Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

PSoft

A fotók homályosságával most, ne foglalkozz.:)

Jól látod, de...segítek.

A fekete lyukas tárcsák a tükör alatt, acél tányéros alátétek.
Külső átmérőjük 14mm a furatuk, 6,xx mm.(mezei, M6-os csavarra illő, acél tányéros alátét)
Többet, nem tudok róluk mondani, talán, valamilyen katalógusból még kereshető adat(rugóállandó) az ilyen alátétekről.

A három harmonikaként összeforgatott tányéros alátét által biztosított mozgás/úthossz, az érintő szorítástól, a teljes? szorításig, kb. 3-3,5mm.

Eddig nem írtam, 24mm átmérőjűek az 5mm vastag vörösréz tükrök.
Az osztókör a 3db. M3-as süllyesztett fejű acél állítócsavarnak 18mm.
Ha lényeges, a három M3-as menet, nem zsákfuratban van, hanem átmenő furat.

GPeti1977

Akkor tulajdonképpen például acél megmunkálásához egy nagy teljesítményű kék lézer lenne a legjobb?

000000000

A kék eleve a hullámhosszából adódóan sokkal nagyobb energiasűrűséggel rendelkezik mint a piros vagy ezek alatt lévőek.
A másik előnye szintén a hullámhosszából adódik és ez a kisebb fókuszpont.
Csak az otthon megtalálható eszközöket figyelembe véve CD, DVD, Blue Ray a fókuszpont átmérője sorrendben 800nm 400nm 150nm
És ezt is csak a hullámhossz teszi lehetővé mekkorára hozható össze a minimális fókuszpont.
Tehát ha csak ezt vesszük figyelembe már nagyságrendekkel nő az energia amit adott pontban létre lehet hozni.
Aztán ehhez még jön a hullámhossz energiasűrűsége is.
Ezért lehet a kis kékkel 2-5 wattjához képest meglepő megmunkálásokat véghezvinni.      
Például ezt is

4ybj8h3c8

"CD, DVD, Blue Ray a fókuszpont átmérője sorrendben 800nm 400nm 150nm
És ezt is csak a hullámhossz teszi lehetővé mekkorára hozható össze a minimális fókuszpont."

Miért is?

000000000

Nézz utána !
A processzorgyártás is azért fejlődik mert egyre kisebb hullámhosszokkal tudják "levilágítani"    
Nem követtem, de legutóbb 14nm tranzisztorméretnél tartottak.

s7manbs8

Azt a processzort, ami 14 nm,  mekkora hullámhosszú fénnyel világítják le, illetve magát a levilágító fóliát hogy készítik ?

4ybj8h3c8

A fókuszpont mérete a rétegek közötti kilépő felület méretétől függ. Gyártástechnológia függvénye, plusz az utána tett kollimátoré.

GPeti1977

Csak ahhoz optika kellene , 1W os kék lézert jó ha 0,1mm re lehet fókuszálni (olcsó lencsékkel), egy nagyobb teljesítményűnek meg még nagyobb a fókusza és még téglalap is.

000000000

Felvettem kezdetnek a legkedvezőtlenebb mechanikai tartómodellt a konstrukciódra, erre számolgattam, méreteztem.
A lencséd anyagösszetételénél is a legkedvezőtlenebb 100 GPa rugalmassági modulussal számolva 10 N megfeszítési erő esetén az 5 mm vastag tükröd a lyukkörön maximum 0.117 mikront fog elhajolni. Beljebb a középpont felé haladva köbös függvény szerint javul a helyzet, az erő növekedés csak lineárisan rontja a tükör deformációját.
Ezekből tehát megállapítható, hogy ha ~ egy 6 mm átmérőjű középponti körön belül éri a lézerfény a tükrödet, akkor az előbbiek mentén nagy valószínűséggel a legnagyobb csavar megfeszítésnél sem lesz akkora a tükör vetemedése, ami a gyakorlatban gondot okozna.

Szerintem inkább probléma lehet, hogy a felpolírozáskor mennyire maradt síklapú a felület, gyanítom ez a hiba nagyobb, mint a merevségi vetemedési hiba a számítások alapján.

PSoft

Köszönöm!

Megerősítettél abban, amit én, számolások nélkül csak, sejtettem.

A másik felvetésedre...

Valóban nagy "kihívás" a síklapúság, egysíkúság tartása a csiszolás/polírozás során, egy ekkora(24mm átmérőjű)felületen.
A csiszolás gyakorlati technikájára esetleg...van útmutatód?

4ybj8h3c8

Ismered a "Clickspring" Youtube csatornát?

Óraépítés közben csavarokat gyártott acélból a koma, ha azt megnézed, ott van egy módszer a sík felület csiszolására.

4ybj8h3c8

Hogy ne kelljen sokat kutatni, a közepe körül kezdődik a lényeg:

PSoft

Köszönöm, én is megtaláltam. Csak egy másik videóját ahol, szintén a csavarfejeket csiszolja/polírozza.

000000000

Ezt a képen látható kollimátort kimondottan dioda lézerhez építették, hogy a téglalap megközelítőleg kör legyen.
Tehát az 0.1mm fókuszpont átmérő nem a hullámhossz miatt annyi hanem a kis kinai baszik normális optikát építeni és azért !
A második képen pedig egy képlet is látható amivel meghatározható a minimum fókuszpont és akármennyire nem tetszik a lamba is benne van ami a fény hullámhosszát adja képletbe !

000000000

helyesbítve:  fókuszpont átmérőt