Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

PSoft

Tudtam, hogy meggyőzlek!:)

Léptecses diódalézert, már sokan építettek.
Szervós, kevés van, vagy nincs is.[#nemtudom]

Te, aki szereti a kihívásokat...
Építsd szervókkal.:)
Arduinoval, sose volt dolgom, de Te, aki mestere vagy a 3D nyomtatóknak, biztos pikk-pakk megoldod.
[#wave]

Devecz Miklós

Egyenlőre anyagot gyűjtök, aztán majd meglátom... [#wave]

PSoft

A fókusz pontos(gyakorlati) beállításához, szinte mindenki az ék alakú lejtőt használja.

Visszamért már valaki, hogy valóban úgy adódik-e a fókusztávolság lejtős beállításnál, mint ahogy a mellékelt ábrán az ajánlás mondja?

keri

Már hogy a lencse névleges fókusztávolsága egyezik e a valóssal?

RJancsi

Nem értem a kérdést. [#fejvakaras] Az ábra az elméletet mutatja, ami természetesen (?) igaz. A lejtős beállításnál "megvizualizáljuk", mi az optimális távolság a tárgy és a  fej egy adott pontja között. Utóbbi hasznosabb, mert a lencse fősíkjához nem férünk hozzá, körülményes lenne ahhoz állítani a munkadarabot.

guliver83

Visszacsatolt léptetőmotoros jó lesz?
Olyan épül ép most!
1200x1000 munkaterület

2dbfy8y

Ezt megcáfolom.
Méghogy nincs szervós. [#nevetes1]
Enyémen 200w ac szervók vannak.
Most munkaterületem 1000*1000mm, és lassan beindulhat rajta az 50w co2 laser is, de a dióda is megmarad.
Van amire csak az jó.

PSoft

Jól van, nahhh!

Van, egy komoly, AC szervós gép is.:)
(nyilván van több is, csak én nem tudok róla)

Miklós, diódalézert épít.
Igazából, én a kis munkaterű diódás lézerekre gondolva mondtam, hogy nincs, vagy kevés köztük a szervós.
[#wave]

2dbfy8y

Az enyém előte 400*600mm volt, akkor lett szervós.
Csak sokszor kicsi volt a munkaterület, volt pár nagyobb tükröm.

guliver83

Biztos azért nem tud róla senki, mert még nem láttuk!

2dbfy8y

Második képen a fogasléces átépítés látható.
Bordásszíj ilyen hosszban nem volt számomra nyerő.
Még van rajta mit szépíteni.

svejk

Vegyél a Powerbeltnél 1-2 ezer forintért üvegszálerősítésű poliamid fogaskereket.
Jótékony hatással lesz az idegrendszerre...

2dbfy8y

Nincs vészes hangja így szervóval.
Még holtjáték mentesítésem nem az igazi.
Lehet azzal még az is jobb lenne.
Mikor először bekötöttem a szervót megilyedtem valamit elkötöttem, és akkor vettem észre, ez forog és még hangja sincs. [#nevetes1]

guliver83

A csapágyra amit rugóval feszítesz érdemes egy gumit rásütni, hogy halk legyen.
Vagyis a csapágyra egy külső persely és rásütni egy gimit.

PSoft

Arra gondolok...

Egyre több kis K40-es gép talál gazdára fórumtársaknál is, nem fórumtársaknál is.
Nyilván, van/lehet olyan eset, hogy valaki teljesen laikusként kerül kapcsolatba a géppel.
(kicsomagolom, bekapcsolom, használom)
Ha működik, örül, és használja.
Ha nem működik, vagy nem úgy ahogy Ő szeretné vagy elvárja, megkeres bennünket itt a fórumon, és kérdez.

Laikusként, hozzá se mer nyúlni pld. a tükrök beállításához.
Nem is várható el mindenkitől, hogy az átlagosnál kicsit bővebb rálátása legyen optikára/fénytanra.
Pedig, ott vannak a régi mozdulatok mindenki kezében.:)
(mikor pld. egy tükröt kézbe tartva, billegetve/döntögetve próbáltunk belevilágítani a szomszéd lány szemébe):)

Visszatérve a K40-es géphez...
(kicsomagolom, bekapcsolom, működik, használom)
Működik, de hogy működik?
Lehet, sokkal jobban is működne, ha a kínai nagyvonalú "beállításait" nem vesszük etalonnak.
Lentebb is írták, én is írtam...
Van mit finomítani, pld. a tükrök beállításain, fókusz beállításon.(a mechanikáról, nem is beszélve)

A sugár általában odatalál a munkadarab felületére. Könnyen odatalál, nincs pld. fúvóka a fejen, aminek a 2-3mm-es furatán ki kell találni a már fókuszált sugárnak.
Hogy a 12-16-18mm-es lencséket épp hol éri a sugár,(közepén, szélén, vagy épp a fél sugárnyaláb csak a lencsetartót melegíti)nem mindegy.

Az ábrára visszatérve...
Pld. hogy változik, ha változik a fókuszpont távolsága, a fókuszált sugár képe, ha a nyaláb nem a közepén éri a lencsét?