Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

doil

csak az övé gravírnál serceg vágásnál nem hallani :)

PSoft

A plexinek is van hangja.:)

-A vágás indulásakor...
És,ami a rosszabbik...
-Ha nem megfelelő az elszívás a munkatér alól.

Elégtelen elszívás esetén, képes a fókuszált sugár begyújtani/berobbantani a plexitábla alá szorult gázokat/gőzöket.
Ilyenkor, egy elég hangos robbanás zaját hallod,és ha odanézel, azt is láthatod, hogy a plexitábla a levegőbe emelkedik.:)
Nem tapasztaltad még?

doil

:) na ez amit nem szabad !! mindenképp kell jó elszívás és nem árt a levegő befúvás sem :) a plexi amúgy nagyon le tud rakódni amikor párologtatja a lézer , de amúgy a rétegelt lemezt ha vágsz annak a ragasztóanyaga is simán lerakódik :)

morvfer7

Még soha nem hallottam.  :)
De lehet nem is sokat gravíroztam plexit. Inkább vágni szoktam, mivel már az elején rájöttem, hogy van plexi ami nagyon jól gravírozható, szinte kipattannak belőle gravírozás közben az apró darabok, de van olyan is, ami valamiért nem "gravírozódik" hanem csak megolvadt képet hagy.
lehet hülyén fogalmaztam.  :)
a linkelt videón nem gravírozás megy, hanem vágás.
a gravírozást a 40 Wattos hasonlóan csinálja, mint a nyomtató. A vágásnál van, hogy csak az adott vonalon megy végig.

PSoft

Inkább, plexi vágásakor fordulhat elő a jelenség.

Az öntött plexi-k gravírozhatóak/vághatóak szépen.
Az extrudált, kevésbé.

Szerintem, a 100W-os is "hasonlóan csinálja", mint a nyomtató.:)

2009-ben építettük az első, 100W-os CO2 lézerünket, kb. 1500x2200mm volt a munkatere.
(már, nincs meg...)
Akkor, kb. 600E-ből jött ki, csak a lézeres része a gépnek.

PSoft

Plexi vágásakor, nem kell a vágásba fújt levegő.
Fújt levegővel, opálosodik a vágott felület.
Míg nélküle, csillogó, tükrös marad.

vjanos

Angol fórumokon a sercegést a hűtőfolyadék elektromos vezetőképességével arányosítják.
A desztvíz rosszul vezet, a fagyálló viszont jobban, azaz a keverékük elvileg nem előnyös ilyen szempontból.

Én a sajátomat először csapvízzel teszteltem, ott tartósan sercegett és egyszer meg is csípett a hűtővíz.
Utána desztvízzel csak egyszer-egyszer volt hangja, de azóta nem nyúlkálok bele :)

doil

szerencsére még nem harapott meg a nagyfesz :) a lézernyalábba már sikerült belenyúlnom :) de már mindenre figyelek :) az még nagyon az elején volt.

PSoft

Lentebb,(úgy három hete) a réztükör polírozás kapcsán volt itt szó a 3M polírpasztákról.

Még akkor,egy kedves lézeres kollégától, Fekete Robitól kaptam kipróbálásra mindhárom pasztából egy keveset.
Ma, olyan esős délután volt,(nem volt kedvem permetezni):)így végre teszteltem a pasztákat.

Néhány mondat ezzel kapcsolatban...

2500-as vízpapír után próbálva, nem hozta a várt eredményt.
Szép,és csillogóan ragyog a felület, de...
A vízpapír nyomait, nem, vagy csak nehezen tudtam a 3M-es pasztákkal eltüntetni.
Így másodszori kísérletre, a 3M-es paszták előtt, bevetettem a régi, már jól bevált saját pasztámat is.(képeken látszik)

Utána már, szinte gyerekjáték volt a ténylegesen ragyogó, tükrös felület elérése a 3M-es pasztákkal.
Tisztán kézi volt a csiszolás a vízpapírokkal,és utána a pasztás polírozás is.

Köszönöm Robinak a segítséget/lehetőséget, a 3M-es paszták kipróbálásához.

Pár kép a műveletekről,és az eredményről...

PSoft

Még öt kép...

PSoft

És...még négy.

morvfer7

Nagyon jók lettek! Gratulálok!  :)

frob

Köszi, hogy megosztottad!

tehát a paszták jók, csak nagyon elő kell készíteni a felületet...

Az első tükreidhez képest látsz különbséget?
főleg a kék színű az amire kíváncsi vagyok , hozott lényeges változást?
elvileg az a legfinomabb szemcseméretű...
R.

keri

Gondolom túlságosan finom pasztákat kaptál.
Én is políroztam tegnap...csak én úgy 2négyzetméternyi kajakot :) géppel csináltam, 320-as papírral indítva, de így is izomlázas vagyok.

keri

Esetleg a 2500-as papírnál bő vízzel, és nagyon enyhe nyomással, kell befejezni a csiszolást.