Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

000000000

Mikron felbontás környékén vagy az alatti digitalizálási méréshez nagyon spéci CNC mechanika kell, ilyenem nincs.
Ha van itt olyan, akinek van egy szuper gépe, és Z-ben a hajtástechnikája mikron alatti felbontású, akkor a Robsy digatalizálót se perc alatt rátehetjük az adott CNC gép step-dir vezérélésére.
Annak idején egy nyák lemezre rajztűvel karcoltam egy árkot, és azt bedigitalizáltam a Robsy villamos tapintó rendszerrel, ez lett a mérési eredmény:

Csak ugye ez pár század mm mély árok volt, majdnem 2 nagyságrenddel kisebb "barázdákat" kellene bemérni a tükrödnél. Nem kis feladat lenne összességében.

De ahogy Lazi is írja, nem ér az egész annyit, hogy ezzel ilyen sokat szöszmötöljünk, nem hinném, hogy a síklapúság lesz a fő gond a lézer P veszteségek szempontjából. De ha nagyon akarod, rajtam nem múlik egy ilyen mérés. Tehát 3-as kooperáció kell: te készítenéd a tükröt, kell egy komoly mechanika, én meg alátolom a digitalizáló applikációt.

PSoft

Szó nincs a teljes rendszer megítéléséről.
Egyetlen, saját készítésű tükör gyakorlati kivitelezéséről, majd annak vizsgálatáról, az esetleges hibák detektálásáról beszélgetünk.

PSoft

Értem, rendben van!

Ezek szerint, a [12052] első mondatát, tekintsem kedves...bóknak.:)

Tényleg nem érdemes erre ennyi időt/energiát fecsérelni.

Viszont, kezdem elveszíteni a fonalat...
Te magad írtad lentebb, hogy...

"Szerintem inkább probléma lehet, hogy a felpolírozáskor mennyire maradt síklapú a felület, gyanítom ez a hiba nagyobb, mint a merevségi vetemedési hiba a számítások alapján."

Most viszont azt írod:

"...nem hinném, hogy a síklapúság lesz a fő gond a lézer P veszteségek szempontjából."

Van más is, amiről tudnom(tudnunk) kellene?:)

4ybj8h3c8

Egy tükör hibája összeadódik a többivel.

PSoft

Igen, pont egy teszt tükör hibáinak detektálása döntené el, hogy kell nekem, vagy...nem kell nekem.

Onnan indult pár hete, hogy...
Tudok-e jól használható tükröt csiszolni/polírozni, egy alkalmasnak ítélt vörösréz darabból.

svejk

Az elmúlt pár nap után kissé félve nyitottam meg a topicot ma este, de valami csoda történhetett. :)

Lehet, hogy a holnap telihold vagy az hogy én még ma nem is olvastalak benneteket, de fogadjátok gratulációmat!!!

Hihetetlen, hogy tudtatok ma értelmesen beszélgetni!!!  [#worship]

PSoft

Látod...mennyit jelent, ha épp nem vagy köztünk![#nevetes1]

000000000

Ha már itt tartunk a csiszolás, polírozásnál akkor a 122 éve használt kilogram etalon megy a kukába és Achim Leistner kézzel csiszolt a világ legpontosabb sziliciun 28-ból készült gömbje fogja felváltani.
Aki nem tudná Achim Leistner egy Ausztrál tükörcsiszoló akinek olyan érzékenyek az ujjai, hogy érzi az atomi szintű eltérést.
De a legszebb az egészben, a szilícium szféra csapat így egyből 2 problémára tesz pontot és meghatározzák a Avogadro számot is !
A métert már 1983-óta nyugdíjazták és az új definíciója? az a távolság, amit a fény vákuumban megtesz a másodperc 1/299 792 458-ad része alatt.
Ezt is az atomóra és a femto szekundum tette lehetővé !

4ybj8h3c8

OK. Van egy szép papírlap amin ki van nyomtatva az összes felületi hiba. Gyönyörű vonalas ábra,  mi a következő lépés? Honnan fog kiderülni, hogy mit művel a sugárral?

