb pl ami nap égetet legtöbször ezel van gond ha szorok(homok) lehet korund viné de nekem az drága!

000000000

Nálam 0.1mm kvarchomok a szóróanyag (0.1mm szemcseméret)
Üveget 1 pillanat alat tejüveggé változtatja.
Például azt a lovas dolgot nem fújtam 30 másodpercig se, mert még a kompresszor sem kapcsolt be.
Már csak egy dolgot sajnálok, hogy eladtam azt a jó nagy 2000x1800-as befoglaló méretű síkágyas plotter vázat.
Most milyen jó lenne ilyeneket vágni.
Na mindegy úgyis épül a következő ami előreláthatólag arduino alapú lézer lesz.
Már csak azt kell kipróbálni, hogy a Mach3-as program mennyire lesz kompatibilis hozzá.
De ahogy nézem csak pár felesleges G kódot kell törölni és már mehet is az SD kártyára. [#nyes]

000000000

GPeti1977

5mm vastag plexit, 40W névleges teljesítményű csővel 15mA áramerősségen 240mm/perc sebességgel tudom átvágni, ez így jó vagy nem lassú egy kicsit?

PSoft

Kíváncsiságból, most vágtam, mert nem emlékeztem plexi paraméterekre...

50W névleges teljesítményű cső, 12mA árammal hajtva, 7mm/s(420mm/perc) a vágási sebesség.
A víztiszta plexi 6mm vastag.
Levegőt nem nyomtam, mert anélkül szép, víztiszta marad a vágott felület.
Levegővel kicsit mehetne gyorsabban(10-15mm/s) ugyanezzel a powerrel(12mA), viszont cserébe "szép" opálos lenne a vágás.:)

GPeti1977

Köszönöm a választ! Akkor valami még nem jó, 50mm fókuszú lencsém van a domború oldalról jön be a fekete fény, a vágás szélessége pontosan nem tudom de jóval nagyobb mint 0,1mm, majd megmérem pontosan, meg 0,1mm eltérés van a fenti meg a lenti átmérő között ha kört vágok, lehet még a lencsétől való korrekt távolságot is ki kellene kísérletezni.

PSoft

A fókuszpont egyszerű,és gyors beállításához használd az "ék tesztet", vagy rámpát.

Kelepeisz Lajos

Kedves Béla!
Erröl a rámpatesztröl írnál pár sort, hogy müködik, mire is kell figyelni, és mi az anyaga a rámpának?
Köszönöm.

PSoft

Egyszerű az, mint a faék!:)

A lejtősen a sugár alátett pld. kartonpapír lapon húzol egy vízszintes vonalat.
Figyelned, a húzott vonal vastagságát kell.
Ahol a legvékonyabb, ott lesz az optimális fókuszpontod.

RJancsi

Az rendben van, hogy az ékes módszerrel pontosan megkapod a fókusztávolságot. De pl. a 6 mm-es plexinél hová állítod be? 3 mm-re, azaz a közepére vagy máshová?

vjanos

Elvileg igen, gravírozásnál a felület tetejére, vágásnál a vastagság közepére.

000000000

Ha márt tudjuk a pontos fokusz és az anyag vastagságot lehetne mérni egy ilyenel az asztalon pl az Y tengelyre rögzitve!
link1

frob

Elvileg ügye minden felületről van visszaverődés, de az átlátszók esetében a második rétegnél is, vajon ott mit csinálna?