Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

000000000

"összehasonlitási alapnak tökéletes."
Ere vakló igazán. Többet ne nagyon várjál tőle.

svejk

Egyébként a feketére eloxált alu mennyire nyeli a CO lézer fényét?
Eloxálni kell egy ilyen teljesítményellenállást  aztán ezt melegíteni először a lézerrel majd ugyanabban a környezetben árammal.
Így elég jó közelítéssel mérhető/számítható a teljesítmény, csak hát ez is babra munka.

PSoft

Természetesen, nem csak Szalai kollégának...

Mindenkinek köszönöm a segítséget, aki segített.

000000000

És aki próbált segíteni azzal mi van? [#nemtudom]
A jó szándék az már smafu?[#nevetes1]

svejk

vagy vannak ezek a TO220-as tokozásúteljesítmény állatok, ezeknek a fekete tokjuk lehet nyeli a lézert rendesen.
már csak egy pici hőelemet kell hozzábiggyeszteni.

svejk

Merre van olyan táblázat ahol felsorolják különböző anyagok/felületek CO2 lézer elnyelési képességüket?

PSoft

Neked...áthúztam egy fekete pontodat, a sok közül![#nevetes1]

000000000

Az alumínium fajhője 0,897 kJ/kg°C vagy 897 J/kg°C
Tehát ez az jelenti józan paraszti logikával, hogy 1kg alumínium 1 másodperc alatt 1°C-al való megemeléséhez 897 wattot kell belefújni.  
De fújás közben ne felejtsétek el befogni a seggét mert különben leereszt ! [#nevetes1]
Mint mikor részegen odaordítottam ezt egy csókolózó párnak. [#hehe]

robokacsa

valaki megtenné, hogy megnézi a kérdésem?
és esetleg választ is kapnék rá?
köszönettel

0i8bkxjf4

Co ba nincs tapasztalatom, de szerintem a lézerfény hogy mennyit utazik nem sokat számít ahhoz képest amit a tükröknél veszít az erejéből.

PSoft

Szia Imre!

Egyáltalán nem kritikus a 3m "fényút".
Ennél, sokkal hosszabb össz fényúttal is működnek CO2 lézerek.

4ybj8h3c8

3 m nem annyira veszélyes, a tükrök száma fontosabb. Ha ugyanannyi tükröt használsz mint egy rövidebb rendszernél akkor 3 méteren még nincs akkora divergencia, hogy az nagyon beleszóljon. Viszont mivel sík és sima felületű tükör csak a mesében létezik, a tükrök számát nem érdemes nagyon növelgetni, mindegyik után nyílik és ami rosszabb, torzul a sugár modus-szerkezete.

000000000

3 métert a lézer fényed ~ 0.01 mikrosec alatt tesz meg.

Ez olyan kicsi idő, aminek gyakorlati jelentősége nincs a te esetedben.
Különösen azért nincs mert a CNC hajtástechnikád, vezérlő elektronikáid időállandója ettől 1000 ..... 1000000 szorosan  nagyobb az egységugrás vizsgálatok mérései eredményei alapján, a hibák tehát ezen elemekből nagyságredekkel nagyobbak lesznek. Így nyugodtan akár 30 m-re is vezetgetheted a lézer sugaradat.

A 3 m más szemszögből lehet kritikus. Ez már hobbysta gép esetén komoly fényvezetési, célzási kihívás, hiszen a legkisebb tükör szöghiba is a nagy távolság miatt "kinagyítja" a tükör, lencse középpontonttól való eltérést.
Ráadásul ha egyszer be is állítottad jól, akkor annak stabilnak kellene maradni, ami újabb mechanikai merevségi kihívás. Így én a helyedben ezektől a mechanikai pozícionálási problémáktól aggódnék egy kicsit, de a 3 m még elég merev gépváz esetén tartható lesz.

robokacsa

köszönöm a válaszokat.
végül is mindenkinek a segítségében bent volt amire kíváncsi voltam.
nem akartam fölöslegesen cipelni a csövet.
[#integet2]

ium8w94xp

Sziasztok.

Hebo féle 5.5W-os kék lézerem van, amivel egész jól elvagyok. Fára nyilván, csempére az alu-zink spray-el tudok gravírozni. Az érdekelne, hogy valaki próbált-e már sikerrel fémre gravírozni ilyen kicsi lézerrel és sikerrel járt-e. Alura próbáltam a fenti spray-el, de semmi értékelhető eredménye nem volt. Láttam fém jelölő spray-t 38e kemény forintért(Cermark LMM6000). Nyilván valami olcsóbb dologgal próbálkoznék elsőre. Meg, ha ez a lézer ezzel se jelöl fémet, akkor feleslegesen nem vennék ilyet. Tehát az érdekelne kinek és mivel sikerült fémre jelölni ekkora lézerrel. Persze, ha sikerülhet.
Köszi