Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

svejk

De ekkor meg megint ott vagyunk, hogy biztos van neked valahol egy hőelemet fogadó digitálisan beállítható hőmérsékletszabályozód ami a stoppert vezérelhetné.

PSoft

Most, a mérésre meghatározott időn gondolkodom.

Pál múltkori kép linkjén, 28,4 sec a mérés ideje, majd 20 sec várakozás után leolvasás.
A képen, egy 100W-ra skálázott műszer látható.
[#t169p11635#]

Az előbb linkelt videóban, emberünk 38 sec mérési időt említ...
Ő is egy 100W-ra skálázott műszerrel operál.

Mi határozza meg a mérés idejét?
Látszólag, egyforma a fotón, és a videón látható két műszer.
Talán, a fekete hasáb fizikai méretei a hőmérő végén nem egyformák? [#nemtudom]

svejk

Ilyen nagy ennek a hőtehetetlensége?

No már csak ezért is inkább a hőelem kis kockában verziót erőltetné.

Egyébként érdekes egy gyári(?) műszer az a linken, tizedmásodperces pontosságot követel meg, miközben a környezeti hőmérsékletet meg sem említi.
(jó lenne az ért elolvasni az igazi manuálját)

PSoft

Itt, a K-típusú hőelemet használja a méréshez.

Viszont, itt is nagy, vagy még nagyobb az elox alu hasáb(kb. 38x38x3mm)hőtehetetlensége.

thayscj6c

Hali!
Az én mérőkém ilyen. Igaz nem tudok vele korrekt teljesítményt mérni, de veszteséget simán lehet.
Az időről meg annyit, hogy kell egy spirált rajzolni a géppel amit megfelelő ideig  rajzol.

PSoft

Fasza!
Hol,és mennyiért szerezted be?

Én is csak "veszteséget" akarok vele mérni.:)

Jó a spirál rajzolás is a méréshez.
De...
A lentebb említett "marokba illőt", mindenképp megcsinálom.
Jó szolgálatot tesz az, a tükrök beállításánál is.
Ott a markodban a lövés gomb, nem kell a gép frontlapjára keresztbe nyúlkálni a lövéshez.:)

Szalai György

Nem lehet, hogy ezek egyszerű kaloriméterek?
Egy hőmérő, ami a végén lógó hitvány fémdarab hőmérsékletének meghatározott idő alatti emelkedését méri.
Az emelkedés arányos az elnyelt hő-munkával.
A hőmérő meg nem fokban van skálázva, hanem egyből Watt-ban.
Mert akkor egy nagyobb tömegű hitvány fémdarab hőmérsékletének ugyanannyi idő alatti ugyanakkora emelkedéséhez nagyobb elnyelt hő-munka, vagyis nagyobb lézerteljesítmény köll.

http://www.kenteklaserstore.com/analog-laser-power-probes-co2-yag.aspx

000000000

Ezt kicsit árnyaltabban, de leírtam.
Akinek abból nem jött le az így járt.

Szalai György

Kalibráltad már?

PSoft

Igazad lehet, mint...mindig.:)
[#wave]

PSoft

Kalibrálni, igazán nem akarom.
Nem az a célom, hogy egy "műszer" legyen belőle.

Elmondom miért csináltam.
(de a lentebbi írásaimból, is sejthető):)
Összehasonlító "méréseket", vagy inkább csak teszteket kívánok eszközölni.
Az összehasonlítás tárgya, a K40-esben levő eredeti molibdén tükrök,és pld. az általam kreált vörösréz tükrök közti különbség, vagy a mutatkozó veszteség, látható módon való detektálása, azonos anódáram mellett.
Vagy, akár a csőből kilépő nyaláb detektálása mos,és pld. fél év múlva.

Esetemben még az is mindegy, hogy 28,4 sec. vagy 38 sec. a hasáb nyalábban tartásának, vagy a mérésnek az ideje.
Nincs jelentősége.
Lehet az akár tíz, de akár ötven másodperc is.
Szerintem, a hasáb fizikai mérete, de talán még az anyaga is mindegy.

Egyetlen betartandó "szabályt" látok. Nevezetesen, jó hőelnyelő felület kell a hasábra, vagy jó hőelnyelő, a bevitt hőt jól tűrő anyagból kell a hasábnak lennie.
És talán, még egy fontos dolog. Olyan legyen a hasáb felülete, hogy a lehetőségek szerint, a legkevesebbet verje vissza/szórja szét a rá irányuló nyalábból/fényből.

Amit viszont lényegesnek tartok a tesztnél...

Lehetőleg egyforma legyen a hasáb besugárzásának ideje, mindkét, vagy mindegyik mérésnél.
Ezért akarok/kell egy pontos időzítő, amivel biztosítani tudom a hasáb "besugárzási" idejének egyformaságát mindegyik mérésnél.
Aztán majd, a másodpercek...kialakulnak.

Hogy a kreált hőmérőm a skálán milyen C° értéket fog mutatni, az gyakorlatilag, mindegy is.
Persze, elegánsabb egy Watt-okat mutató skála. de a skála akár mutathatna nekem kisnyulat is, egyet, kettőt, hármat...

Az a lényeg, hogy az összehasonlító mérésnél is ugyanúgy mutassa a kisnyulakat, egyet, kettőt, netán...hármat.:)

s5f8tmfv3

Béla! Ha már mérésekre adtad a fejed, nagy kérés lenne hogy a HDD tükröket is megmérd mit teljesítenek? Az is egy elérhető alternatíva.

Szalai György

Köszönöm, hogy leírtad, ezt így megértem.
Azért egy műszer az mégis csak egy műszer. De kalibrálatlanul. . .
Az összehasonlítás végén fogod tudni, hogy hány kisnyúllal eltérő hő-teljesítményt tol bele a sugár a fémdarabba az egyik tükör használatakor, a másik tükör használatához képest.
De az mire jó? Hogy lesz a kisnyúlból valami szabványos értekkel összehasonlítható adat.

(Amúgy, tisztelem a kisnyulat.)

Esetleg jól mérhető hő-munkát kéne beletolni a céltáblába.
Az elektromos munka jól mérhető (tUI) és egy célszerűen tokozott (TO-220 esetleg DPACK) félvezető vagy ellenállás hővé alakíthatja.
Így szimulálható volna a lézer által bevitt hő-munka és még mérhető is.
De ha nem, hát nem.

Szalai György

,,Olyan legyen a hasáb felülete, hogy a lehetőségek szerint, a legkevesebbet verje vissza/szórja szét a rá irányuló nyalábból/fényből."

Csak megemlítem már, még ha mindegy is.
Elektroncsőből bányászott anódlemeznek ugyanilyen szempontoknak kell megfelelnie. Erre gyártják.
A felületre szinterelt fémpor réteg miatt nagyon kevés sugárzás verődik vissza.
Jól vezeti a hőt és aránylag kis tömegű, ezért gyorsan reagál.
A hőmérséklete jól mérhető akár infra hőmérővel, vagy valamelyik mikro hőszenzorral.

PSoft

"Szól a bagoly az ághegyen:
Az a fontos, hogy okos legyen!
Akár bátor, akár gyáva,
ész legyen a kobakjában."
[#wave]