Nem viccből mondom, hogy toljatok rá egy valódi és látható sugarat, 10 méter felett látod mit művel a sugárral. Ha tükörrel nagyobb a pont mint tükör nélkül, nem sík. Átmérőből lehet számolni mennyi az eltérés a síktól. A folton szemmel látható milyen a felület.

mex

"Aki nem tudná Achim Leistner egy Ausztrál tükörcsiszoló akinek olyan érzékenyek az ujjai, hogy érzi az atomi szintű eltérést. "
Hinnye az áldóját!!![#wow3][#wow3][#wow3]

PSoft

" Honnan fog kiderülni, hogy mit művel a sugárral?"

Erre irányult volna, a kicsit későbbi, következő gondolatom, a két tükröt valamilyen módszerrel összehasonlítani.
Megint csak visszatértünk a két héttel ezelőtti pontra.:)
Az általam "kreált" hőmérős teszterre.
Szerintem, tájékoztató összehasonlításra megfelelt volna.
Nekem, elég lett volna hogy lássam, mikor, mennyi "kisnyulat" mutat a mutató.:)

A HeNe teszter is jól megmutatná, ebben igazad van.

zozo

Hogy a tükröd mennyire lett domború, azt egy ezredes, de legyen csak százados :) indikátor órával is láthatod, tologatva alatta a réz pogácsát.
Nyilván a pogácsa két lapja sem hótt párhuzamos, de ha a mutató lineárisan mozog le-, vagy felfelé, akkor OK a lapja. Ha a mutató mozgás eltér a lineáristól, akkor ott a hiba benne.
Sztem jól rögzített óra és üveglapon tologatva a pogácsát, mutatna valami értékelhetőt.
Az más kérdés, mivel véded a felületét, hogy ne karcolja össze :)

Még az a kérdéses, hogy a pogi alsó lapja nem billeg-e az üvegen. Ezen meg lehet segíteni ha a közepéből kioldalazol egy tizedet.

000000000

Hiába forgatod a szemed, itt van feketén fehéren !!!

https://en.wikipedia.org/wiki/Achim_Leistner

000000000

Azért ez nem olyan egyszerű, mert megint oda lyukadhatunk ki, mint már eddig is, hogy valamit mérsz, de a peremfeltételek ismeretlensége, és a műszaki mérési elvek megsértése miatt semmi konkrétat, tény adatot nem tudsz mondani. Ugyanis a módszered kapcsán hiába nem marad állandó értéken a mérőóra kijelzője, attól az még akár tökéletes sík felület is lehet.

000000000

"Szerintem inkább probléma lehet, hogy a felpolírozáskor mennyire maradt síklapú a felület, gyanítom ez a hiba nagyobb, mint a merevségi vetemedési hiba a számítások alapján."
Ezt a 12041-ben írtam. És továbbra is igaz.
Nem értlek ....
1. Kiderült, a merevségi hiba a középpontban század mikronokban jelentkezik.
2. Az biztosnak tűnik, hogy a szabadkézi vagy akármilyen módszerű polírozásod és az azt megelőző előnagyolt felület legyártási hibája 1.-től nagyobb, méghozzá 1-2 nagyságrenddel.

De ha nagyobb is, még nem biztos, hogy ez okozza a problémáidat majd, hanem olyan apróságok, hogy idővel hogyan oxidálóik, mattul magától is a vöröréz, hogy bírja a besugárzást, mennyire optimális a kezedügyébe került réz anyagösszetétele abszorbencia szempontból, mennyire melegszik fel tartós használat közben, mekkora a két tükör közti távolság, a tükrök egymást mennyire kompenzálják alakhiba szempontjából, és még sorolhatnám.

Sajnos N ismeretlenes, tényezős témakörről van szó, és ilyenkor az embernek először a legfontosabb azon elgondolkozni, mik a legfontosabb és legerősebben befolyásoló tényezők, és arra kell koncentrálni. Mert egyébként tényleg csak kisnyulas játszadozás lesz az egészből.:)