Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

vjanos

Nemár, neked fasza csövet adtak? :D
Az enyémhez félek hozzáérni mert úgy néz ki mint ami mindjárt szétmállik...

svejk

Motoros írta itt: [#t169p12003#]

"3. Esetleg még a fókusz is látnám mikor a legjobb azaz mikor a legmeredekebb a görbe."

Ez hogy is van?
Ha egy adott mondjuk 1 cm3-es alutömböt meglövünk egy mondjuk 6 mm átmérőjű sugárral majd ugyanazon teljesítményű, de fókuszált sugárral ugyanannyi ideig akkor nagyobb értéket kellene kapnunk, azaz jobban felmelegedne az egész tömb?
Ez valahogy nem fér a fejembe...

Motoros

Hagyd a csudába azt a 3. pontot...uggorgyunk. Nekem sem kell mindenhez értenem.[#nemtudom]
Ha van is különbség a mérés felbontása nem biztos, hogy kimutatná.
Esetleg a mérendő felé egy kimaszkoló 0.1 mm furatot téve?
Így csak akkor kezdene intenzíven melegedni, ha a fókusz lecsökkent 0.1 mm alá. ???....hülyeség?

Szalai György

Ha mindkét esetben ugyanakkora teljesítményt közlök a kockával és az elnyelődés is ugyanannyi, akkor a hőmérséklet-emelkedés is ugyanakkora kell, hogy legyen.
(Koncentráltabb sugárból szerintem több verődik vissza, és nagyobb sugározatlan felület marad hűlni is, de nagyon picinek gondolom a különbséget.)
Az is kérdés, hogy a kockán hol mérem a hőmérséklet-emelkedési görbét. A sugárzott felületén, a közepén, vagy a hátán ahol csak hűl.
A besugárzott felületen belül a hőmérséklet emelkedés görbéje meredekebb kell legyen a sugáráram emelkedésével, vagyis a fókuszpont szűkülésével.
De annak a regisztrálását leginkább csak termokamerával tudom elképzelni.

svejk

Nehogy kötözködésnek vedd!

Csak bizonyos mélységig szeretek elmerülni az elméletben is.

Motoros

Dehogyan veszem annak!
 Inkább azon kéne agyalni, hogy az alapmérést hogyan lehetne kivitelezni, valami egyszerű módon. Pl androidos okosteló + hozzá valami app + valami kis interfész ami az analóg hőmérő jelet átalakítja úgy, hogy az OTG képes telefonok a mikro USB-n tudják fogadni. Az app ingyenes, de van így egy hardverkulcs. De lehet ez is marhaság.

svejk

Már Te is belevinnéd a csicsát? :(

Motoros

én be bizony. már fertőzött vagyok.
De az okostelóm mellett a zsebembe még ott az apámtól örökölt svájci bicskám is [#violent]

000000000

"Az is kérdés, hogy a kockán hol mérem a hőmérséklet-emelkedési görbét."

Bizony, bizony, így van!

Van ugye ebben a témában a "szentírás" számunkra, nevezetesen a hőátadás differenciál egyenlete:

És lám, ebben ott van a testnek az X, Y, Z térbeli hővezetési hatása is. Tehát a dolog már ott is eldől, milyen test geometriát választunk, amire lövöldözünk.

Higgyétek el nekem, a hőtan nagyon bonyolult dolog, kb. annyira mint egy CNC gép merevségi számítása. Én is csak kellő alázattal, állandóan tanulva merek ebbe a témába belefogni, de szerencsére a Robsy lézer teljesítmény mérőm pár fontos hőtani alap elmélet megértése kapcsán, és ugye a csodás és életünket állandóan befolyásoló egységugrás elmélet felhasználásával már gyakorlatilag készen van, remekül teszi a dolgát igen nagy érzékenységgel (0.01-0.001 W felbontás).

000000000

Csalódtam benned!:) Valahol olvastam, az okos telefon olyan, mint az alkohol, intenzíven öli az agysejteket. Nagyon vigyázz mikor, és mire használod!

keri

Sima hőmérő miért nem jó? Miért kell okosteló ehhez?

4ybj8h3c8

Felvetem ismét azt az apróságot, amivel itt senki nem számol:

hullámtan

Gondoljátok végig, mi a különbség a csőből kilépő párhuzamos lézerfény viselkedése és a tükrök és a lencse után megérkező összekuszált pályán érkező fotonok viselkedése között tekintettel a fény azon érdekes tulajdonságára, hogy az egy pontból kibocsátott fotonok képesek egymással interferálódni.

Motoros

A grafikonokat el kell menteni és majd összehasonlítani ídő múltával. Egy sima hőmérővel hogyan látod részleteiben a változást? Metronóm és jó memória kellene.[#nevetes1]

svejk

Vagy kockás papír...

svejk

Én nem számolhatok vele, mert nem értek hozzá, de szívesen elolvasom az okfejtésed és ha nem túl magasszintű a nyelvezet akkor meg is értek belőle dolgokat.

Visszatérve még az általad ajánlott He-Ne lézerres tükörpróbákhoz.
- Ennél a fajta lézernél mi a titok, hogy sokkal párhuzamosabb nyalábot bocsájt ki mint a mi CO lézer csövünk?

- Ezeknél a CO csöveknél a hátsó tükörnek lehet, hogy nem is síknak kellene lennie?

- Vagy maga a hullámhossz adottsága, hogy levegőben haladva "szétnyílik" a sugár?