Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

PSoft

Huszonéve, saját magam csináltam a házam fűtését...
Már, ráférne egy korszerűsítés.:)

Lentebb láthatod, mennyire "komplikált" a vízáram mérés/figyelés.:)
[#t169p11449#]

PSoft

A kínai üvegvégű csővel kipróbálhatod...

Ahol a tükör, magára az üvegre gőzölt pár mikronos réteg.
Vedd ki a vízkörből a két tükröt,(könnyen megoldható)és használd úgy, hűtés nélkül őket.
Majd, számolj be a cső élettartamáról.:)

Ezeket a tükröket, mindenképpen hűteni kell!
A legjobb megoldás volna a csőtől független, külön vízkört kiépíteni a két tükörnek.

A gázkeverék, 200C° körül kezd elbomlani, azért csökken/szűnik meg a "lézer folyamat". Ami, nem visszafordítható a cső visszahűtésével.:(

Kelepeisz Lajos

Sajnos ehhez már nem tudok sok értelmeset hozzászólni, gyanítom egy fénycsőben nagyobb a hűtőközeg, több gáz fér el benne, így könnyeben hűlhet, míg egy lézerben egy nagyon vékony üvegcsőben kevés gáz van, ráadásul a gázkeverék sem ugyan olyan, lehet hogy a nagy hő hatására egyes gázok lebomlanak, vagy a hő miatt tudnak távozni az üvegcső falán nem tudom, ezek csak feltételezések részemről.

frob

Lehet hogy kicsit rosszul értelmezhető amit írtam, kell a hűtés a tükrökre is, mivel elég nagy mennyiség ami elnyelődik benne, ha nem így lenne akkor nem kellene, de KELL

és próbálja a fene, pont én voltam az aki erről kis tanulmányt írtam ide képekkel, mi lesz a gőzölt arany tükrökkel a cső hátulján, és miért érdemes nem a teljes cső vizét keresztül ereszteni akármelyik tükrön is, hanem mindent lepárhuzamosítani...

PSoft

Csodálkoztam is, mikor olvastalak!:)
Ezért írtam, amit írtam.[#wave]

keri

Nem lehet újra tölteni?

keri

Bár hülye kérdés, kínai tuti megoldotta hogy ne lehessen.
Csak amikor én a lézerekről tanultam, (futólag) ott úgy volt, hogy a gázt áramoltatták.

PSoft

Nem töltik újra őket!

De nem is lenne célszerű, még ha valaki csinálná, akkor sem.
Sok esetben, a gázkeverék élettartamban/üzemórában, "túléli" a z üvegfelületre gőzölt tükröket.
A fix/ragasztott üvegvégek/tükrök cseréje....megint csak reménytelen vállalkozás lenne.
Így...veszett fejsze nyele az egész mutatvány.

frob

ah, [#vigyor5]  talán ez az emoi tükrözi az érzést ...

frob

Le lehet szedni a tükröket, meg újra lehet tölteni, a kérdés inkább az megéri e?
egy ratyi tükör páros majd 30e, és az a kínai szerint is ratyi...
tehát jó ha a 40-50W os csőhöz megfelel, meg még a pontos felrakáshoz a műszerezettség, ha csak nem már nem közvetlen az üvegre hanem egy fém tokban van és az kerül fel az üvegre..

a töltéshez meg az üvegtechnikai ismeretek igen csak jól jönnek, bár ha már fém bigyó kerül rá ott lehet a töltő szelep is...
és egy palack gáz is csak 350e :)

de mivel vannak itt tükör polírozók :) és többnyire csak a hátsó tükör döglik, elvileg még meg is lehetne csinálni, csak 3-6m es gyújtótávolságú tükröt kell tudni csiszolni

GPeti1977

Érdekes ez a bomlás mikor a töltet a világegyetem 3 stabil  gázainak keveréke és még reakcióba sem lépnek egymással.

PSoft

Ha már "tükrözés".:)

Lentebb említettem valahol...

-Polírozok egy rozsdamentes tükröt is, kíváncsi vagyok a polírozás milyenségére.

Nos, egy mezei A2-70-es M10-es hlf csavar feje.
Szerintem,(ránézésre)egész jó lett!
Még, a csodapaszták nélkül,(akkor még nem voltak nálam):)a "klasszikus" polírpasztával.

frob

Nem egészen így van
a fix töltésű csövekben 4-5-6 féle gáz van...

pl: Xe/O2/CO2/CO/N2/He  arányai :3/3/6/4/19/65

vagy
 H2/Xe/CO2/N2/He = 1/5/18/18/58

stb van pár variáció amit a gyártók maguknak kikísérleteztek..

frob

ez igen!
és a co2 laser hullámhosszán vajon milyen az elnyelődés?

pdrzme7d2

Lézerrel szabályozható nemadiabatikus folyamatok molekuláris rendszerekben
Molekuláris  rendszerekben,  amikor  két  vagy  több  elektronállapot  azonos
energiával  rendelkezik  elfajult  vagy  más  néven  degenerált  elektronállapotokkal  van  dolgunk.
Ilyenkor  átmenetek  jönnek  létre  az  egyes  adiabatikus  elektronállapotok  között,  melyekért  az
ún.  nemadiabatikus  csatolások  a  felelősek.  Nagyon  sok  olyan  kémiai,  fizikai  folyamat
játszódik  le  a  természetben,  pl.  disszociáció,  proton  transzfer,  több  atomos  molekulák
izomerizációs  folyamatai  vagy  gerjesztett  állapotok  sugárzásmentes  lebomlásai  stb.,  amikor
egy  molekuláris rendszerben degenerált állapotok  (ún. ,,kónikus kereszteződések") lépnek fel.
Ezen  kónikus  kereszteződések  az  elektron  energiaszintek  között  kulcsfontosságú  szerepet
játszanak  a  nemadiabatikus  molekuláris  folyamatokban.  Ilyenkor  a  mag  és  az  elektronmozgás
csatolódik, amelynek következményeként az energiacserélődés az elektronok és magok között
igen jelentőssé válhat.
Nemrégiben  megmutatták,  hogy  kónikus  kereszteződések  kialakulhatnak  akár  álló,
akár  pedig  haladó  lézerhullámok  hatására  is  egy  molekuláris  rendszerben.  Míg  a
,,természetes"  kónikus  kereszteződések  nem  szabályozhatóak,  addig  a  fénnyel  indukált
megfelelőik,  igen.  Ezen  utóbbiak  helyzetét  a  lézer  frekvenciája,  míg  a  nemadiabatikus
csatolásuk  erősségét  a  lézer  intenzitása  határozza  meg.  Vagyis  változtatva  a  lézer  fény
frekvenciáját  és  intenzitását,  eltérő  tulajdonságú  kónikus  kereszteződéseket  alakíthatunk  ki.
Ilyen  módon  szabályozni  tudjuk  a  molekuláris  rendszerbe  ,,mesterségesen  bevitt"
nemadiabatikus  hatások  erősségét.  Ezzel  egy  új,  ,,lézer-anyag"  kölcsönhatáson  alapuló
kontroll elmélet alapjai teremthetők meg.
A  doktori  munka  célja  lézerrel  indukált  kónikus  kereszteződések  hatásának  vizsgálata
két ill. háromatomos molekulák különböző fizikai tulajdonságaira
(fotodisszociáció, irányítottság, stb.).
A  téma  elméleti,  de  a  kapott  eredmények  és  koncepciók  ellenőrzése  céljából  kísérleti
kollaborációban tervezzük végezni.