Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

PSoft

Egy, donornak tűnő hőmérő...

Mekkora legyen a "tömb" a szonda végén?
(én, kb. 20x20x10mm-re gondoltam)
Jah,és milyen anyagból?
(vörösréz, alu, barnított/feketített acél)

Mást is meghallgatok...
Nem precíziós méréseket tervezek, csak összehasonlító teszteket, azonos paraméterek mentén.

szf

Ehhez mit szólsz ?
Ott a tömb a végén!

PSoft

Biztos ez is jó lenne.

De...
Szerintem, túl közel van(rövid)a "tömb".
Ebben a formában, macerás a nyaláb útjába tartani.

GPeti1977

Ezt előbb is olvashattam volna, most építek a gravírozóhoz lézert félig elkezdtem a tápot készen is van de csak vettem egyet az ebayről, csak nem voltam biztos az áttételben meg hogy le birom szigetelni jól a nagyfeszt ezért vettem meg, amúgy magamtól is hasonló eredményre jutottam mint a kínaiak, félhifas tápot építettem, csak az áramvisszacsatolás a szekunder oldalról van ellenállás + műveleti erősítős kapcsolással, nekem is van áramváltó de csak biztonsági szempontból. Bár ha megkapom a VÁM ról a lézercsövet akkor lehet befejezem a saját tervezésű tápot.
 Az áttételre nagyobbat gondoltam ezért nem fért volna el a csévetestben 35kV / 150V graetz híddal, de látom elég a 7500V / 150V áttétel kétszerezve, mondjuk nekem a primer meg a szekunder nem egy oszlopon van így a nagyobb szórás miatt rezonáns kell legyen, amit egy soros kondenzátorral a trafó primer tekercsével sorba kötve el lehet érni, így szinuszos lesz a feszültség is ami kevesebb zavarral jár.

PSoft

Zsírkő(talkum)?

Alkohollal keverve, kenhető, méz sűrűségű massza...
(hirtelen, ez volt kéznél):)
Egy darab, csiszolópapírral "fényesített" acéllemez.(trafólemez darab)
Power az 50W-os csőnél, 70-75% körül.
Sebesség 100mm/s.
Nem lett homogén fekete a felület, de tartós, nem lekaparható a jelölés.

PSoft

Ugyanez a talkumos(hintőporos)massza, egy Rostfrey konyhakés pengéjére égetve.
Itt sem lett homogén, fekete a felület, de a tartósság...ugyanaz, mint amit az acélnál írtam.
Az utolsó képen, a penge gyári jelölése.
(nyilván, nem ilyen pepecseléssel készült):)

bznc93pf5

akkor most még egyszer megkérdezem,
meddig melegedhet a hűtővíz a co lézernél pl.30fokos műhelyben?
nagyon fontos!! nem azt kérdeztem meddig kel visszahűteni,
a kérdés az hogy meddig melegedhet ideálisan káros mellékhatások nélkül?
hát ha van valaki aki tudja
köszönöm

doil

Szia :)

én Szerintem tartsd 20-25 fok között az az ideális és szinte mindenhol ezt írják hogy a cső úgy a (Performance) :)
hogy meddig melegedhet kikapcsolt nem használati állapotban azt nem tudom nem is írják , de működés közben szerintem akkor sem igazán jó 25 fölé menni :)

PSoft

Három lehetőséget látok...

1.Van aki tudja, csak hallgat...ül az információn.
2.Van aki nem tudja, ezért hallgat.
3.Van(vannak) akik innen-onnan összeszedet információk/olvasmányok, esetleg tapasztalatok alapján...próbálnak segíteni.

doil

3. :) Mi hobbisták tartsunk össze ez egy jó csapat :)
még ha vannak is összezörrenések ahogy látom , de azért jó csapatnak mondható és örülök hogy régóta van ez a fórum :)
és most nekem is lenne kérdésem megin :)
Az egyik K40 est azért vettem hogy építsek belőle egy nagyobbat , mármint a munkatér lesz nagyobb :)
Viszont én úgy tervezem hogy az X tengely fogja cipelni a csövet és a lézertápot is szerintetek ez gáz vagy nem ?
azért cipelné mert így nem sokkal kell nagyobb távot megtennie a lézernek sem :) a munkatér Y700mm X 1000mm

4ybj8h3c8

Elég rég vagy fórumtag.
Információt itt kérdéssel nem kapsz.

Azt így kell szerezni:

CO lézer működési hőmérséklete 68,7 fok, tükrön mérve 79,3, a víz keringetési sebessége 8,4537 liter per 13,7 perc, nanométerenként szükséges 3 köbcentiméter 6%-os hűlési együtthatóval fajlagosan 28 méterre a helyiség falától és a legközelebbi közért árnyékától, 158 centiméterre a plafontól...

Ne aggódj, egyből beindul a kioktatók serege, csak ki kell szűrni a jó választ a sok okoskodásból.

PSoft

Hídra telepített csővel, már építettem gépet. Kb. hasonló, vagy egy kicsit nagyobb hasznos munkatérrel.
De tudomásom szerint, más lézeres kollégák is elkövették ezt már.
Sokat egyszerűsödik pld. a sugárút beállítás.(mint ahogy írod is)
Talán, az a legnagyobb macera, egy "klasszikusan" épített, nagy munkaterű gépnél.

Hátránya(vagy inkább macera)viszont, hogy a cső hűtését is energialáncban kell vezetned.
Én a tápot, sem tettem fel a hídra, nem nagy kihívás az anódkábel hosszabbítása,és energialáncba vezetése.

doil

Szuper :)
Köszönöm , tehát nem hüleség :) én épp azt akarom megúszni hogy a nagyfesz vezeték a csőhöz minél rövidebb legyen hacsak nem tudok szerezni valahonnan szupi jól szigetelt vezetéket hozzá, de akkor ez így megoldható ez a lényeg :) igen a hűtéshez energialáncban megy a cső de az nem gáz :)

keri

Hány voltot kell bírnia?
Autó gyújtáshoz való szilikon gyertyakábel, nem jó?

bznc93pf5

köszönöm