Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

s7manbs8

Valami 200 ezer körül már láttam eladó távcső tükör vákuumos bevonó gépet, gyárit.

000000000

A fényt hővé alakítja, adott tömegű fémdarab fajhőjét és a besugárzás idejéből kiszámolható egész pontosan a lézer teljesítménye.
Például az alumínium fajhője 900 J/Kg
Ha 1 másodperc alatt egy 1kg-os alumínium darabot 1 fokkal emelnénk meg akkor ahhoz 900Watt kellene.
A tévedés jogát fenntartom mert eléggé fáradt vagyok már gondolkodni.[#buck]

RJancsi

Nem kötekedés, inkább elméleti kérdés. Ha a kúpos (kéknél
 gúla alakú) lézernyalábot egy üveglapon át küldöd a hőelemre, az üveglapon áthaladva kétszer is fénytörést szenved. Így hiába tudod a tized mm-es mozgást is mérni, a fókuszpont máshol lesz üveglappal mint munka közben anélkül. Sőt, a merőlegesen beeső fény nem törik, a szélső sugár a legtöbbet a közbensők meg változó módon. Így nem is  pont hanem egy rövid szakasz mentén sűrűsödik a fény. Vagy nem? [#fejvakaras]

keri

Igen, bár a réz az jobb erre a tartományra. Kéklézernek az alu megfelelőbb.

keri

Akkor már aranyoznám, az nem oxidálódik.

svejk

Menyjé má dógozni' mert úgy olvastam ma sok a dolgod! :)

keri

Én egy sima karcmentes üveglappal kicsatolnám a lézernyalábot, és egy lencsével szétszórnám egy írógép papírra. A fény foltot pedig fix távolságból, fix beállítássokkal lefotóznám tömörítés nélküli RAW formátumban. Ezt a tükör előtt és után is megtenném. Ez után Photoshoppal megnézném a fényfolt integrált fényerősségét.
Nem hiteles mérés de az arányokat pontosan adja.

keri

Gyárit? Te? [#hehe] ismered ezt a szót? [#integet2]

keri

Kisugárzott hővel nem számol ez a műszer, de viszonyító mérésre jó.

keri

Csönd! én így szoktam indítani [#bee1]
Még nem fogyott el a kávé.

000000000

Nem számol , de bele lehet kalkulálni és akár szigetelni is lehet. [#papakacsint]
Csak akkor a két mérés között várhatsz egy fél napot [#hehe]

bznc93pf5

lenne egy furi kérdésem, meddig lehet "forralni" a vizet a co lézernél? 30-40-50-fok?
ki tudja?

PSoft

"Vagy nem?"

Vagy...igen!:)
(a nagykönyvben biztos így van leírva):)

De úgy néz ki, hogy ez a gyakorlati teszt során valamiért...nem domborodott ki oly mértékben, hogy felért volna a nagykönyvben írtakig.:)

Tibor45(később Robsy) óta tudjuk, hogy ami nem képes egységugrani, az egyszerűen...nem van! De annyira nem van, hogy nem is érdemes rá időt pocsékolni, mert...minek!:):)

Vannak itt páran, akik vagy nem olvasták az írásait, vagy olvasták, de...
Csak azért is...
Aztán, az is kiderült párszor, hogy ami papíron nem van, az attól még van, csak az írás nem tud róla.[#nevetes1]

Dehogy kötekedés! Csak...elméleti kérdés az írásod.[#wave]

PSoft

Név nélkül idéznék, egy nem régi, kérdez-felelek levélváltás sorozatból.

A válaszadó, egy lézercsöveket, tartozékokat is forgalmazó cég képviselője.

"
....
-A víz hőmérséklete nagyjából egyezzen meg a környezeti hőmérsékletével, +/- 10 C fok esetenként még elviselhető.

Ha pl műhelyben nyáron 30-40 fok van, az nem árthat a csőnek?
Nem túl meleg az a víz?

-A csőnek nem ártalmas, de a lézerteljesítmény a hőmérséklet emelkedésével jelentősen csökken.
A lézerteljesítmény 20-25 °C fokig ideális, viszont, ha a helységben ennél melegebb van, a lézercsövet nem szabad visszahűteni, mert elrepedhet. Emiatt hűvösebb helyiségben célszerű a gépet üzemeltetni.

Szóval melegebb helységben nem szabad 20 fokra vissza hűteni?

-Munka közben figyelemmel kell kísérni a víz hőmérsékletét.
Így van, nem szabad 20 fokra visszahűteni, mert túl nagy a hőmérséklet különbség és a hőtágulás miatt elrepedhet a cső."

LittleSV

Akkor lényegében a helyiséget kellene 20 fokon tartani, és ha ez megvan akkor lehet a vízhőmérsékletet ehhez igazítani :)