Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

RJancsi

Gyors és olcsó megoldást keresek! Ma békésen dolgoztattam a lézert, 300 grammos kartont vágtam vele. Természetesen levegő is ment mellé egy fúvókán. Kb. 10 perc után egy halk szusszanással tekintélyes olajfoltot köpött a kartonra a fúvóka.
Amíg nem sikerül egy száraz membrános pumpára szert tennem, hogyan lehetne egyszerűen egy olajfogót barkácsolni a kompresszor után? Valami nyomásálló edényre gondoltam, aminek az alján menne be a levegő és felül jönne ki. Az edénybe meg papírvattát vagy rongyokat tennék, ami leköti az olajpárát. Nem jó ötlet?

000000000

Mivel TTL így 0 - 0.8 Volt Logikai L szint 2 - 5 Volt pedig a logikai H szint.
Nem lehet szabályozni maximum PWM jellel a teljesítményét.
De arra sem a Mach sem a lézer modul nincs felkészítve.
Kép gravírozáshoz PWM jellel normális sebesség eléréséhez nem ártana ha képpontonként legalább 5 PWM jelenek kéne beleférni.
Az meg már bőségesen felette van a 100kHz-nek
Most tibibácsi biztos dobná a pöttyös labdát a dosszal mag a GHz-es jeleivel [#nevetes1]

PSoft

Ez a fanuc-tól, el is várható!

Persze hogy nem véletlen, hiszen Ők...
Profi gépeket gyártanak, profiknak, profi tartozékokkal együtt.:)
A "kínai rosszral" meg...én sem fogok rendelőt nyitni, lézeres szemfenék vizsgálatra.[#nevetes1]
(én se vagyok kötözködős kedvemben csak...beszélgetünk/írogatunk)

Hobby ez, mint ahogy a főcímben is írva vagyon!
Legalábbis nekem, hobby.
Jó kis "játékgép" arra, hogy játékosan ismerkedj géppel, technikával...
Ha van ötleted/elgondolásod, megvalósítod, kipróbálod.
Ha jó volt az elgondolás, akkor örülsz, teszel egy pontot.(vagy pipát)
Ha meg nem, akkor se esel kétségbe, mert jön egy másik...

RJancsi

Elméletben igazad van, de pl. a SzirNyeteg-féle lézer meghajtó mégiscsak képes a TTL feszültségtől függően változtatni a lézer munkaáramát. Ha egy feszültségosztóval (vagy egy soros ellenállással) csökkented a TTL jelszintet, ha nem is lineárisan, de csökkenni fog a munkaáram is. Eléggé "analóg" módon értékeli a TTL bemenetet.

000000000

Párszor már leírtam a profi és a hobby között csak annyi a különbség, egyiket pénzelik a másikat meg saját erőforrásokból oldod meg. [#nevetes1]
De az igényesség nem ezen múlik!
Láttunk már olyan "profi" gépet amit megkérdeztünk, hogy ezt a sarki hentes rakta össze ?
Amúgy meg mint minden ilyen hobby cnc-s dolog az ipar farvizén ringatózik így onnan is érdemes ellesni dolgokat.
Mivel volt némi betekintésem ebbe is, így gondoltam megosztom ezt a tükörtartós dolgot.

000000000

Az képes, amiről infót kértek az meg nem.
Szerintem maradjunk a tényeknél.

B.Zoltán

Mi műsoros kazettákat gyártottunk, és a saját készítésű töltőgéphez egy kimustrált hűtőgép kompresszor szolgáltatta a vákuumot és a levegőt.

Nekem is gond volt hogy az olaj ne jöjjön föl, ráadásul abból a térből szívott, ahol az olaj fröcsköl (nem volt kivezetve külön a szívónyílása, amit érdemes megcsinálni) így viszonylag sok olajat nyomott ki, és nem lett volna szerencsés, ha rákerül a szalagra, mert ragasztáskor a ragasztót levegővel fújta rá a jobb tapadás érdekében. A magnószalagon az olaj nagyon rossz látvány lett volna, műsoros kazettán főleg.

Egyszerű véletlen hozta azt a megoldást, hogy nem vágtam el a pneu csövet méretre, hanem a kompresszor és a levegő tartály között benne hagytam a rendszerben 3-5 métert föltekerve, és a függőlegesen elhelyezett tekercs alsó részeiben összegyűlt az olaj. Ezt időnként, mikor eszembe jutott (és a kompresszorba is töltöttem olajat), átfújtam, hogy jöjjön ki belőle az olaj.

Nyomáscsökkentő 80 mikronos szűrőjén és a plexi burkolatán több mint 10 éves használat után sem látszik az olajnak nyoma.

Ideiglenes megoldásnak lehet hogy te is kipróbálhatod, de nem tudom, neked is működni fog-e.
És nem árt (amit írtál) hogy egy edénybe szűrőpapírt, papírvattát helyezel el.

000000000

Ilyen szűrő van levegő előkészítésre / vízleválasztásra.
Kb 15 éve használok levegős gépeket, de nem szokott jönni belőlük a víz maximum a olaj a levegőolajozó miatt.
Az alábbi szűrőben 0.01 µm pólusméretű betét van.

PSoft

"Nem lehet szabályozni maximum PWM jellel a teljesítményét.
De arra sem a Mach sem a lézer modul nincs felkészítve."

Ezeket a képecskéket, még az 1W-os infrával készítettem, úgy négy éve.
Érdekességük, hogy a Mach-3 lézeres pluginjával készültek, ami ugye PWM kimenettel hajtja a lézert.

000000000

Akkor ezek szerint egy képpont egy PWM impulzus lehet.
Szkóppal nem nézted mit ereget a Mach ilyenkor a lézernek ?

PSoft

Szkóppal nem néztem, szemre... 'jó vót![#nevetes1]

000000000

Ilyenkor mivel van generálva a G kód ?

PSoft

Én mindig örülök, ha számomra eddig ismeretlen, új információk tudója leszek!:)

PSoft

Szerintem, nincs is G-kód.
legalább is, láthatóan/elérhetően nincs.
A plugin ablakba behívott képpel pár paraméter megadása után, nem tudom mit csinál.[#nemtudom]
Load után is üres a Mach G-kódlista ablaka, csak a dro-kat látod az ablakokban futni.
Minden a háttérben történik...intézi a plugin.(egész jól)

PSoft

Jó kis Festo-s vízleválasztó/szűrő!
Hol lehet ilyet "fórumos áron" beszerezni?:)