Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

4ybj8h3c8

Hát komám, van egy nagyon rossz hírem. Ha megnézed az "Ezt készítettem... " topikot, az ott bemutatóknak a nagy részét baromira nem érdekli a professzorod, és ha indítanál egy körkérdést, hogy kit érdekelnek pl. a Lorentz egyenletek vagy az atom valódi modellje amikor a szomszéd Bözsi néni képét süti fel lézerrel egy darab fára az unoka ballagási ajándékának, nagyon elcsodálkoznál, hogy baromira nem foglalkozna velük egyik sem.
Nem igazán akarod megérteni, hogy lehet beszélgetni szakmai dolgokról is, de csak akkor ha ehhez te is partner vagy és a szakmaiság nem abból áll, hogy mindenki hülye aki nem neked tapsikol a valójában nulla használható információt tartalmazó "szakmai" hozzászólásaidban.

Szalai György

,,Hol a hiba az elgondolásomban, vagy a számításban?"

,,Az 1-2-3 pontban írtakat, megismétlem az első, gyári molibdén tükör után is. Ha itt a leolvasott érték 90C° lesz, akkor a mostani tudásom szerint, 10% a "vesztesége" a tükörnek."

A vesztesség annyi, ami épp 10% hőmérséklet különbséget okoz.
Nem tudod ebből, hogy az menyi veszteség. Még százalékban sem.
Szerintem.
Míg nem ismered a ,,műszered" hőmérsékletváltozását, a bevitt hő-munka függvényében.
(Erre merészkedtem lentebb említeni az ellenállásfűtés-hőmérés-grafikon varázslatot.)
Asszem.

frob

NO számoltam, hogy jó e esetleg majd Robsy kiszámolja ha leereszkedik a magas lóról...

szóval 40W al megküldve ezt a kocekot 8.3 másodpercig
majd megvárva míg elmászik a maximumig, elvileg 40°C kellene hogy emeljen a hőmérsékletén.

na de közben a levegő hűti... nem egész felületen melegszik, szóval ha eléri a 30-at én rábólintanék arra hogy kijött aminek ki kellett jönnie , kalibráció nélkül eddig lehet eljutni sztem...

amivel esetleg még lehetne kísérletezni, hogy egy kb fényfolt méretű ellenállás pakkot összerakni, azzal hasonló körülményeket összehozva lehetne kalibrálni, ahogy ezt pár youtube videóban mutatták is a népek

PSoft

Hogy mondhatsz ilyet!?

Mikor ma már, az összes szokásos "szakmai" patronját elpufogtatta!
Mind meg volt!

'differenciál egyenlet...
'egységugrás képlet...
馄 éves Newton-i tételek...

Ja, és a "virtális csicsaság" is felütötte a fejét![#nevetes1]

PSoft

Igazad van![#worship]

Olvastad a [11817]-et is?
[#t169p11817#]

designr

Arra céloztam én is hogy a hőmérsékleteknél  a hőmérséklet változást kell figyelembe venni..tehát ha szobahőmérsékletről indul a mérés akkor az legyen a kiinduló és delta T-vel számolni..Természetesen mint Szalai irta nem lineáris az emelkedés..de szerintem nekünk ez elhanyagolható..
Kapunk egy hellyel közel pontos értéket..

PSoft

"Kapunk egy hellyel közel pontos értéket.."

Szerintem is!
Pusztán, ennyi lett volna a célom, semmi más.:(

De hogy én, mindig, mekkora vihart tudok kavarni, a hülye, idióta ötleteimmel!:(

Azt hiszem, önmérsékletet kell tanúsítanom, több/kevesebb időre.
Nem esik jól, ha belém rúgnak! Persze nem fáj, csak...nem esik jól.
Nem kell nekem mindig pofázni, viszonylag jól elvagyok magam is.
Majd megtanulom hogy kell, saját magam seggberúgni.:)

Szalai György

Igen, mindent olvastam.
Azt is, ami nem tetszett.
Biztos, hogy Tibor biztos tudja a biztos megoldást.
Biztos nem árulja el.
És nem készít nekünk egy sok változós excel táblát a feladat megoldására.
Én sem, mert nagyon bonyi.

http://titan.physx.u-szeged.hu/~pierre/gyogylabor_honlap/14.pdf

kaqkk007

"Nem esik jól, ha belém rúgnak! " Ne törődj vele ! Ami nem öl meg az megerősít ...

svejk

Professzorokhoz nem volt szerencsém, de egyetlen egy tanárom sem kérte úgy a tudást vissza, hogy előtte ne adta volna le.
Ha nem értettük elmagyarázták esetleg más megközelítésben.
Tiszteltük, szerettük őket, mint Te a profjaidat.

És biztos vagyok benne, hogy bármely mezei fizika tanár el tudná magyarázni felsőfokú matematika nélkül konyhanyelven a lényeget, hogy a bohóckodások mégse legyenek annyira komolytalanok.

Szalai György

http://cms.sulinet.hu/get/d/2bcd9a0c-a7fe-440e-8ca9-e9d2b9a08dd7/1/4/b/Normal/4_5_1_Teljesitmeny_valtoztatasa_eseten_a_%C2%A0test_%C2%A0homersekletvaltozasanak_vizsgalata2_WEBNORMAL.swf

Csak kérdem:
Mi lenne, ha nem általad meghatározott, hanem a hőegyensúly beállásához szüksége ideig világítanád a kocekot.
Az elért végső hőmérséklet pedig az abszorbeált energia mértékétől függ. [#confused]

z08dv9zyv

Sziasztok,
Megbolonditottatok engem is ezzel a teljesitményszámitással.....
Ma kisérletezgettem én is ,pont ma jőtt meg a vadonat uj 50W os csövem,
Egy 12.2g-os sötétre eloxált aluminium kockát lézereztem teljes teljesitménnyel 1 perc hosszan és a hőfoka 60 C-t emelkedett.
Ezt a mai nap töbször elvégeztem +-2 C különbséggel mindig ennyi jött ki.
Hogy tudom ebből kiszámolni a cső leadott teljesitményét ?(sajnos fizikából(is) hülye voltam)

De nekem már ez is elég mert összehasonlitási alapnak tökéletes.

PSoft

Egyelőre, nem tudom.
Köszönöm a segítőkészséget,és a fáradozásod a témával kapcsolatban.[#worship]
Az elképzelésem szerinti tesztek meg fognak történni, ha időm engedi.
(ritkán adom fel)
Hogy aztán még hogyan másképp, majd...kitalálom.
[#wave]

thayscj6c

Teszteld 90%... 50%, 40% stb. és akkor kapsz egy viszonylag normális értékeket amit fel tudnál használni