Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

PSoft

Beépítésre készek...:)

Került rájuk egy-egy "porvédő előke" is, ami egyben a beállító "célkereszt" foglalata/tartója.

thayscj6c

svejk

ja... már akartam többször kérdezni miért jó az drót célkereszt?
Az árnyékát nézitek?
Vagy azt hogy felmelegszik ha betalál a közepére?

000000000

A célkereszt mögé tett papíron az árnyékát kell nézni.
Amada 1500 és 3000 Wattos lézeren is volt ilyen amit a fókuszlencse helyére kellet betekerni.
Aztán lőttünk vele 1-2%-on 0.5-1 sec-est kartonpapírra ami alapján a fejet úgy húztuk be a helyére.

PSoft

Igen, ahogy Pál is írja.

A célkereszt árnyékát/kontúrját vizsgálod a résbe mögé csúsztatott papírszeleten.
Egyszerű, de nagyszerű segédeszköz a nyaláb pontos beállításához.
Az utolsó képen, egy...rossz/pontatlan beállítás kontúrja!:(
(most lőttem a fejtükörre):)

PSoft

Az én K40-es gépembe, 12 mm átmérőjű, 2"-os fókuszú lencse van eredetileg.

Rendeltem bele, meg is jöttek...
Közben, úgy adódott, hogy lett 20 mm átmérőjű, 2"-os lencsém is.
Az eredeti fejet, cserélni akarom sk. kivitelre.
Ti, melyik lencsét preferálnátok az új fejben?
 -maradjon az eredeti 12 mm-es.
 -vagy inkább, a 20 mm-es átmérőjű.
 -esetleg, mindkét lencseátmérő használható legyen, pld...illesztőgyűrűvel.

RJancsi

Néhai optikai ismereteim szerint a legjobb lenne, ha a 20 mm-es lencsére barkácsolnál egy 12 mm nyílású "blendét", ami letakar a lencséből körben 4 mm-t. Így a szférikus aberrációnak csúfolt lencsehibát le lehet csökkenteni. Az más kérdés - nem tudom - hogy lézernél mennyire lényeges ez. Elvben a 12 mm-re "szűkített" 20 mm-es lencse jobban fókuszál, mint egy eleve 12-mm-es.

4x9xcj5r9

Sziasztok !  

Szepen lassan haladok en is a gepunk tokeletesitesen. Egyenlore sikerult beallitani a munka asztal magassagat valamelyest meg lehet is manualissan szintezni is. En sajnos nem talaltam lampatest diszracsot, pedig van 30db 600x600-as fenycsoves armaturam de egyik se olyan. En egy regi hutogep hatoldalan talalhato rez hutobol vagtam racsot.
Most a legbefuhas kovetkezik, arra gondoltam hogy egy hutogep kompresszor szolgaltatna a levegot, mi a velemenyetek errol?
Ti mit hasznaltok erre a celra?

Az asztal emelesere talaltam emelot egesz olcson

vjanos

Még este nézegettem a képeket, aztán egy csomó kérdés fogalmazódott meg :)

A célkereszt drót milyen vastag? Illetve a fókuszálatlan sugár kb mekkora átmérő? Mondjuk egyszer sikerült belenyúlnom, meg kellett volna mérni a sebet :D

A 11172-esben jól látni a tükrök állító szerkezetét.
Ideálisan és elméletileg, ha sugár pontosan a célkereszt közepén megy be és a kimenő részen is pontosan középen jön ki, akkor a tükör számára csak egyetlen jó pozíció adódik.
Azaz ha jól gondolom, a három beállítócsavarral nem csak billented a tükröt, hanem a síkjára merőlegesen, "ki-be" is állítanod kell?

Viszont ha az a beállítási elv, hogy a célkereszt közepet találd el, akkor maguknak a tükörtartóknak is pontosan pozícióban, merőlegesen, derékszögben kell lenni a tengelyekhez képest. Itt a felfogató csavaroknál még hagysz valamennyi állítási lehetőséget?

A réz polírozásáról írnál pár sort, kb meddig tart, milyen lépésekben?
Köszi.

000000000

1500 Wattos Fanus TEA CO2 lézeren 1/2" volt a fókuszálatlan sugár ármérője
A 3000 Wattos gépen 1"
Mondjuk mikor a nagyobb gépen mellé lőttek a rezonátor első tükrét leszedve a a plexi kockának akkor a falról a fehér diszperzit kb 2" méretben elpárolgott. (kb 30méterre) [#nevetes1]
Alábbi kép a 1500-as Germánium és Cink Szelenid rezonátor tükrei láthatóak.
A 3000-es dupla ekkor volt.
Érdekességképpen a Germánium tükör visszaverőképessége 99.95% ami azt jelenti, hogy a 0.05 % átment rajta és így mérték a valós pillanatnyi teljesítményt.

2.kép 1500-as fókusz lencse 3. a 3000-es

000000000

Fanus = Fanuc

4x9xcj5r9

A tukor allitashoz csak egy szosszenet: hatalmas szist kerulhet el az ha
elosszor azt ellenorzi a gepen hogy minden vizszintben legyen es egy sikba, mert ezt mondjuk en nem lattam egyik videon sem
Miutan beallitottam, utana talaltam egy leirast egy kulfoldi forum
hogy bizony a 2-ik tukor, ami amechanikan van az nem volt
sikban az elotte levovel igy aztan sosem lott ugyan oda.
a leser, 4mm volt benne. Az 26cm tavon mar a minimum 5cm tavolsagot ad ki.

PSoft

Ennél, "kicsit drágábban":) volt nem is oly rég itt, az adokveszek-ben ugyanilyen emelő.

A hűtőgép kompresszorról...

Vissza-visszatérő probléma.
Legutóbb, itt volt róla szó,és kicsit lentebb.
[#t169p11108#]

PSoft

Délután/estefele, próbálok válaszolni a felmerült kérdéseidre.
[#wave]

4x9xcj5r9

Ahh, koszi a linket , vegig futom akkor.