Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

frob

bocs nem a tükörből párologtatni, hanem a rá kerülő anyagból :)

keri

Igen, az tényleg jó. Nagyapám használta autó polírozáshoz, és sokáig én is. De a 3M-es finomabb és igazából hatékonyabb anyag.
Egy nyalásnyit szívesen adok ha erre jársz, mert amúgy tényleg túlárazott...de ugye az iparost ez nem érdekli, a kuncsaft fizet :D

000000000

Első próba amit a P3-as laptopon találtam G kodot abból.
Az átemeléseknél ki kellet volna kapcsolni a lézert, de nem volt kedvem keresgetni. [#nevetes1]  
A fókuszon is biztos lehetett volna kicsit még állítani, de az sem igazán érdekelt ebben a melegben.
Valaki hiányolta az AC szervós lézert, na most ez azzal készült !
2.5 Wattos kék lézerrel eloxált alu lemezre 300mm / perces előtolással.

PSoft

Ha "Z" dirrel kapcsolgatsz, vagy azt is "fölhatalmazod" a kapcsolásra...:)
Nem firkálta volna össze a kakukkodat.[#nevetes1]
De hát, ha lusta vagy....:)
Amúgy, egész jó! Ezek szerint, lehet ágyúval verebet![#nevetes1]
Mach-plugint...próbáltad már?

kaqkk007

"ágyúval verebet " Kikérem magamnak ! [#vigyor4]

PSoft

Jogos!
Újratervezés...
Ágyúval, kaqkk-ot![#nevetes1]

000000000

P3-as laptopomon csak a Mach 2 fut rendesen.
Azon nem is néztem ezt a lézer plugin-t. ( Ha egyáltalán van )
Különben is az egész gép pár óra alatt lett összedobva.
Abból is a nagyobb része hibakeresés volt, mert az egyik tengelyen gerjedt a motor. ( fellazult az egyik tengelykapcsoló )
Majd beállítom a Z tengely dir jelére a lézer ON-t aztán tesztelek még egyet.
De ebben a formában a plugin még várat magára mert 20m/perces tempónál a gép kimenne a műhelyasztallal együtt ha elkezdene ide oda rohangálni az X.
Tehát röviden ennyi.

RJancsi

Piszkosul nem értek hozzá, de egy CO lézernél még az 5 mm-es nyalábnak is elég nagy lehet az energiasűrűsége. Nem párologtatná el idővel azt a pár mikron vastag aranyréteget amit házilag rá lehet varázsolni?

keri

Nem tudom mert nem próbáltam.
Üvegről van rá esély, hiszen tükröt szoktatok gravírozni.
Viszont úgy gondolom ha a réz tükör működik, akkor az aranyfüst mögül is elvezeti a hőt.
Kb. mint amikor papír pohárban felforralják a vizet lángon.

frob

gold coated mirrors wavelength

tehát jobb mint 95% a reflexiója ezen a hullámhosszon
valahol láttam háztáji mérést erről, az ember rendes teljesítménymérővel állt neki a történetnek.
megmérte a közvetlen csőből kijövőt
1 tükörrel
2 tükörrel
és a számítások hozták a könyvben leírtakat valóban pár % elveszik a tükrökön, ezért jobb minél kevesebb tükröt és lencsét berakni a rendszerbe

egyébként nem hülyeségből hűtik az összes tükröt a nagyobb rendszerekben, igazság szerint a kicsikben sem ártana, csak ott elég még a levegő mozgása, bár ha lenne mögötte mondjuk egy hűtőborda biztos jobb lenne, mivel csak nyel el energiát, emiatt elmászhat a geometria...

mondjuk ez egy jópofa megoldás
ami Psoft megoldásával simán kivitelezhető lenne, már ha szükséges...

keri

Milyen hullámhosszon 95%? ~1000nm?
Mert mondjuk a kéklézer hullámhosszán pont nem jó a réz és az arany. Viszont az alu pont jó.
Megkérjük Pált hogy gőzöljön rá egy kis alut és még UV tartományban is tökéletes lesz a tükör.

Igen nekem is ez ugrott be elsőre, hogy egy vizes hűtőblokkot kell felpolírozni.
Sőt igazából valami jó kis puha aluból kell csinálni a blokkot azt polírozva nem is kell gőzölni.

keri

De hülyék vagyunk mi, vacakolunk a 2W-os drága lézerdiódákkal.
Ez sokkal jobb. 500W-os kéklézer!!!
És csak két lítium akkuval megy, nem is kell drága tápegység [#hehe][#falbav]

thayscj6c

Kérdés, hogy folyamatos üzemmódban meddig bírja?

zozo

Ha veszel egy ilyen 500W-ost, elcserélem veled egy USB portról működő védőgázas hegesztőgépre [#nevetes1]

PSoft

20m/perc???
Hát, az...elég harmatos!

Mondhattál volna nyugodtan "nagyobbat" is!
Az én rossz K40-esem, rezzenés nélkül, bármikor megugorja a 24m/percet!
Nálam, ennyi a röviden.[#nevetes1]