Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

GPeti1977

A hanglemez anyaga az polivynil-klorid azaz PVC? Csak mert rengeteg lézer vágott hanglemezt látok díszként, de ha klór szabadul fel akkor az nem jó.

remrendes

Az nem bakelit?

GPeti1977

Nem, az téves elnevezés.

remrendes

Igaz. Mondjuk mentsegemre szoljon, en mar a digitalis korszakban szulettem :)

000000000

A ma is jól ismert lemezek anyaga hőre lágyuló (termoplaszt) műanyag, néha tiszta PVC, gyakrabban azonban vinyl-klorid és vinyl-acetát kopolimerje (többnyire ezt hívják vinylnek)
PVC égéskor sósav is felszabadul és szépen összemarja a fém felületeket.
Ott felejtettem, a teljesen ismeretlen gyártótól származó gagyi derékszögemet (valami Mitutoyo vagy mi) a lézer mellet mikor PVC-t vágtam és szépen megrozsdásodott.
Polírozhattam fel utána.

PSoft

Már előbbre is mutattam párszor, de legyen itt megint a PVC elrettentő példának a lézereseknek.
Illetve...az utóhatása. Igen agresszív a vágásakor felszabaduló klór,és sósav gáz.
Pár kép a kis 2W-os kékemről, habosított PVC vágása után, kb. három nappal.

sunraw

Én is hasonló képpen jártam. Egyedül, az itt vásárolt orvosi fecskendő adagoló alkatrészeit nem kezdte meg.

000000000

Megfelelő elszívás talán segíthet a dolgon.
Van is jóféle ventilátorom ami 6m3 levegőt transzportál egyik oldaláról a másikra.  [#nyes]
Viszonylag kis méret, (150mm)  ellenben jó hangos, de legalább 10 év a MTBF ideje [#hehe]
Az elszívott gázt meg egy vizes szűrőpaplanon kellene átnyomni.
Mivel aki emlékszik még kémiaórai kísérleteknél a Erlenmeyer lombikban a szökőkútra az tudja mit csinál 1 csap viz is a sok sósav gázzal. [#papakacsint]

000000000

Kimaradt a 6m3 után a /perc mint időintervallum

PSoft

A hatékony elszívás is segít(het), de...
Ha nem vágsz/gravírozol PVC-t, az is.:)
Én, az utóbbit választottam, az kíméli a legjobban a gépet![#nevetes1]

PSoft

Elvileg igen, de...

Én, nem szoktam ezzel pöcsölni.:)
Vágásnál is a felületre teszem a fókuszt, a [12435]-ben mutatott 6mm-es plexinél is ott volt.

sastas

Sziasztok!
Olyan kérdésem lenne, hogy a 130W os Reci és egy 40W-os Synrad RF cső között vágási időben milyen különbség adódik akàr százalékosan, ha általában 3mm es rétegeltlemezt vágok vele.
Tapasztalat érdekelne, a vágási teljesitményről, ugyan az a gép, csak más csővel. De úgy tudom a reci és az rf cső között nem 1:1 az eltérés.
Köszönöm

GPeti1977

Az M3, M5 parancsokat kicseréltem M11p2, M10p2 re ez által már gyorsabb lett, de így is be kellett lassítanom mert különben elfelejt kapcsolgatni. Minden sorban csak G01 kód meg minden sorba beírni a sebességet, F3000 gyorsjárat vagy F900 ha gravíroz.

000000000

Csak ki és be kapcsolod a lézert , teljesítményt nem szabályzol programból ?
Ezt megoldottam a Z tengely Dir jelével aztán csókolom.
Az villámgyors.  
Így még a programba se kell belenyúlni. [#papakacsint]

GPeti1977

Majd megnézem , de olyan gyors nem lesz hogy teljes sebességgel megtorpanás nélkül mozgassa a fejet, pedig a youtube-on sok ilyen videót látok.