Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

Motoros

Így már világos, kösz. A marketing részen is dolgozz, az is fontos. Az sem elhanyagolandó részlet manapság. Söt.

000000000

Eleve nonszensz a kérdés is !
Akinek van CO2 lézere az tudja ennyire kis lépésben lehetetlen állítani a PWM-es tápegységet, meg felesleges is !
1-2 wattoknál is minimális az eltérés !
A CO2 lézer nagy hátránya a 10.6 μm és ez a hullámhossz okozta visszaverődés.
Egy YAG lézer tizede akkora teljesítménnyel munkál meg fémet mint egy co2 lézer.
Alábbi képen látható miről beszélek .
Tehát hiába a 0.01wattos lépés annak csak halvány töredéke hasznosul.
Ergo észrevehetetlen !  

000000000

Egy valamire való tükrön 40 W-os Co2 gép esetén a gyakorlatban 0.1-2 W az elfogadható veszteség (nyilván minél kisebb annál jobb a tükör minősége).
Ahhoz hogy ezt a veszteséget ki lehessen mutatni, kell a század P felbontás. Az ezred P se ritka, de az már olyan Hobbysta körülmények között, mint az ezredes mérőóra, állandóan szaladgálnak az ezredek rajta, így kijelezni se érdemes. Az én rendszeremre végül is ráköthető egy ezredes vagy még nagyobb felbontású kijelző is, de minek, hiszen a hőmérséklet a gyakorlatban soha nem állandó, csak műszer érzékenység kérdése, hogy állandónak higgyük. Az értelmetlen csicsavilágnak pedig mint tudjátok, nagy ellenezője vagyok.:)

A vágáskor a gyakorlatban pedig szinte mindegy, hogy 0.01 W-al több vagy kevesebb a lézer P. Persze azt illik tudni, hogy a vágási vastagság elméletben egy folytonos folyamatos analóg függvény, ami sajnos matematikailag azt jeleneti hogy nemhogy a század W-ok között, de a mikro Wattok között is a függvénynek értéke van. A műszaki élet pedig úgy működik, hogy mindennek a helyes elmélet az alapja, anélkül semmi nem működne a gyakorlatban se.

4ybj8h3c8

A hobbielektronika fórumról azért vágtak ki, mert meg mertem kérdezni, hogy mi szükség van atomóra pontosságú ébresztőórára, ha utána beülök egy órás dugóba és a busz vagy vonat alapból késik 5-10 percet.

Most is igazából az érdekelne, hogy az általad említett rendszereknél és szabályozási lehetőségeknél mi értelme van a Robsy féle 0,01 W pontosságú teljesítménymérésnek.

Nem tehetek róla, hasonlókon én nevetek, Vandel Matyit imádom a famunkáival, de az még nekem is sok volt, amikor a körfűrészlapot famunkához mikróval állította be.

Szeretek mindent a helyén kezelni, ha szükséges egy adott felbontás akkor azt betartani, de sütemény receptet nem hídmérleggel kell összeállítani.

4ybj8h3c8

Látod, ha odafigyelsz, akkor tudod mik azok a szavak amelyek használatát kerülnöd kell.

Így érthető. Amit lejjebb találsz annak egy részét  (csak egy részét, szűrd ki melyik az) visszavonom.

000000000

Megnyugodhatsz Misi, a lézer P mérő műszermet az átlag Hobbysta soha nem fogja megfizetni, és az se biztos, hogy annyira törekszem eladni. Viszont én vagyok olyan bolond, és segítőkész, hogy komoly embernek akár ingyen is bemérem a lézer cuccát.

Persze az is igaz, hogy kivételként ismerek én pár olyan emberkét akár csak ezen a Fórumon is, akinek több milliós gyári lézergépük van, tehát nekik nem gond a piacon kapható 150-1500 $ közötti műszerár megfizetése.

000000000

Ott a pont !

Amúgy az atomórára visszatérve már bélyeg méretben is létezik.
És egyre barátibb áron vehető ilyen kis cézium 10 Mhz-es.

000000000

Örülök, hogy leesett, és megértetted.

4ybj8h3c8

Ugyan belemehetnénk abba, hogy a tükrök vesztességét nem W-ban hanem százalékban illik megadni és csak a felgőzölt anyag választása és minősége, védőréteg alkalmazása ennél jóval nagyobb vesztességeket okoz, de díjazom az igyekezetedet, elfogadom a választ.

Próbálj ilyen maradni, és nem lesz gond.

000000000

Köszönjük Professzor Úr!:)
Én mindig is ilyen voltam, ha normálisan kérdeznek, viszonyulnak hozzám, és szakmai alapon megy diskurzus.

000000000

"Ugyan belemehetnénk abba, hogy a tükrök vesztességét nem W-ban hanem százalékban illik megadni"

Azért "ízlelgetem" ezt a mondatodat is kicsit szakmailag. Ugyanis ha jobban belegondolok, akkor a méréskor minenképpen be és kimenő teljeítményekkel dolgozunk. A százalék ezekből származtatható. Tehát először P veszteségmérés, utána tudsz százalékot számolni.
De mindegy is, nehogy már egy százalék számítás okozzon gondot, amikor ettől ezerszer nagyobb kihívás az a valamennyire hiteles szám megmérése, amit százalékosan akarunk valamihez viszonyítani.

4ybj8h3c8

Így van. És ha még szakmaiabbak akarunk lenni, akkor egy adott tükör valós tulajdonságait több teljesítményen mérve kapjuk és fel lehet venni a karakterisztikáját, és megkockáztatom, hogy a tényleges képhez pozíciót is kell változtatni, hogy a teljes tükörfelületen milyen a visszaverődés.

PSoft

Térjünk vissza egy pár mondat erejéig, az általam kreált vörösréz tükörhöz.

Te, gépész ember vagy. Kíváncsi lennék a véleményedre.

Hogy miért választottam, vagy miért tetszett meg ez a fajta tükör állítási megoldás?...
A lehetséges(egyik) másikkal szemben, ahol a tükörtartó lap egy pontja/egyik sarka egy golyón nyugvó,azon billenni tudó szerkezet.

Ennél a tartónál, valamennyi lehetőség van a három állítócsavar "szinkron" mozgatásával a tükör, tartón belüli "előre-hátra" állítására is, ami szükséges lehet, főleg a fejtükör esetén.
Én úgy látom, tágabbak az állítási lehetőségek, mint az egy pontján golyón billenő tükörtartó lap esetén.

Véleményed szerint...

A képeken látható megoldásom,(ahol elhagytam magát a tükörtartó lapot,és maga a "tükör" állítható)visz, vagy vihet-e be olyan mértékű mechanikai torzulást az 5mm vastag vörösréz tükörbe, ami jelentős. Vagy...elhanyagolható,és nincs gyakorlati jelentősége az okoskodásomnak.

kaqkk007

"Ezt egy egységugrás jellel tudod megtenni, ami precízen T ideig bekapcsolja a vizsgálandó lézerdet. Így kapunk egy hőenergia egységugrás adagot,"   Ezt nevezte Psoft kisnyúlnak (és az egységugrást akárhány másodpercnek )

000000000

Kicsit homályosak a fotók.
Jól látom, hogy azok a fekete lyukas tárcsák azok valamiféle tányér rugó szerepkört tölnek be a konstrukciódban? Ha igen, akkor mekkora a rugóállandójuk, és mekkora úton szorítod össze őket? Valamilyen terhelőerő adatra ugyanis szükségem lesz a vörösréz lap deformációjának a kiszámításához, és a tükörlap ármérője, menetes (M4?) zsákfuratok osztókör átmérője is kellene bemenő adatként.