Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

thayscj6c

thayscj6c

4ybj8h3c8

Megint szándékosan félreértelmezel... mindenkit.

Marhára nem érdekel ha valaki szakmaiatlan. Nem tudod, vagy nem akarod megérteni, hogy ezen a fórumon hobbisták és olyan emberek írnak, akik nem mind gépészek, nem mind mérnökök, de szívvel és lélekkel küzdenek, hogy alkossanak valamit.
Az lenne a dolgod, hogy tanítsd őket. Nem beszólással, nem lenézéssel, hanem a tudásod átadásával.

Próbáld meg, mint már sokszor leírtam, ez egyedül rajtad múlik.

Két témában is brillírozhatnál. Írd le, hogy szerinted hogyan lehet jól és pontosan megmérni a CO teljesítményét. Megtetted ezt, nem . Megint kötözködni kezdtél, ez viszont senkit sem érdekel.
Ott a másik téma, szerintem sokan szívesen olvasnánk, hogy gépész szemmel hogyan kell a marómotor függőlegességét beállítani. Volt rá vagy 2 órád, te se válaszoltál, más se válaszolt, én írtam valamit, a saját tapasztalatomat, segíts neki és mond el a véleményed, hidd el, mindenki örülni fog.
Ez a pontokba szedett sértődés meg a kutyát sem érdekli, a 4. pont főleg érdekes felvetés, honnan veszed, hogy örökmozgót akarok építeni?

Motoros

Ha befogsz a patronba egy darab 3...6 mm átmérőjü drótdarabot amit meghajlítasz a tengelyre merőlegesen, majd egy kis szakaszon függőlegesen,---a sugár legalább legyen 60 mm---- és ezt kézzel forgatva érintőt veszel az asztalon akkor hol hozzáér hol nem....az baj.
Ha minden ponton egyenletesen érinti akkor jó.
Ez a megoldás mérőórával az igazi...de körülményesebb.

4ybj8h3c8

Erre mondják azt, hogy "jó fa.. könnyű ba..., de próbáld meg az enyémmel"

Jónak tűnik, kipróbálom, de amikor ezt az ISEL gépet gravírozónak árulták, a doksijában bele merték írni az észlények, hogy az 500 x 500 mm-es munkaterület két átlóján gyárilag lehet 0,5 mm. Nekem úgy 1 mm körül van, tartok tőle, hogy még órával is lennének érdekes eredmények.
Valamit ki kell majd találni rá, így kicsit vicc az egész.
Előlap kivágáshoz eddig jó volt, de előlapi felirat gravírozásába bele sem kezdek, értelmetlen.

Motoros

A 0.5 mm nem különösebben probléma, szokásos érték.
Nagy felületű táblák betűgravírozásánál ha lehet használj felületkövetőt, vagy mard síkba az asztalt és ragaszd le a lapot, vagy vákumasztal.

Ha csak simán egyszerű, viszonylag nagyméretű betűket akarsz marni akkor használj párhuzamos élű pl 0.5 mm lapolású szerszámot, ilyenkor az asztal síkjának eltérése a marási síkhoz nem okoz szemmel látható betűszélesség modulációt...ellentétben a kúpos gravírtűkhöz képest.

Használj egyenesélű szerszámot ami nem emeli meg a munkadarabot.

Ha síkbamartad akkor megnézheted a motor merőlegességet is.
Ha ezeket tudtad akkor bocs.

000000000

Kértem, csak szakmai alapon szóljon bárki is a témához!!!!

Senkit nem nézek le, nem szólok be, ezek a te hazug állításid, érzéseid, de ez nem felel meg a valóságnak.

Ott tartunk egyelőre csak (és már ennek is örülj, hiszen tanulni fogsz belőle te is), hogy felhívtam erre a sok-sok szakmaiatlanságot tartalmazó PSoft bejegyzésre a figyelmet:

Robsy | 148    Válasz erre     Ma 09:02:50   [11766]

"Esetemben még az is mindegy, hogy 28,4 sec. vagy 38 sec. a hasáb nyalábban tartásának, vagy a mérésnek az ideje.
Nincs jelentősége.
Lehet az akár tíz, de akár ötven másodperc is.
Szerintem, a hasáb fizikai mérete, de talán még az anyaga is mindegy."

