Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

Szalai György

"Bár azt sem tudjuk mire akarja használni Psoft koma."

Lézerhez kapcsolódva kezdte.
Ebből én csak a vágósugár légtáplálására gondoltam.
A minimális nyomás és légáram miatt abba bele sem gondoltam, hogy hogyan fog viselkedni egy PU cső nyomás alatt, amit a kristályos olvadáspontja felett megnyújtanak, majd lehűtenek.

PSoft

Látod, svejk...nem figyel(eléggé)![#nevetes1]

Úgy van, a vágósugár légtáplálására, vagy csak úgy "falusiasan"...a fejlevegő hozzávezetésére szeretném az sk. pneu cső spirált használni.

Ha az a nyüves kínai tervezett volna energialáncot a gépbe(sehol sincs!) akkor, most nem kéne a spirál.:(
De, minek is tett volna a hídra...
(a "száraz" fejnek nem is kell):)

Ha már kellőképp belegondoltál,és meg is akarod osztani velünk a konklúziót, hogy...

"hogyan fog viselkedni egy PU cső nyomás alatt, amit a kristályos olvadáspontja felett megnyújtanak, majd lehűtenek."

...írhatnál pár sort róla.:)
[#wave]

Szalai György

Nem fogsz rávenni, hogy olyan szavakat használjak mint a lineáris-blokk-kopolimer, poli-butilén-adipát-észter, meg difenil-metán–diizocianát.
Nekem bőven sok, hogy a poliuretánok is blokkokból épülnek és ettől egy fajta emlékezetük van.
(Soha nem szerettem a kémiát, de az SMP (Shape Memory Polymer) emlékező műanyagokban szép jövő van szerintem.)

Inkább reformkonyháztam egy kicsit. Szerintem az ,,izén" még dolgozni kell.

PSoft

Hogy érzed, mi hiányzik belőle?
Csipetnyi só, porcukor, Erőss Pista???:)

Én meg úgy jártam, a 'zasszony, kizavart a konyhából...
(mintha valami csúnyát is mondott volna, de azt már kifele menet...meg se hallottam)[#nevetes1]
Így hát...
Maradt/előkerült a jó, öreg Leister-em.

De még mielőtt a konyhába mentem volna, egy 12-es húzott köracélra tekertem találomra valamennyit a fasza, PUR C 98A csövemből.
A végeit, három-három vezetékkötegelővel rögzítettem a köracélra.
(így vonultam a konyhába):)

Fentebb vázoltam...visszakerültem a műhelybe.:)
Na szóval, elő a Leister, előmelegítés...
Közben, befogtam a pneu csővel szépen betekert vasamat az esztergába.
Lassúra állítva,(200)a vasamat forgatva, próbáltam a Leisterrel egyenletesen, oda-vissza mozdulatokkal melegíteni a rátekert csövet.(no meg, a vasat is):)

De még előtte kitaláltam, hogy a föltekert csövet, jó vastagon befújom szilikon spray-el.
Melegítés, közben újabb fújkálás a szilikonnal...
Úgy, tíz-tizenöt perc melegítés után, abbahagytam a műveletet.
Úgy ítéltem, hogy elég lesz ennyi.(vagy csak, meguntam):)[#nemtudom]

Hideg vízben hűtés...(a kerti csap alatt folyattam rá a vizet)
Vissza a műhelybe, kötegelőket elcsipkedtem, szépen visszaforgott a cső, mint 'anno a cekasz, mikor rezsóbetétet szoktam tekerni.:)

Egy mérés...
15-16 mm belső átmérőre ugrott vissza a 12-es köracélra tekert cső.

Nem tökéletes a spirál, de...faluhelyen elmegy!:)

Szalai György

Gratulálok, szép lett.
Ezért most nem sajnállak és nem küldök egy gyárit.
Kolbászból se. [#vigyor2]

guliver83

Nagyon szép lett!
Egyébként meg tudtam, hogy tökéletes lesz, mivel te csináltad![#taps]

PSoft

Köszönöm!

Szerintem is jó lett...
A második felvonás után!:)

Eszembe jutott a mi Pál-unk, illetve a lentebb írt, kifordítom-befordítom technikája.
Nos, kiforgattam én is a vadi új fekete spirálcsövemet.
És láss csodát...tényleg rugó lett belőle!
(köszi Pali az ötletet, eddig ezt nem ismertem)[#worship]

Lett egy, igen jól rugózó/visszaugró, 160 mm hosszú, spirálcsövem.
Tulajdonképpen, nem is kell ilyen hosszú, kb. a kétharmada elég lesz a gépre.(majd, vágok belőle)

A kötegelős rögzítés a köracélra, nem volt egy jó ötlet,(közel sem olyan jó, mint a Te megoldásod!) ez inkább csak...hirtelen ötlet volt.:)
A melegítés hatására, elég jól ellapult a cső a kötegelők szorításától,és...úgy is maradt a lehűtés után.:(

svejk

No, ha tényleg nem kell mind, akkor a maradékot ugyan melegítsd már vissza, hogy tényleg emlékezik/kiegyenesedik-e.

guliver83

De az is lehet, hogy emlékezet kiesés történt a nagy meleg miatt! [#taps]

svejk

Ezt az áthúzást kipróbáltam gyorsan én is egy átm. 60-asra tekert gyári 8x1,5 mm-es PU SH A98-Cflex spirálcsövön és tényleg rugósabb lett, de a vége ugye nem áll olyan szépen mint eredetileg.
De azért én is köszi Pál koma! [#worship]

PSoft

Kérlek szépen!...:)

Még nem vágtam el a fasza, új spirálcsövemet, de...

A végeiről lecsípett két darabból,(amit a kötegelő ellapított)az egyiket visszamelegítettem.
Az ellapult csőkeresztmetszet, majdnem visszaállt koncentrikusra...
Egyenesedett is jócskán a kanyar, de...az eredeti, gyárilag tekert/megadott ívét, nem nyerte vissza tökéletesen.

Lehet, az van, amit guliver83 írt...
"...az is lehet, hogy emlékezet kiesés történt a nagy meleg miatt!"[#nevetes1]

000000000

"De az is lehet, hogy emlékezet kiesés történt a nagy meleg miatt!"

Erre nekem bizonyítékom is van.
A nagy melegben mindent elfelejtek, csak az van eszembe, nagyon, nagyon innék egy korsó hideg sört.

PSoft

Nálam, ez pont fordítva "szokott" lenni!

Öt-hat korsó hideg sör után...mindent elfelejtek!
Illetve, neeem!!! Egy dolgot azért, muszáj észben tartani, azt...nem is szoktam elfelejteni![#nevetes1]

Peppe

Köszi a kimerítő választ.[#taps]
Lényeg, akkor használható.[#vigyor5]