Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

PSoft

Kíváncsi lennék én is egy teljesítmény, vagy teljesítmény csökkenés, összehasonlító mérésre, pld. az eredeti molibdén tükrökhöz viszonyítva.
Nincs a látókörödben olyan hozzáférhető eszköz, amivel ezt az összehasonlítást el lehetne végezni?
Egyáltalán, milyen elven, mit mérnek ezek az eszközök?

PSoft

Csinálhatnák, akár ezüstből is tükröt.:)

Vannak, 15mm körüli átmérőjű, 5-6mm vastag ezüst pogácsáim.
Kicsit lapítani kellene csak rajtuk, no meg...csiszolni/polírozni.
Valamiért én, az ezüstnél inkább tartok a természetes oxidációtól, mint a vörösréznél.
(annál is tartottam, de még ezidáig, jól bírja a műhelylevegőt):)

A másik verzió, ami foglalkoztat egyre jobban...
A vákuumos aranyozás.
Úgy gondolom...
Nem lehet nagy durranás az eszköz elkészítése hozzá, otthon, a műhelyben sem.
Meg...
Lenne egy már elfeledett, :) megkopott/törött karikagyűrűm is "donornak".[#nevetes1]

zozo

Megcsináltad!  -ez a lényeg. Gratu!

A HDD-ből kinyert tárcsából amit csináltál tükröt, az mennyivel másabb/jobb/rosszabb?

Gondolom a hűtése/hőátadása szegényesebb mint a réz pogácsáé.
Azonkívül?

PSoft

Köszönöm!

Akkoriban, pár CO2 lézeres kollégának küldtem/adtam belőlük tesztelésre.
Pozitív visszajelzések jöttek.
(már akitől jött)
40-80W-os kategóriában, tapasztalatom szerint elhanyagolható a lemez "vékonyságából" adódó rosszabb hőleadás.

doil

jeee a hdd tükör engem is érdekelne mi a vélemény rá mert van pár lemezem vágok akkor belőle :) már amelyikből lehet vágni mer van ami üvegből van hehe

PSoft

Mert?...
Az üveget...nem lehet vágni???[#nemtudom]
Uff!

doil

hát kör alakban abban a méretben nem érné meg :)nameg biztos megsérülne a bevonat

000000000

A gyári lézer power mérőke egyszerű mint a faszög ! (mint melléket ábra mutatja)
Egy adott tömegű tömb amit a sugár felmelegít és ennek a hőfokát méri.
Csak példának !!!
 1 liter víz hőfokának 1 Celsius fokkal való emeléséhez  1.161 wattóra energia szükséges.

Ezt valami fémmel is ugyanígy össze lehet hozni a kalibrálást meg rábízhatjuk az idő tényezőre. [#papakacsint]

zozo

Van ilyen home-made tester Bélának a kék-hez.
Azért jól bekalibrálták ezt a kütyüt, hogy pont 28.4 sec-ig kell melegíteni és 20 mp múlva leolvasni. És ha nincs pontosan a fókuszban, -akkor bukik a 28,4 sec-os idő...?

Inkább összehasonlító mérésre praktikus

PSoft

Akkor, 'anno az én kék lézeres fókuszpont "bemérés" tesztem/kísérletem...nem is járt túl messze a valóságtól!:)

MI64-es DMM, a hozzá tartozó hőelemes szenzorral...
Kék EPS habból kis, dobókockányi méretű darab, üreges, doboz formára kialakítva.
A nyitott dobozka teteje, vékony üveglappal lezárva.
A doboz oldalán át, beszúrva a hőelem a belső, üreges térbe.
Az üveglapon átvilágítva, a hőelemre fókuszálva, egész pontosan megtudtam állapítani a valóságos fókuszpont távolságot.
Pontosan láttam a műszeren, szinte minden tized milliméter fókusztávolság változtatást, hőmérséklet változás formájában.
Ahol a legmagasabb hőmérsékletet mértem, ott volt a fókuszpont.
És a gyakorlati tesztek szerint is...tényleg ott volt.

000000000

Ez csak power mérésre van, tehát mindegy a fókusz, illetve fókuszálatlanul szokták inkább mérni !
Inkább a rezonátort mérik, hogy jobb vagy rosszabb lett.

zozo

Aha, így már értem.

PSoft

Értem, világos amit írsz.

Az említett hőmérséklet méréses példát inkább a mérési elv szemléltetésére hoztam.
Ott ugye, egy logikus mérési pont volt, a fókuszpont.

000000000

Te veszteséget szeretnél mérni.
Akkor mi a probléma ?

PSoft

Igen, veszteséget akarok mérni, vagy, viszonyítani.
Nincs probléma, a mérési elvvel nem voltam egészen tisztában.