Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

D.Laci

Az a kalkulátor üvegre össze-visszaszámol... :(

PSoft

Én ahogy néztem, nem csak üvegre...mindenre.:(

frob

Fókusz lencse, milyen fókuszút érdemes használni, ahogy nézem elég széles a választék 100mm től 20mm ig található
gondolom az anyag megszabja vagy legalább is gondolom , hogy nem mindegy milyen fókusz távolásgú lencsével karcintom a fát vagy az üveget?

PSoft

Az se mindegy, hogy csak "karcintani" akarsz, vagy vágni is.:)

A "rövid" fókuszúak gravírozáshoz, a hosszabb fókuszúak inkább vágáshoz használatosak.
De, elterjedt hobbilézeres kompromisszum lehet pld. egyetlen 2-2,5"-os lencse "univerzális" használata, úgy vágásra, mint gravírozásra is.
(négy évszakos gumi):)

frob

Köszönöm
akkor jól gondoltam, de inkább kérdezek :)

PSoft

Az utóbbi hetekben javítottam egy Thomas TRL108Htermosztátot.

AC100V-al működő, eredeti Japán készülék, így nem volt egyszerű pótolni pld. a belső hőcserélő rossz hűtőventilátorát.
LoneWolf hirdetett a múltkor nekem megfelelő ventiket, de Ő ugye...nem postáz.:(
Guliver83 fórumtársunk közreműködésének köszönhetően, hozott nekem a postás 115VAC-s ventilátort.[#worship]
Kerestem itt a fórumon akár,autótrafót is a készülékhez...
Többen írtatok magánban is trafó ügyben. Okosságot is kaptam az autótrafókkal kapcsolatban.[#worship]
A lényeg, házon belül megoldódott a 100VAC, kb. 7-9A igény egy "öreg" 2x110/42V-os 430VA-es trafó személyében.:)
Mostmár ok. szépen működik a készülék, tudja a gyári paramétereket.
(még egy fasza 200x200-as díszrács kell az elejére...)

Hogy miért ide írom ezeket?...
Talán már kitaláltátok. Reményeim szerint, az 50W-os csövem hűtését, vizének temperálását fogja szolgálni a készülék.

frob

hóóóó, ez valami sörhűtő?
ebben gondolkodom én is, kíváncsian várom a fejleményeket!

frob

sugár kombináló lencsével kapcsolatban kérdeznék, még pedig hogy milyen teljesítményhez milyen méretűt érdemes venni?
látom van jó pár fajta, 1mm től 3mm ig ( meg biztos vastagabb is)
és átmérőben is van 20-25mm-es is, de hirtelen nem találok semmi irodalmat...

Az biztos hogy ezen is van veszteség, ez is melegszik...

Kelepeisz Lajos

Sziasztok Mindenki!

Valaki esetleg nem vett ezekből a lézer áramgenerátorokból,
ahogy látom rendkívül jó hatásfokkal üzemelnek, nagyon kevés hő, kis méret, pici súly, nem kell böszme nagy hűtőborda minta az elterjedtebb analóg társának.
Aki esetleg használ ilyent kérem írja meg a tapasztalatát róla.

Köszönöm

ium8w94xp

Én vettem. Teszteltem vele az 5.5w diódát. Sikerült a határát megtudni. Le is égett a dióda :) A mérete nagyon kicsi. Forrasztani se egyszerű hozzá. A poti magassága miatt hűtőbordát se egyszerű rátenni. De amúgy jó és tényleg tud annyi ampert. Csak a dióda nem :)

wkbgzy80t

Sziasztok!

Próbált már valaki száraz szénszálas vagy üvegszálas szövetet vágni lézerrel?

Üdv!

dvxe8z67s

3A fölött szükséges hűteni, ami alulról, nyák felől is megoldható, nekem 4A-en üzemel, (NUBM44). Problémám nem volt eddig vele, így csak azt tudom mondani, teljesíti azt amit tudnia kell!

Kelepeisz Lajos

Kedves exup, variometrum!
Sokat segített amit írtatok, nálam a fejen van az áramgenerátor és a dióda is, szóval nagy segítség lenne egy ilyen áramkör aminek szinte elhanyagolható a hűtése, és csak az a dióda hűtésével kell foglalkoznom, gyors számolás után kijött hogy kb 13W-ot lenne.
Köszönöm a segítségeteket, valamikor a napokban rendelek is egy ilyen áramkört.[#integet2]

000000000

ebböl az icböl van 14A verzio is itt az egyik fejlesztöje.[#eplus2][#gonosz1] még lesz folytatása...[#vigyor]

000000000

Megnéztem ennek a cuccnak a paramétereit, és dinamikáját tekintve van ami nagyon nem tetszik:
1. Modulation rise/fall time 40/60ms
2. Start-up delay 30ms

Ezen adatok kapcsán félek tőle, egységugrás jellegű képpontok (szomszédos, fekete/fehér pixelek) esetén ezzel a meghajtóval lehetnek problémák, ha valaki szép és minden részletre kiterjedő képet akar gravírozni.