Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

svejk

De az ordinátatengelynél nincs, de nem érdekes...

A mérés felbontása elég komoly, gondolom a hőtehetetlensége is csekély.

Fél méterről akár az emberi lélegzetvételt is ki tudnád a grafikonra rajzolni?

000000000

Van olyan érzékeny hőmérőm ami 0.01 °C érzékel.
Annyi elég neki, hogy megemelem az érzékelőt 10 centit és azt a hőmérséklet különbségez már mutatja.
De az is elég ha valaki belép a szobába már akkor is elég hamar feljebb kúszik a hőmérséklet.
Úgy hogy nem kell ide semmi parasztvakító hókuszpókusz dosz csoda !
Maga a szenzor elenyésző tömege itt a lényeg.
Az aspirációs füstérzékelők ugyanezen a módon érzékelik a légáram csökkenést.
Egy fűtőelemmel egybeépített hőmérő szenzor amit állandó árammal melegítenek és ha nagyobb a légáram akkor hűl ha kisebb melegszik.
Annyira érzékeny, hogy 100 darab furatból (kb 4mm) 1-et befogva már drasztikusan megugrik a szennyezettségi érték !
Erről ennyit !

svejk

Akár csoda, akár nem, engem érdekelne a műszaki megvalósítása.

(Megjegyzem barátunk a gugli lézeres részecskeérzékelést ír az általad említett füstérzékelőre. Nem hitetlenkedtem, csak mivel nem értek hozzá utána akartam olvasni)

svejk

Ja, vagy hogy Te még a vizsgálandó levegő légáramlásméréséről írtál?

kaqkk007

De mint látjuk még mindig semmi konkrétumot nem közölsz ,csak egy szimulációt . Legalább egy képet tehetnél fel a szuper műszeredről...

kaqkk007

" hiszen van ott egy d betű az eredménynél, azaz hőmérsékletváltozást mutat a felvétel"                    
   De mint tudjuk a hőmérséklet változást a fizikában delta t-vel jelőlik

000000000

"Fél méterről akár az emberi lélegzetvételt is ki tudnád a grafikonra rajzolni?"

Igen, majd picit játszom vele másképpen, lézer nélkül is.
A lélegzetvételre nagyon érzékeny, azt már régebben teszteltem a fő fejlesztési szakaszban, hiszen az egy instacionárius hőtani folyamatot idéz elő.

Majd egy "kézrátételes" mérést végzek, pl. 100 mm-es távolságból besugárzom a saját tenyeremből származó egységugrás hőenergiámmal, és megnézzük, mit reagál rá.

PSoft

Nem lehet egyszerű az életed!

Ezek szerint, még...levegőt se vehetsz a kísérleteid/méréseid során.:)
[#wave]

4ybj8h3c8

És ennek a csodának mi a valós felhasználási területe?

ANTAL GÁBOR

"Egységugrás hőenergiámmal " Az eddigi nómenklatúra szerint t= nulla időpillanat előtt a függvény értéke nulla ,majd az ugrást ( ami végtelenül gyorsan lezajlik  a matematikai definíció szerint )követően valami .  Ezt hogyan fogod a tenyereddel megvalósítani?
  A választ előre prognosztizálom : szakmaiatlan buta kérdés... Az én válaszom : nagyon gyors kezed lehet és nem szívesen állnék elé pofozkodáskor [#vigyor4][#conf]

000000000

Sajnálom, hogy nem ismered az egységugrás függvények típusait. Van köztük olyan, hogy signum(x).

000000000

Szia Svejk!
Megcsináltam a mérést a Robsy lézer P mérővel. 10 másodpercig 100 mm távolságból a tenyeremet a lézermérő szenzor fölé tettem. A szoba hőmérséklet 25.4 C fok volt, a tenyeremé 36.7, ekkora hőmérsékleti gradiens hatására csodálatosan érzékelte a műszer a hőtani eseményt.

A számítógép monitorán ezt a mérési eredményt kaptam:

A "kézrátétel" sikerült, és én ennek nagyon örülök. [#heureka]

kaqkk007

A  nevében a válasz :  "Megcsináltam a mérést a Robsy lézer P mérővel."

4ybj8h3c8

Ojjé, ebből R-Vitalitás mérő lesz, bárki meglássa...

kaqkk007

Az biztos hogy még senki nem látta, de az is tuti hogy egységugrással működik . Ha értenél a cnc hez nem is kérdeztél volna ilyen butaságot [#vigyor3]