Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

000000000

Még annyit ehhez a kézzel csiszolt új kilogram etalonhoz, hogy a legnagyobb eltérés 0.3nm (0.0000003mm) kézzel kitapogatva nem is rossz ! [#finom]
Ezt szemléltetve ha a gömböt felnagyítanánk a föld méretre akkora a legnagyobb hegy és völgy között 12-15mm lenne az eltérés.
Ez lett a világ leggömbölyűbb tárgya amit ember valaha is készített !

keri

Így van. Szerintem is amatőr körülmények között ez a megoldás.
Nem Hubble űrtávcsövet építünk...ja bocs azt pont elcseszték [#hehe]

Amúgy meg itt vannak a házi praktikák.

mex

Rákerestem a névre, még mielőtt linkelted volna, és az "atomic feeling" azért macskakörmök között szerepel...
Talán utánanézhetnél, mikor is indokolt a használata.

GPeti1977

Erről több értelme beszélgetni mint a 2000Ft os lézer tükörről, van egy 70mm es Newton távcsövem saját készítésű, a tükröket vettem, ahhoz hogy lássunk is benne valamit ahhoz legalább 200mm es tükör kell, vagy megfelelő infra kamerával meg arany gőzöléssel infra távcső is készíthető akár.

000000000

Valamivel rászolgált a névre ha még macskakörmöm között is van ![#crazya]

keri

Én csak azt nem értem, hogy ha megfogja a kezében, akkor nem kopik le pár atom? Aztán lőttek is az atom pontos etalonnak [#hehe]

Biztos tudják miért így csinálják, de én tuti nem 1 kilós szilicium golyóval próbálnám pontosítani a mértékegység rendszert. A kofának mindegy hogy mennyire pontos az a golyó, mert a régi etalon is pontosabb mint szükséges. Akinek meg kell, az nem mesterséges etalonokat fog használni, hanem jól ellenőrizhető stabil természetest.
Pl, ahogy az időt az atomi rezgésszámhoz hasonlítják.

keri

Én ugyan nem tükröt, de szelephézagoló pogácsát csiszoltam hasonló méretben és módszerrel. Századokat csiszoltam belőle (rohadt kemény anyag) úgy, hogy nem keletkezett mikrométerrel mérhető hiba.

000000000

A szilícium nem kopik tapizásra mint az eredeti francia Grand K
Abból a legóvatosabb és körültekintőbb kezelés ellenére is hiányzik 50 µg.
Ezért a méterrudat is leváltották és 1983-ban elfogadott meghatározása a következő: az a távolság, amit a fény vákuumban megtesz a másodperc 1/299 792 458-ad része alatt.

keri

sokat szenvedett vele feleslegesen, mert nem lett sík. Látszik hogy a szélein torzít.

keri

Az eredeti súlymérték simán párolog, mint a fémek általában.

keri

Amúgy arra kíváncsi lennék hogy honnan tudják hogy csökken a tömege, amikor ahhoz kell hasonlítani minden mást [#hehe]
Vagy akkor legyen az az etalon amivel lemérték azt az etalont.

000000000

Tudod mi a kg másik meghatározása ?
Na azt meg egy pontatlan méterrúddal egy nem megfelelő hőmérővel csinálták akkor meg lehet b.szni az egészet.
Ahogy egy tanult barátom mondta "a rosszt mérjük egy fossal" !

PSoft

"Sajnos N ismeretlenes, tényezős témakörről van szó..."

Ebben, egyetértünk.
(Te tudod, én...sejtem):)

Kb. három hete használok egy darab, általam csiszolt/polírozott vörösréz tükröt.
Utolsó tükörként, a fejben.
Néztem már előbbre is, de tegnap, mikor adatokat kértél, újfent kivettem a tartóból.
(nem emlékeztem pontosan az állítócsavarok osztókör átmérőjére)
Ezalatt a kb. három hét alatt, próbáltam úgy intézni, hogy kapjon az a tükör rendesen.
Tegnap, más eszközeim nem lévén, megint csak sajátságos optikai vizsgálatnak "szemmelverésnek" vetettem alá a tükröt.:)

Előbbre is szóba került már a vörösréz természetes oxidációja...
Látható nyoma nincs a felületen oxidációnak, mattulásnak.
Foltosodás, a használatra, vagy hőhatásra utaló nyomok sem láthatóak.
Mondhatom azt, ugyanolyan a felület, mint három héttel ezelőtt.
(persze, három hét, nem hosszú idő...)

Jól gondolom a következőt?
Minél simább/finomabb a felület, annál nehezebben, vagy  később alakul ki azon a természetes oxidáció?

A használt réz összetételéről, megint csak nincs pontos információm.
Annyit tudok róla, hogy a villamosiparban használt vörösréz, amit valamikor régen, "négykilencesnek" mondtunk.
(ami ugye, a tisztaságára utaló elnevezés volt)

Mint írtam, egy réztükör van jelenleg a rendszerben, így a réztükör-réztükör viszonyról, nem tudok mit mondani.

A legerősebben befolyásoló tényezőként, én pillanatnyilag, a felület minőségét, a csiszolás/polírozás milyenségét látom.
Arra kell koncentrálni, és ha az sikerül, akkor már...meg is érte a "kisnyulas játszadozás".:)

sasi

Egy gondolat a fémtükrök egysíkúságának vizsgálatához.

A mikrométereknél fontos, hogy a mérőfelületek egysíkúak és párhuzamosak legyenek. Ezt a vizsgálatot panparalel üvegkészlettel végezzük. A sík üveglap és a kevésbé sík, azaz hézagot tartalmazó mérőfelület között a visszavert fény interferenciája következtében  szivárványszerű csíkok jelennek meg, melyeknek alakjából az egysíkúságtól való eltérés jellegére, számából a mértékére lehet következtetni.

Jobb minőségű, legalább 5 mm-es üveggel is eljátszható a jelenség.

Kicsit bővebben a témáról, a 8-9 oldalon.

RJancsi

Nemrég volt valamelyik tv csatornán, hogy különböző országok okos emberei hogyan akarják a kg-ot "meghatározni". A szilícium (és nem szilikon, mint a TV-ben) golyóbis csak egy a lehetséges módszerek között.

Egész más oldalról közelítve: azon elmélázott már valaki rajtam kívül, hogy SI-ben miért a kg a tömeg alapegysége? [#fejvakaras] Merthogy az alapegységnek a "gramm"-nak kéne lennie, a kilogramm mivel prefixum van előtte már képzett mennyiség. Vagy ha mégis a kg az alap, akkor a "gramm"-ot szabályosan millikilogrammnak kéne hívni, hiszen szabály szerint a mértékegység az alapegységből és az elé biggyesztett prefixumból áll. [#falbav]