Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

keri

Gyakorlatilag mindegy a CO lézernek a felület. Azon a hullámhosszon mindegyik anyag közel ugyan olyan hatékony.
Az oxidáció miatt viszont érdemes lehet aranyozni, bár gondolom ez is attól függ mennyibe kerül, meg milyen gyorsan oxidálódik, hiszen egy laza törlés a polírpasztával és újra fényes.

designr

Kis esti olvasmány..
Lézerekről másképpen..
Lézerfegyver

t4fs3a8s

Sajnos a Lindénél félre tájékoztattak a rofin gáz keverék nem jó a lezárt csövekbe!

frob

Lindénél nem tájékoztattak erről, egyszerűen árat kérdeztem egy adott lézer gázra.

frob

Megkérdeztem az átfolyás mennyiségét 700-8000kW os lézerig 10l/h szükségeltetik a premix gázból, ha külön keverik helyben akkor is kb ez a mennyiség szükséges..

000000000

Fanuc lézernél folyamatosan keringetik a gázt a csövekben 800km/h sebességgel.
Valahol van is egy CD-n a 8-10 éve megjelent típusokkal bezárólag karbantartástól kezdve az összes komponensig minden.
Sőt még egyfajta Fanuc Laser Training is.

frob

Így van, de közben cserélik is ~10l/óra sebességgel...

keri

Ez akkor lángvágó, nem is lézer [#hehe]

keri

Amúgy sejtem, hogy így tartják fenn a gáz minőségét, hogy folyamatosan adagolják a friss gázt.
automata fotó laborokban is így csinálják.
Folyamatosan adagolják a vegyszert, és így mindig azonos a kémiai hatása, nem öregszik el.

frob

A nagy sebességű keringetés és hűtés ellenére is öregszik a gáz, szükséges a friss utánpótlás , ahogy írod is.
Egyébként a hobby viszonylatban kb 0.1L/h csere kellene, és már megint ott tartok, hogy mi a fenével fogom mérni?

keri

üvegcsöves áramlás mérő?

keri

meg mi van ha több a gáz?

Szalai György

MEMS Coriolis tömegárammérő?

frob

Hát fél aranyrúdért biztos van mems tömegárammérő is :)

frob

Üvegcsöveset most rendeltem aliról, fél litert talán tud mérni, majd ha itt lesz jön a próba!

Hát hogy mi van ha több gáz van cserélve, többet kell szivattyúzni és több gáz fogy...
bár mivel nekem nincs a rendszerben nagy sebességű gázáramlást elősegítő ventilátor, lehet szükséges lesz a nagyobb gázáram...
na de még egyenlőre tükörtartót kell faragni :)