Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

svejk

Egy 100W-os csőből kilépő sugár átmérője úgy 5-6 mm.
S mivel alig divergens -nem úgy mint a félvezető lézer- így talán nincs szükség rá.

De minden bizonnyal a lencse közepén eltalált lézert lehet a legszebben fókuszálni.

svejk

100 W-os csőnél 5-6 mm-

Tükörnél nem feltétlen kell középre találni, hiszen az sík, a lényeg, hogy a teljes sugár eltalálja.

A fókuszlencsénél már fontos, hogy a közepén és 90 fokban érje a fókuszálatlan fény.

morvfer7

Ennél kicsit drágábban volt, de annak a mérete is jóval nagyobb volt 10x10 centisnél, valamint az emelő magassága is. Szemezgettem vele akkor, de nekem még a 20x20 is kevés.  :(
Most elkezdtem magamnak gyártani emelőt, de az ékszíjnál elakadtam, mert közel 3 méter kellene és nem találok olyat, ami végtelenített és kis íven is fordul, így lehet megpróbálom a lehetetlent, hogy valahogy összesütök egyet.    :(

vjanos

Vegyél hajtástechnikai boltban görgősláncot, a legkisebbet. Sztem az teljesen jó lenne ide, nem drága.

frob

hja, powerbelt, lánc plusz a hozzá tökéletesen passzoló lánckerék, rendesen megfeszítve!
ha kocsikban vezérléshez jó akkor ide is jó lesz a pontossága :)
bár powerbelt-nél a szíjat is megpróbálhatod..

acrvum8z

Lehet kicsit drágább volt, de viszont 200x200 as az aszal mérete.

guliver83

Ezek szerint van neked valami jó fókuszlencséd eladó is?

000000000

vjanos

Egy kellően felpolírozott réz tükör vajon hány százalékban veri vissza a sugarat?
Valahogy ma nem megy a guglizás, nem találtam ilyent adatot...

PSoft

Nos, akkor menjünk sorjába.

A célkeresztben a "drót" 0,52 mm-es vörösréz, tekercselő/zománchuzal. Amikor csináltam, épp ez volt kéznél.
Valami hasonló vastagságú, cekasz, kanthal, vagy saválló huzalból akartam, de ezek közül, akkor egyiket sem találtam. A vastagság sem kritikus, a lényeg, hogy jól látszódjon lövés után a mögé tett papíron a kereszt kontúrja.
A fókuszálatlan sugár, mint ahogy már lentebb svejk is íra, 5-6 mm átmérőjű.
(most azon gondolkodom, vajon mi szabja meg a csőnél, vagy a csőben a kilépő sugárnyaláb átmérőjét)[#nemtudom]

A tükrök állító szerkezete...
Az eredeti, nem egészen ilyen volt. Az eredetiben, a tükörtartó lemez alatt, vékony, acél tányéros alátétekből volt rugóköteg kialakítva. Szembeforgatva egymással három, vagy négy tányéros alátét funkcionált rugóként. A rugóköteg harmonika jellege kínálta a lehetőséget a tartólemezek szögbe döntésére.
Megint csak kompromisszum, az én képeimen látható, rövid/pár menetes, kellő erősségűnek ítélt nyomórugó, a tányéros alátétek helyett.
Maga, a tükörtartó lemez is elmaradt az én verziómban, az eredetihez képest. Két okból is.

Az egyik...
Adódhat olyan beállítás, hogy a három állítócsavar(vagy csak valamelyik)vége, túlnyúlik a tükörtartó lemez síkján. Ilyenkor a csavar végek ütköznének magában a tükörben.
(az eredeti verzióban a ragasztott tükör, elfért a három csavar/menet lyukkörén belül, ott ki volt zárva ez a lehetőség)

A másik...
A tartó méreteiből adódóan, nem fért volna be az 5 mm-re tervezett vörösréz tükörvastagságom.
Így jött az ötlet, legyen egy anyag a lemez,és a tükör. Így közvetlenül a 24 mm-es átmérőjű vörösréz tükrökbe kerültek az M3-as állítócsavarok átmenő menetei.

