Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

PSoft

Azt lehet! Senki nem akadályoz benne.:)

Meg amúgy is...ne hallgass mindenkire![#nevetes1]

frob

Persze van más megoldás is, most hogy gondolkodom :)

ha van egy első rész amiben benne az egyik hőmérce, és van egy másik ami rendesen be van bordázva, és abban is benne a hőmérce, akkor a levegő hűti a hátsórészt, tehát lesz különbség a két oldal között így mérhetővé válik a dolog, csak hát lassabb lesz, meg ha már felizzik nem fog jól mérni

R.

svejk

Jól van no!

De akkor minek ez böszme műszer, elég lenne egy kis alu kockába bedugni a -ma már minden valamire való multiméterhez járó- K típusú hőelemet és ott a Celsius fok pontos leolvashatóság.
Ja, hogy Te "nullázgatni" akarod mérés közben az elfordítós skálával?

svejk

No akkor bonyolítsuk... :)
Melegítsünk a lézerrel egy Pielter elemet.
Aztán a Pielter áramát úgy szabályozzuk, hogy mindig mondjuk 50 fokos legyen a meleg oldal.
A Pielter "hűtő" árama arányos lesz a lézerrel bevitt teljesítménnyel.
Persze a környezeti hőmérsékletet is mérjük és felhasználjuk korrekciózásra.

Milyen jó sok pénzért el lehetne adni egy túlbonyolított, de megmagyarázott szerkezetet. :)

frob

Gondoltam én is erre....
hogy túlbonyolított, lehet, de folyamatos mérést tesz lehetővé, az azért nem elhanyagolható ám!

persze valakinek ez nem szükséges, és tökéletesen megfelel a PSoft által készített műszer is, mert hogy az is kiválóan tudja amire készült!

PSoft

Az úgy vóót...

Elindítottam a videót.
[#t169p11694#]

Aztán, a borzalmas inglis tudásomnak köszönhetően, kénytelen voltam bekapcsolni a fordítás funkciót.[#nevetes1]

1:20-tól mondja/mutatja az emberünk hogy...

"fontos, hogy a műszer hátulján található egy csavar. A mérés megkezdése előtt, ezzel állítsuk a hőmérő skáláját nulla fokra, ami ez esetben, a környezeti hőmérsékletet jelenti. Innen indítsuk a mérést."

Az én hőmérőmön nincs csavar, mert nem ilyen feladatra készült. Én, a műszer skáláját tudom körbeforgatni a mutató körül.

svejk

Ühüm..
Szóval mindig kiveszed, vízbe dugod, stopperrel mérsz... nem is olyan biztos, hogy a "másikok" a macerásabbak. :)

PSoft

Még nem tettem, de valahogy úgy.:)

Ha gondolod, küldök egy jó kis MY60-ast.
Bütyköld meg nekem úgy, hogy környezeti hőmérsékletre, nullázható legyen.[#nevetes1]
"kis alukockám" az...van!:)

svejk

Alapjában véve az nem is lenne túl bonyolult megoldani.

Nem követtem folyamatosan az eseményeket, ez lesz az a mérés amit huszonegészvalahány másodpercig kell lézerrel "megvilágítani"?

svejk

De ha van 2 db hőelemed akkor magad is megoldhatod. :)

svejk

hopsz, ez talán elhamarkodott ötlet volt. [#confused]

PSoft

Igen!

Akkor még...
Gondolkodhatnál egy "marok" kivitelű, pld. 9V-os elemmel működő, gyufásdoboznyi méretű, mondjuk 0-60s-ig állítható időzítőn is, amelyiken van még extraként egy "lövés" gomb is.
Ja...és legyen egy db. NO szárazkontaktja.

PSoft

Próbáltalak követni...

Ha két hőelemet "szembe" kapcsolok egymással, akkor "kiegyenlíti" egymást a két feszültség, azaz...nullát mutat a műszer.
Ha valamelyiket elkezdem melegíteni...

Huhhh!
Jobb lett volna, ha nem írok egy betűt sem![#nevetes1]

svejk

A hidegpont  miatt nem működik úgy ahogy elsőre gondoltam(tuk) :)

svejk

Én egyébként fordítva mérnék a műszereddel....
Mindig megmérném stopperrel hány másodperc alatt megy fel a mutató mondjuk 100 C-fokra az előzőleg szobahőmérsékletre visszahűtött kocka.
Sőt a mutatóhoz 100 C foknál rakhatnál valami kontaktot is ami leállítja a stoppert. :)