Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

svejk

Egy ilyen előmunkált vörösréz korong foncsoroztatás után nem működhetne tükörként?
De tudnak aranyozni is, nem is elvetemült árakon.

A vörösréz hordozó jól elvezetné az elnyelődés miatti hőt.

svejk

Kiszámolta már valaki, hogy ez az 50-ezer forintos palack hány üzemórára lenne elég?

frob

hát a mi viszonylatunkban sokáig, 4kW os lézereknél igénybevételtől függően 2héttől a 2 hónapig terjedő intervallum
de ne felejtsd el, hogy ehhez a rendszerhez kell vákuumszivattyú is ami folyamatosan kell hogy menjen!
kis csöveknél annyira nem érdekes a dolog, de a nagyoknál 150-180w, na ott már ha jó a tükör pár biztos ki lehetne kapni nagyobb teljesítményt is megfelelő táppal

frob

De működhet, sőt polírozás előtt mehet a vízhűtés marása , vagy a víz nyomásával fókuszt is lehetne változtatni :)

svejk

Hmmm... az nem sok, feltéve, ha a töltöttek tényleg tudják a 10 ezer üzemórát.

Tényleg, üzemóraszámlálót használ valaki a lézergépén?
Ami a tényleges lézerüzemidőt számolja.
Szokott itt lenni az adok-veszekben is mindig eladó.

thayscj6c

Hali!
Nekem a programban bent van Így elég korrekten meg lehet nézni, hogy mennyi idő ment rá.
Külön számolja a csak lézer időt, a teljes időt és amennyit ment. Persze ez nem nagyon igaz, mert a gyorsítást és a lassítást nem számolja bele. Ezért némi eltérés van a valódi idővel. Arra jó, hogy látom kb. mennyi idő alatt készül el.

svejk

No, ha nem felejted el akkor majd jelezd a fórumon hány ezer órát bírt ténylegesen a cső.

frob

na azért valamit tisztázzunk, sztem elsiklottál felette :)
amit átlagosan itt használnak 40W os én meg 4000w os berendezésről beszéltem
lehet 40w os berendezésben elég lenne évekig...

svejk

Valóban... a 150-180W -ra koncentráltam.

svejk

Egyébként le vagyon ez valahol írva, hogy mondjuk egy 100W-os átfolyósnak mennyi lehet a gázszükséglete?
Meg úgy általában lehet konkrétumokat olvasni egy ilyen pontos működéséről, építéséről?

Anno RC nem közölt részleteket, vagy csak engem nem érdekelt annyira és elfelejtettem. :(

thayscj6c

Ez a gép 1 éve van meg sokat nem dolgozott. 108 órát ment a lézercső. A munkáktól függően kb. 5 évig biztos jó.

svejk

Aha!
Nicknevedből ítélve gondoltam, hogy Te nagyüzemben nyomod. :)

thayscj6c

Bár igazad volna. A gépemet nem tudom kihasználni. Igaz a vadász is "verébre" lövöldöz a másfélmillás puskával. Neki sem térül meg soha az ára.  De ezért HOBBY a HOBBY![#wave]

svejk

Ha hobby akkor ne bánd egy percig sem!

frob

Van ismerős nagy cégnél, rákérdezek, hátha tud pontos információval szolgálni...
engem is érdekelne hogy állandó vagy teljesítményarányosan változik

egyébként a nagy gépekben is komoly probléma a hűtés, ami a vákuum miatt nem épp egyszerű, 100 000 fordulatú vagy annál nagyobb turbó szerű cuccok keringetik a ritka gázt és hűtik