Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

000000000

Sajnos nincs. Precíziós optikai céllal még nem políroztam felülett, csak esztétikai célzattal.
Egy Londonban élő évfolyamtársam kapcsán viszont tudom, hogy szuper CNC ide- vagy oda, a végén a spéci lézer tükröket egy lézerinterferométeres bemérés sorozat segítségével aranykezű szakik polírozgatják fel napokig "szöszmötölve" rajtuk.

PSoft

Értem.:(

Válaszod azt sugallja, hogy a lentebbi két linken látható csavarfej csiszolás/polírozás is, csak esztétikai célzatú.
Ami, igaz is.

Te azt mondod, nem lehet "sufni" körülmények között, spéci eszközök nélkül tökéletes eredményt elérni.
Én is ezt mondom, de...
Az "aranykezű szakik" kitartását követve, talán elérhető egy, csak vizuálisan kontrollált, "elfogadható" felület.
Ami ugyan sosem lesz "spéci lézer tükör", de hobbi gépen, esetleg összevethető az olcsó, tömeggyártott kínai tükrök minőségével.
(egyébként, a napokig "szöszmötölés"...nálam is meg volt):)

s7manbs8

Én már políroztam a távcső tükröt, ami ugyanez, síkot nehezebb készíteni, többet kell szöszmötölni.

Távcső tükörnél a pontosság a felületi egyenetlenség kb. 50-100 nm mértékű, az egész felületen a tökéletes elméleti alakhoz képest, ezt kézi munkával el lehet érni rutinszerűen bármikor, persze azért munkaidő kell hozzá a mérések miatt is.

4ybj8h3c8

Keríts egy He-Ne lézert az legalább megközelíti a Lézer fogalmát, rá kell küldeni a sugarat a tükörre, és amilyen messze el tudod küldeni sötétben, ott kell megnézni mi lesz belőle. Diódalézer nem jó, az minden csak nem lézer.
Ha kibírod nyár végéig, addig összerakom a He-Ne csövem tápját és ki tudjuk próbálni.

000000000

Egy precizebb kis CNC mechanikára össedobhatsz egy digitalizálót, és a kapott pontfelhőd egy grafikai szimulátoron egyből kielmezhető, mennyire sík a bemért felület. De szerintem vagy Te annyira ügyes, hogy a tükröd közepén egy ~ 6 mm sugarú körben csak pár mikron a síklapúsági eltérés, az meg bőven elég ilyen 1 m alatt vezetett lézersugárhoz.
Egyébként van egy egyszerű teszt csak az sajnos a tükröd lágy anyaga miatt az itt nem biztos hogy menne, mert veszélyes lehet a felületedre. Szóval mint a gyári mérőhasáboknál nyomjál össze két tükröt óvatosan, Ha sík, összetapad, ha nem sík akkor elválik a saját súlya alatt.

000000000

Így van, én is először mindig egy etalon síklapon tesztelem a digatalizálóimat, mert ott egyből kiderül, ha össze-vissza méricskél. A "szöszmötölésért" meg nem irigyellek, elég sziszifuszi munka így kis szigetenként plírozgatva korrigálni egy geometriát, de a végén megéri a csodás csillagkép látvány. Te elég komolyan foglalkozol ezzel, emlékszem, tettél már fel pár különleges képet.

PSoft

Régebben, volt egy kis He-Ne "játékszerem.:)
(semmire nem használtam)
Évekkel ezelőtt, odaajándékoztam egy kedves barátomnak.
Azóta, Ő nem használja semmire.:)
Lehet, visszakérem tőle.:)

4ybj8h3c8

Ez a legegyszerűbb. Tükör nélkül és tükör után össze tudod hasonlítani a képet, 20-30 méteren már tökéletesen látszik a tükör minden hibája, ha beküldöd a rendszerbe a CO helyett, akkor a végén szabad szemmel láthatod, hogy mi jelenik meg az összes tükör után. Ne lepődj meg, sokkoló lesz.

PSoft

"...vagy Te annyira ügyes, hogy a tükröd közepén egy ~ 6 mm sugarú körben csak pár mikron a síklapúsági eltérés..."

Ezt én is így gondolom!
Mármint, a ~ 6 mm sugarú körre vonatkoztatott síklapúsági eltérésre írtál.

Nem "életbevágó" fontosságú a tükör teljes felületének egysíkúsága, hisz...nem "játszik" az egész felület.
Egyébként, a tükörben mutatott kép vizuális vizsgálata, pld. egy raszterrácsos felület tükörben mutatott képe, látványosan mutatja is a hibákat.

PSoft

A digitalizálásról...

Sem eszközeim hozzá, sem tapasztalatom nincs a témában.:(

Készítek az én eszközeimmel tesztmérésekre egy vörösréz tükröt/felületet,és elküldöm Neked...
A Te eszközeiddel, tapasztalatoddal elvégzed a mérés sorozatot?
Persze utána, publikálnod is kellene itt az eredményeket. Bármilyenek is lesznek azok.

Vállalnád, megcsinálnád?

s7manbs8

Így néz ki egy számomra alkalmas project:

Ebben van minden, ami a hobbi CNC-zésre illik.

Direkt drive motor hajtás, elektronika.

Programozás, lézer, vezérlések, tükörcsiszolás.

sasi

A síkba csiszolás alapja, hogy foglalatba kell helyezni a csiszolandó anyagot, így elkerülhető a csiszolás, polírozás közben a tárgy billegése, ezzel a szélek erősebb kopása.

A fémmikroszkópos metallográfiai vizsgálatokhoz nagyfokú egysíkúságra van szükség, mert nagy nagyításoknál nagyon kicsi a mélységélesség, ezért pl. a felületi vékony rétegek
 (metszet) szövetszerkezeti vizsgálatához nélkülözhetetlen a felület egysíkúsága. Habár, a mai digitális fémmikroszkópok fókuszsorozat felvételek összeillesztésével ezt a problémát már megoldják.

Az alábbi ábrán a csiszolás vázlata látható. Esetetekben műgyantának fogászati modellező anyagot ajánlok (pl. Duracryl), mert kikeményedve eléggé kopásálló, viszont 65-70 fok körül képlékennyé válik, így kivehető a foglalatból a tükör.

Kézi csiszolásnál bevált módszer az üveglapra nedvesen kiterített, egyre finomabb szemcséjű vizes csiszolópapír.
A polírozáshoz már inkább forgó korongot célszerű használni.

4ybj8h3c8

Ne bonyolítsátok túl. Ott van a hiba az elgondolásotokban, hogy a rendszer egy elemét emelitek ki és azt nanométerenként elemezve akarjátok a teljes rendszert megítélni.

Henét neki, az összes tükröt beszerelve valós összeállításban és a végén látható az összes hiba összeadás, kivonás után.

Nem foglalkozik itt senki a lézerfény tulajdonságaival, az interferencia érdekes dolgokra képes, nem véletlenül ugatéroztam, hogy látható fénynél sokkoló a végeredmény.

sasi

A képet elügyetlenkedtem.

PSoft

Köszönöm a hasznos, gyakorlati tanácsokat![#worship]