Jól látod a tükrökkel kapcsolatban, úgy van ahogy írod. Csak egyetlen jó pozíció adódik, mindhárom tükörnek. Igen, a síkjára merőlegesen, "ki-be" is állítani kell a tükröket. Ez, viszonylag könnyen megoldható a három állítócsavar szinkron mozgatásával.
Hogy a három tükörtartó pontosan, merőlegesen,és derékszögben legyen a tengelyekhez viszonyítva, szerintem alap kitétel. Ugyanúgy, mint ahogy a három tükörtartó egysíkúsága is.

zozo

Azon gondolkodom, -milyen technikával políroztad a réz tükröt pontosan síkba?

Talán esztergában forgattad a rezet és a keresztszánon lévő filckorongos motorral políroztad, miközben mozgattad gépi előtolással a keresztszánt? Hirtelen más ötletem nem nagyon van.

Néhány század homorúság/domborúság/hullámosság számíthat?
Arra a 6mm átmérőre gondolom nem lesz különösebb hatással.

Eccer' meg kellene kukkantanom ezt az átfaragott szerkezetet, hátha kedvet kapok rá én is...

PSoft

Meg van a technikája!:):):)

Persze,én...nem így! Így, túl egyszerű lenne.
Ugyanígy indul nálam is, esztergapad...síkra húzás...
Csak utána változik kicsit.
Rezgő/lengő csiszoló talpán üveglap, üveglapon 600-as papír vizesen.
Több lépcsőben, 2500-as papírig. Utána az üveglapra szövetdarab,(lyukas pólóm darabja)arra polírpaszta...
Végén, új darab a pólómból, szárazon...
Elmegy vele pár óra, hogy "jó" legyen.:)

Holnap délután, jöhetsz is...otthon leszek!
[#wave]

000000000

Viszont ha észrevetted a videón nem véletlen akkora réz tömb a tükör.
A tükreidnél csak egy kivetnivalót látok az pedig a felfogatásból eredő torzulás.
Rendben hogy így helyet spórolsz, de a közepén lévő rugó torzítja a tükör geometriáját.
A tuti megoldás az lenne ha a tükörtartó lenne állítható és ebbe menne bele maga a tükör.  
Fanuc az új lézer tükör tartókról is küldött mérési bizonylatot amiben a síkalapúsága volt ábrázolva.
Ezen a lépték 0.01 µm-ben volt megadva.
Gondolom nem véletlen.

keri

Mi abban a macera? [#vigyor] Én éppen ugyan így csinálom csak egy egész kajakot csiszoltam át 300-as papírral indítva, hogy a karcok is eltűnjenek :)

Van egyébként rohadt jó 3M-es polír anyag. Drága meg jobban fogy mint a régi fajta polírpaszták, de nem is kell vele annyit vacakolni, és az eredmény is nagyon szép. Szinte két húzás (polírgéppel) és fel van fényezve.

Én ezeket használom.
2500-as papír után a zöld kupakos kifényesíti, de a sárga kupakossal meg gyönyörű tükör lesz. A kék kupakos nálam nem is kellet, azzal a fény hullámhosszú párhuzamos, hologram hatású karcokat lehet eltüntetni. Lézer tükörnél lehet hogy hoz még némi javulást a szórásban.

PSoft

Én, nem hasonlítanám a Fanuc mérési bizonylatos egyymikronos tükreit az én, "kísérleti" tükreimhez.
(az enyémek, jobbak)[#hehe][#hehe][#nevetes1]

Ebben az egész réztükör históriában, a három menetes, két ujjal könnyedén összenyomható nyomórugó okozta esetleges torzítás aggaszt a legkevésbé.:)
De ha visszakeresel, lentebb mutattam az eredeti tükörtartó kb. 3 mm vastag feketére eloxált alu lapját, amire az eredeti tükör ragasztva volt.
Na, azt a lapot nem nyomórugó, hanem három vagy négy szembeforgatott acél tányéros alátét nyomta. Szerintem nagyobb erővel, mint az én 5 mm vastag rézpogácsámat a nyomórugó.