Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

msas

Gramm és kilogramm[szerkesztés]
A kilogramm az egyetlen SI-alapegység, amelyik előtagot tartalmaz; a megfelelő előtag nélküli egység a gramm. Ennek történelmi okai vannak. 1790-ben a francia nemzetgyűlés megbízta az ország legnevesebb tudósait egy új mértékegységrendszer kidolgozásával. Ez volt a decimális mértékegységrendszer, az SI előfutára. Az 1799-es definíció szerint a tömeg alapmértékegysége a grave, 1 dm³ +4 °C-os[2][3] víz tömegével egyezik meg. További mértékegységek pedig a tonne (1000 grave) és a gramme (1/1000 grave).

A francia forradalom kitörése után azonban a grave-et elvetették (részben, mert hétköznapi használatra túl nagynak tartották, részben pedig politikai okokból – a ,,grave" egyik jelentése ugyanis ,,gróf"), helyette a grammot tették meg alapmértékegységnek (később a cgs rendszer alapjává is vált). Mivel azonban egygrammos etalont mind készíteni, mind használni nehézkes lett volna, egy egy kilogrammos etalont is készítettek (ez volt az ún. levéltári kilogramm, kilogramme des Archives). Idővel a kilogramm fokozatosan átvette a gramm szerepét, nemcsak etalonként, hanem alapmértékegységként is, és az SI mértékegységrendszerbe már ez került bele.

WIKIPÉDIA !

PSoft

Akinek kínai K40-es lézergépe van, az tudja milyen "gagyi" a hozzá adott elszívóventilátor is.
A kezdettől fogva tervezem a cseréjét...

Ma, volt kis időm foglalkozni vele,és felkerült a régi helyére a már előbbre "kiszemelt" új elszívóventilátor.
Majd kétszer akkorát szív, mint az eredeti, így már, az egész munkatérben hatásos az elszívás.

000000000

[#eljen][#taps]

Már szuper lézert csinálsz belőle lassan.
Én is azon gondolkodom át kellene alakítani. Jelenleg, csőventivel segítek rá az eredetire.
Hol lehet ilyet venni?

PSoft

Össze kellett hoznom, a gép kb. 50x170mm-es szívónyílását a ventilátorom átm. 80-as szívótorkával.

6mm-es plexiből vagdostam "átmenetet" a két nyílás egymáshoz illesztéséhez.
A géptest,és a plexi illesztőidom közé, lágy, bordázott gumitömítést tettem.
A plexilapokat ragasztás után, még M3-as csavarokkal is összefogattam.
Még, kell egy átmenetet összehoznom,(szintén plexiből)a ventilátorom nyomó oldala, és az eredeti, kb. 80-as átmérőjű harmonikacsőhöz, hogy a szabadtérbe vezessem az elszívott füstöt/gázokat.

RJancsi

Ezt én is olvastam, de akkor is ellentmondásos, ha "történelmi hagyományai" is vannak. Ettől függetlenül él az az szabály is, hogy mértékegységet csak egy prefixum előzhet meg. Így a kg-on kívül nem volna szabad semmi más tömegegységet alkalmazni az SI szerint. Nem következetes.

(Az megint más kérdés, hogy a Wikipédia mennyire tekinthető megbízható forrásnak. Bárki létrehozhat és módosíthat benne cikkelyt, tehát a létrehozók legjobb szándéka ellenére is csak tájékozódásra alkalmas.)

PSoft

Messze van ez még a "szuper" lézertől![#nevetes1]

Most hirtelen, ITT találtam rá a ventilátoromra.:)

G2E085-AA01-01 manual.pdf

Szalai György

Az a hatszintű átmenet, nálam szorulna egy kis magyarázatra.
Édesanyám sütijéből finom volt a hatlapos, szép emlékek fűznek még a füredi Hatlépcsőshöz is, de téged mi vezetett erre a megoldásra?
Miért nem egyetlen plexilap és kész?
Van benne áramlástan?

PSoft

Nos, van magyarázat a "hatlaposra".
(még, krém is van közöttük, a...ragacs)[#finom]
Áramlástan is, csak a saját fejem után van a lapok között.(ha van)
Egyszerűen, el akartam emelni valamennyire a ventilátor testet a gép házától.
Annyira, hogy a géphez adott fasza(tényleg fasza)kék harmonikacső kényelmesen elférjen.
Így, most, 30mm a + "elemelés", kényelmesen oda fog férni a harmonika.

PSoft

Eredeti elképzelésem szerint vékonyabb plexiből,(3mm)több lépcsőben akartam az átmenetet...
De aztán, sajnáltam rá elbaxni annyi 3-as plexit, pedig úgy...szebb lett volna.:)
Ebből a 6mm-esből meg, voltak előző munkából "leeső" akkora darabok, amekkorák ide kellettek.
Így született a kompromisszum, jónak jó lett, csak...nem szép!:)

000000000

Köszi! [#eljen]
Elég lett volna az utolsó sort beírni onnan. [#wow1] Annyit már nem ér a lézerem.[#nevetes1]

000000000

Vagy, vágtál volna 4 oldalt és összeragasztod.

PSoft

Jó kis gép lesz ez előbb utóbb. Ennyit, igazán megérdemelt!(em)[#nevetes1]

000000000

Én már könnyen degradálom a kicsikémet. Ott van mellette a 100 Wattos.
Tudod miért raktam mellé?
-
-
Hátha párosodnak és egyik reggel arra megyek ki, ott áll egy 60 Wattos is.[#nevetes1]

PSoft

Légy türelmes!

Idő kérdése csak...
A 100W-osból előbb-utóbb, 60W-os lesz![#nevetes1]

000000000

Jaaaj de rossz hír.[#csodalk] [#wilting]