Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

frob

PSoft

Kezeled valamivel a polírozás után?
Láttam nem rég youtube-n is ilyen próbálkozást, vagy is nem épp próbálkozás volt mert ott is sikerült az embernek, de a réz ből gyorsan réz szulfid lesz ha kis nedvesség is van a közelben...

Gondolom valami csak kellene rá hogy ne mattuljon?

Ettől függetlenül nagyon kíváncsi vagyok arra hogy viselkedik, mivel jó nagy a tömb, biztos hőelvezetés szempontjából sokkal jobb mint az eredeti pici tükröcske

R.

keri

Lehet domborút és homorút is csiszolni optikai minőségben.
Kérdezd meg elektront, ő távcső tükröt csiszolt és lefotózta vele a Jupitert.

Egyébként miért nem csinálnak nagyobb nyaláb szélességű lézert eleve, ha túl nagy az energia sűrűsége?

Másik hogy én inkább a lefelé fordító tükröt homorúra cserélném és lencse nélkül a fókuszálást is megoldja.

thayscj6c

Ez tévedés, mert a lencsének aszélén jobban torzul a fény.
A fényképezőgépeknél is kis blende nyílással lehet jobb képeket csinálni. Abban igazad van, hogy a hő nagyobb felületen oszlik, de hosszabb idejű munkánál felmelegszik egyébként is. Én a lencse felső felét is nyomatom levegővel.
De még a 120w-nál sem több a befogó erős kézmelegnél.

thayscj6c

a szélén

000000000

Lehet, tükörrel nem lehet olyan jó fókuszpontot előállítani mint lencsével.
Valami oka biztos van, hogy még a gagyi Kínai lézerben is lencse a vége.

keri

Biztos rájöttek hogy lehet lencsét fröccs önteni :D
Tükörrel jobb fókuszt lehet elérni, de ha 45 fokban jön rá a fény akkor oválisra kellene csiszolni, különben a fókusz is egy vonal szerű lenne, mivel polaritásnak megfelelően más a fókusztávolság így.

000000000

Látod már is találtál egy visszatartó okot. De, szerintem a pontban sem lenne egyenletes az energia eloszlása.
A homorú, ovális tükör beállítása is elég macerás lenne, a lencséhez képest.

t4fs3a8s

Nem tévedés, Tamásnak igaza van!

thayscj6c

Kedves Keri!
Se a domború se a hmorú tükör nem jó. Azért mert a fej mozgatásával pl. 500x300-as asztalnál x=0 L átmérőjű lézernyalábot fókuszálsz és alviszed a fejet x= 500mm-re
ott nem akkora lesz a lézernyláb átmérője. Azaz különböző vágási vastagságod lesz. Remélem érthetően írtam le.

c2nsu773m

Az utolsó tükörről  lenne szó a lencse felett, de az igaz hogy 45 fokban áll így nem biztos hogy kerek lenne a kilépő fény , ezt ki kellene próbálni.....

s7manbs8

Jó, hogy emlegetsz, pár napja készíült idei első nurmálisabb képem, pár napon belül még lesz egy javulás, mert ezt nem túl jó időben csináltam, meg a kamera frame/s is nagyon kevés volt, most egy jobb laptoppal megyek majd neki legközelebb, csak legyen tiszta ég valamelyik este.

Itt a képen a jobb szélső egy Genius régebbi kamerával, a bal kettő meg egy SPC900NC-vel lett készítve ugyanazzal a távcsővel, abból a tükörből amit te küldtél. :)

frob

A tükör fókusz távolságának állítását is megoldották a nagyok, az ipari lézervágókban 1-10kW kimenőnél mezei egyszerűen az utolsó tükörrel úgy állítják a nyaláb méretét, hogy a tükör test belseje üreges és vagy megnyomják vagy megszívják az üreget, ezáltal értelemszerűen minimálisat homorú vagy domború lesz vagy épp elengedik a nyomást akkor meg sík
Ha ezt pontosan szabályozzák akkor már ott is van a változó fókusztávolságú tükör :)

R.

frob

Ez nagyon szép felvétel!

A tükör csiszolásról láttam yooutube-n videót... tulajdonképen mennyi idő alatt készül el egy ilyen tükör?
és mivel vonod be, van kis vákuum kamra amiben elgőzölögteted az asszonypajti arany nyakláncát? :)

frob

van kifejezetten nyaláb tágító lencse sor a kicsi kínainál is.. és már is sokkal nagyobb felületen megy a nyaláb a tükörnek...
ha az utolsó tükör meg olyan amit írtam, programból állítható a fókusz :)

Beam expander

4ybj8h3c8

Nem újdonság. Ilyen fókuszállítást már a 90-es években használtam, ott nem levegő volt, hanem folyadékkal feltöltött üreg, de ugyanúgy a nyomást használtuk ki fókuszbeállításra.
Mikroszkóp tárgylemez gyönyörűen hajlott.