Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

keri

Valahol olvastam, hogy a félvezető disszipációja miatt nem lehet túl nagy teljesítményű lézerdiódát csinálni. Több emitter kell, de akkor meg nem fókuszálható rendesen. Ezért nincs értelme túl nagynak.

Egyébként impulzusban, az átlag teljesítmény emelése nélkül nem lehetne ezeket a 2W-os lézereket durván túlhajtani?
Ha lassan is de átvágná az acélt [#hehe]

d46hvfrdr

Helló!
Leegyszerűsítve:

A nagyobb teljesítményű félvezető lézereket ritkán alkalmazzák közvetlenül lézer előállítására. 20-40W-os egy diódából állót alkalmaznak olyan formában, hogy száloptikákat helyeznek el a kilépő oldal elé majd körkörös alakzatba rendezve a szálakat, így módosítják a sugár alakját. Ezt a felállást jelölő lézereknél használják leginkább. De extrém lencsékkel is kivitelezik aminek az arányai befogják a széles sugárnyalábot.

A félvezető egységeket elsősorban csak gerjesztésre használják, szilárt lézerrúdra merőlegesen helyezik el őket, erős hűtés mellett és így a rúd anyagát gerjesztik és a kilépő, már nagy energiájú egy sugárnyalábot használják fel a kívént célra, és akár ezzel a módszerrel 10-20 vagy akár több dióda energiája is koncentrálható.
Amúgy gyártanak 200 és 400w-os lézerdiódákat is, csak nem földi halandó ember pénztárcájának való...  Emellett a felhasználásához a környezet kiépítése is hasonlóan csillagászati összegeket igényel.
A gázlézer mint bekerülési költség, mint kiépítési technika terén is töredék árat igényel, persze kompromisszumokkal...

A kis diódalézereket elég jól túl lehet hajtani (élettartam erősen megrövidül, kb arányosan a túlhúzással) de ezekkel legjobb esetben is fémfüstöt vághatsz majd... Mivel visszaverődik a sugár nagyrésze, így nem sok energia nyelődik el az anyagba. De ha valami csoda folytán, szuperjó hatásfokú optikai egységgel csökkenteni tudnád a lézersugár átmérőt pl 0,01 vagy ennél kisebbre, akkor már lenne esélyed mert a felületre esős nyalábból már nagy energiasűrűség nyelődne el. De a lézervágásnál még az ipari több kW-os lézerek esetén sem a lézer vág! A vágási energiát a segédgáz adja, nitrogén, oxigén stb... A lézer csak az anyag hevítésére szolgál, a vágástechnológiája lényegében azonos a lángvágással, csak más a hevítési elv.

Belelehet mélyedni a témába de csak akkor érdemes ha valakit valóban érint. Nagyvonalakban erről van szó, hosszas oldalakat lehetne írni a témáról és a technológiákról de a fórum szerverkapacitása kicsi lenne hozzá, ha rendesen belemélyednénk a témába szakmailag és technológiailag...

PSoft

Köszi az átfogó eszmefuttatást.[#worship]

000000000

Lehetne impulzusba is ha a dioda felépitése olyan lenne (átvezetö szál mentes ) meg tömb hütés nem pedig felület szerelt![#whatever]

c2nsu773m

Desztillált víz, nekem több éve már hipós víz kering a rendszerben, extrém esetben fagyálló....

rbbhbyvfs

Szóval játszottam az akrill matt fekete festékkel, nyákot próbáltam gyártani:
- a very well és a Maestro festék közötti különbség, a very well-t alig lehet leégetni, míg a maestro könnyel lejön, de mégsem érdemes nagyon visszavenni a powert, mert mint később látni fogjuk a szemre jó festék égetés végül nem lesz jó.

rbbhbyvfs

Ugyan ez hátulról, 30-40 watt körül már elválik a réz a hordozótól... és es sem volt elég a very well-nél

rbbhbyvfs

A maestro festék leégetve közelről, az alsó 1cm kb 10mA csőárammal készült, följebb visszavettem 5mA-re, mert szemmel nem volt látható a különbség.

rbbhbyvfs

De maratásnál már látszott, és így is maradt:

rbbhbyvfs

Használhatóak tűnik, de nagyobb forszemekkel érdemes készülni, no meg persze kb 20 éve nem csináltam ilyet, kicsit túl erős is lett a savfürdő, és így az alámaródás is, és a vegyszerek is több éve álltak a polcon, szét is ment a műanyag flakon :( De a következő már jobb lesz :)

vjanos

guliver83

Egy pár napja csináltam a lézerhez egy levegő fúvókát amit végül nem tudtam felhasználni, mert annyira rosszul állt az egész fej, tükör stb.
Azon voltam, hogy csinálok egy új fejet hogy a tükröt is lehessen állítani, de a mai napot egy kicsit elszántabban nekiestem a fej átalakításának és rájöttem, mi lehet a hiba.
 Eleve a lézer nyaláb nem középen jött ki ez elég nagy hiba a fejet hiába döntöttem volna jobbra balra az nem nagyon segített volna rajta. A lézer fejbe a bemenő sugár pont középen ment be, de a fókuszlencsének nem a közepét találta el, hanem a szélét így az egész fejet lejjebb kellet valahogy engedni, de itt nincs ilyen opció a kínai erre nem gondolt. A fej tartó lemeze alatt van három db távtartó na ebből le kellet szépen esztergályozni annyit hogy a lézer nyaláb pont a fókuszlencse közepén jöjjön ki.
A lencsét ki kell venni egy papír vagy valamilyen anyagot odatenni és lőni rá egy lyukat, ha ez megvan meg kell mérni, hogy mennyivel arrébb kellene lennie a lézer nyalábnak, nálam ez 3,5mm volt.
Aztán van a lézer tartó fej alatt három darab távtartó ebből szépen leesztergályoztam 3,5mm és lás csodát tökéletes lett.
Így most szépen felkerült a levegő fúvóka is a helyére [#eljen]

vjanos

Köszi a részletes leírást, még jól jöhet [#integet2]

guliver83

Így most maradt a régi tartó, de a másik gépre úgy is csinálni kell tükörtartókat és fejet is!
És a lényeg, hogy most már a lézer pont középen jön ki sokkal jobb minőségben vág.

sunraw

Csak próbából, én a réz-cink spray-t fújtam rá, úgy mint régen a kék lézernél, üveghez. Így egészen eltűnt a réz réteg a lemezről, de nagyon csúnya lett, mert a szélei felhólyagosodtak.