Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

PSoft

Ez csak természetes!
(hisz, így is beszéltük meg):)

Nos...
Szinte minden a felület megfelelő előkészítésén múlik.
Ha a csiszolás nem megfelelő felületi minőségű, akkor a polírozás sem lesz az.
Itt ugye, elsődleges az egysíkúság tartása, a "gödör",és barázdamentes felület.
Jobb a most, ezekkel a pasztákkal készült "teszt" tükör, mint a csak "klasszikus" pasztával polírozott.
A másik...
Lényegesen rövidül a polírozásra fordított idő, látványosabb az elért hatás.

A kék paszta adja meg a végén a "ragyogást" a felületnek.
Valami szilikonos cucc lehet, más, mint a másik kettő.
Könnyen, ellenállás nélkül "siklik" a már majdnem tükör rajta, mintha légpárnán tologatnád.

D.Laci

[#eljen] [#taps]
A tükör ennyire gödrös, vagy a mennyezet ilyen rossz? :)

svejk

Akkor valószínű, hogy használatkor is elég lenne naponta vagy hetente áttörölni az utolsó pasztával?
Végül is a gyári tükröket is illek tisztítani ugye?

PSoft

A tányér egyenes, a...leves görbe![#nevetes1]

PSoft

Naponta, nem hiszem, hogy törölgetni kellene a gyári tükröket.

De valamilyen rendszerességgel, illik őket tisztítani.
(persze, ez erősen muka,és környezetfüggő)
A tisztítás egy lehetséges módja lehet pld. a 3M-es hologrampolír használata.
Igaz, hogy nem olcsó a 250ml-es kiszerelés, de páran összefogva/szétdobva, lehet már barátságosabb.
De tudomásom szerint vannak üzletek, ahol bontják a flakont, ha kisebb mennyiséget szeretnél vásárolni belőle.(belőlük)
(pld. ott, a Te környékeden)

9a8r3iviv

Gratulálok , nagyon szép munka ! [#taps]
Hatásfokára lennék majd kíváncsi gyakorlatban .
Mennyivel jobb az eredeti 40w-os gépben levőtől.

frob

Közben eszembe jutott egy dolog, polírozás után mivel takarítod meg?
mert csak marad némi anyag az oldalán ha máshol nem is, meg a paszta oldószere se biztos hogy jó ha rajta marad...

doil

Szia :)

Én is kiváncsi lennék mennyivel jobb ez a tükör :) ezüstlap polírozva nem lenne jobb ??

PSoft

Jó kérdés...:)

Kb. három hete políroztam az első réztükröt, amit akkor, be is tettem a módosított K40-es fejbe.
(akkor, mutattam képeket a fejről)
Azóta, ugyan nem napi rendszerességgel, de azzal a tükörrel használom a gépet.

Mikor mutattam a réztükröt, többen felvetettétek a réz oxidációjának a problémáját.
Ma délután szétvettem a fejet, kíváncsi voltam a tükör állapotára.
(no meg, át akartam polírozni a "kék" pasztával is)

Oxidációnak, opálosodásnak, a nyaláb okozta foltosodásnak, nyoma sincs ennyi idő után a tükör felületén.
Ránézésre, ugyanolyan állapotú a réz tükör, mint ahogy három hete betettem a fejbe.

De hogy a kérdésedre is válaszoljak...

Akkor, alkoholos puha ruhadarabbal töröltem át a tükröt, az szépen lehozta a "klasszikus polírpaszta" maradványokat róla.
Most, hogy kivettem a tükröt, a tükörtartó lappal együtt vettem ki,és úgy políroztam át a "kék" pasztával, hogy nem vettem le a tükröt a lapról.
(így nem ment el a tükörbeállításom, nem kellett újra "hangolni" a fejet)

Így viszont, az alkoholos áttörlés, csak a felületről takarította volna le a paszta maradványokat, a 3db. M3-as menetes állítófuratba rakódott pasztát nem.
Ezért, fogtam egy féktisztító spray-t,és a furatokba rakódott pasztamaradványt azzal "mostam" ki.
A féktisztító is tökéletesen eltávolítja a pasztamaradványokat.
A spray "leszáradása" után, már elég volt a fentebb említett puha ruhadarab a tükörfelület áttörléséhez.

A képeken a fejből kivett tükör felülete, kb. 3 hét után.

keri

Biztos jobb, de tuti nem olcsóbb [#integet2]

doil

:) annyit szerintem megérne az ezüst annyira azért nem drága :) meg gondolom azért nem kell 10 mm vastag hehe :)
ha jobb a hatásfoka akkor megérné :) persze ennél is felmerül a korrózió

PSoft

Nem a spórolás jegyében, hanem a kihívás jegyében született a réztükör "gyártás"? gondolata.:)

Általában, ha van egy jónak tűnő elgondolás, vagy elgondolásom, megpróbálom azt megvalósítani.
Néha kapok biztatást is, néha meg csak úgy..."megyek a saját fejem után".
Aztán, ha bejön, akkor van kis sikerélmény is.
Ha meg nem, akkor sem szoktam kétségbe esni, mert mindig...van másik!
Ez már csak ilyen hobby![#nevetes1]

keri

Annyival nem jobb a hatásfoka. Mondhatni elhanyagolható.

Vastagságra az átmérő 1/8-1/10-ét szokták javasolni...csillagászati üvegtükör esetén, szóval ha nem is ilyen arányban, de érdemes tartani valami ilyesmi vastagságot, a mechanikai stabilitás miatt, valamint a hőelvezetés miatt.

De amúgy valóban, annyira tényleg nem drága mint gondoltam. 150Ft/g a tözsdei ára, de ennyiért lehet is venni kézzelfoghatót?

000000000

Ezzel az erővel alumíniumból is lehet csinálni !

s7manbs8

Azt a rezet be leehtne ezüstözni, elektromosan is igencsak.