Kérlek újfent, csak ezekre regáljál szakmailag, amit eddig nem tettél.
Mi mindegy itt? Minden?[#csodalk]

000000000

Ez a lézer topik, hogy jönnek ide ezek? Vagy az alternatív valóság jegyében a gravírtű is lézer mostantól?:)

designr

"Egyelőre kérlek fogadd el"
Ebben aztán iszonyatos szakmaiság van..rossz ez a belépő szerintem kezdd ujra..

frob

Alapvetően valóban mindegy mint az idő mint az anyag, lényeg hogy az ismételt összehasonlító mérés ugyan ezekkel a paraméterekkel történjen

Egyébként meg az ált iskolás függvénytáblázatot kell előkotorni és megnézni benne pár dolgot, és már is megvan hogy kell kiszámolni mennyi ideig kell tartani az adott tömegű és anyagú "kocekot" a lézer előtt..

alu fajhője 0,88kJ/kg °C

tehát 880J kell hogy felmelengessünk 1 kg alut 1 sec alatt
úgy hogy 1°C emelkedjen a hőmérséklete

mondjuk 50g az a kocek, 880/20 =44J kell hogy 1cfokkal megemeljük

hogy mérhető legyen kellene legalább 20-30-40 fok mondjuk wattonként 1 fok az jópofa dolog lenne, tehát 40 fokkal emeljük meg

E= P*t
1760J= 40W x 44 sec

remélem jól vezettem le...

000000000

Magadnak is ellentmondasz:

A. "valóban mindegy mint az idő mint az anyag"
B. "hogy mérhető legyen kellene legalább 20-30-40 fok"

A és B üti egymást.
Jó lenne eldöntened az állításaidban, mi mindegy. Ha pedig eldöntötted, utána két mondandattal később arra, amit előzőleg mindegynek tituláltál, ne írjál feltételeket, hiszen ha mindegy, akkor mindegy. Vagy ha feltétel vonatkozik rá, akkor már se mindegy.
Szerintem ez ilyen egyszerű.

frob

úgy látom kissé idióta vagy, má bocs, vagy is nem nem bocs :)

összehasonlító mérésnél mindegy az idő és az anyag, csak az a  lényeg a mérést legközelebb is ugyan így végezze az ember
ezt ügye felfogtad? nem hinném :)

másik minél nagyobb a nullától eltérés ennél a mérési módnál, annál jobb a pontosság, 1 fokot a mutatós műszeren nem fogsz látni, de talán 40 fok eltérést az indulástól már elég jól
stb, olvasd újra amit írtam , hátha felfogod ...

egyébként meg ahogy mások is írták már, légyszives vedd a fáradságot fikázás helyett írd le te hogy is képzeled

köszike hogy elolvastad...
R.

4ybj8h3c8

Köszi, ebből sok mindent megfogadok, nyáron akarom majd feléleszteni a gravírozást.

Felületkövetőben lehet valami használhatót kapni, vagy van valahol elérhető rajz, leírás működő példányról?

4ybj8h3c8

Úgy, hogy itt merült fel, beszélgetünk, ha megszalad és sok lesz belőle akkor átmegyünk a megfelelő topikba.

Tudod, beszélgetés, ami neked nem megy.

PSoft

Búcsúzóul,(őszintén, minden kertelés nélkül)három dolgot írnék Neked.

1.-Tudod nagyon jól, hogy tisztelem, becsülöm a szakmai tudást, amelynek a birtokában vagy.[#worship]

2.-Annál jobban gyűlölöm viszont a mentalitást, a lenéző, pökhendi, mindenki felett álló, "én vagyok az okos, senki más" stílust, amit majd minden írásodban képviselsz.

3.-Szakmailag, nem kívánok(nem tudok) reagálni a hozzászólásodra, hisz semmi ilyesmit nem fedeztem fel benne.:(

Hogy miért úgy kezdtem...búcsúzóul?

Ezen az "új" Fórumon, rövid idő alatt összeszedtél két bannolást.
Én úgy látom, ha így folytatod, rövid időn belül VÉGLEG távozni fogsz erről a fórumról, ebből a közösségből.
(talán, mindenki megkönnyebbülésére)

További szép délutánt kívánok Neked!