Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

3z4pi4rei

Szia!

Én anno hozzáértők tanácsára egy 3 tengelyes TB6560-at vettem. Ne kövesd el az én hibámat, a vezérlőből kijövő legkisebbre leszabályozott feszültség több, mint amit a Nema17 plafonban kér.

Itt ragadnám meg a lehetőséget arra, hogy volna e olyan elektronikában jártas személy itt, aki tudna számomra kreálni egy olyan kondi, ellenállás, stb... kombó kütyüt, amit a vezérlő és a léptecs közé iktatva "megenné" a többlet feszkót? Ugyanis szinte teljesen biztos vagyok abban, hogy a túlfesz miatt cakkos a vágás a 2 motor együttes működésekor fellépő rezgéstől.
Segítsen valaki plííííz!

kaqkk007

Egyszerűen tegyél rá alacsonyabb feszültségű tápegységet , egyébként milyen feszültségről hajtod és milyen feszt kér a motor ?

000000000

Ez ebben a formában nem fedi a valóságot !
A lépetőmotorok feszültsége minél kisebb annál jobban lehet pörgetni mielőtt elfogyna a nyomaték belőlük !
Nem az áram értékre gondoltál véletlen ?

000000000

Ezzel szemben, az igazság az. Ha nagyobb a feszültség jobban pörgethető a motor. És, magasabb fordulatig jobb a nyomatéka.

Mielőtt valaki bevenné a maszlagot.

000000000

Nálad, biztosan nem a feszültség okozza a hibát.

hostya

"... a vezérlőből kijövő legkisebbre leszabályozott feszültség több, mint amit a Nema17 plafonban kér."
======
Fogalomzavar... :)

A vezérlőben.., (3 tengelyes TB6560) NEM a feszültséget(V) kell/lehet beállítani, hanem az áramot(A)..!

kaqkk007

A hozzáértők hibáztak ! A  (3 tengelyes TB6560) a leggyengébb meghajtók egyike ! Nálam is csak fütyültek cincogtak sziszegtek a motorok a 6560 al ,amikor  lecseréltem "őket" TB 6600 ra szinte megtáltosodott a gép

000000000

Nagy eséllyel ott a hiba. De, nagyon esélyes, hogy a táp nem megfelelő.

000000000

Jogos.[#eljen]

000000000

Nem tudom mit írtál a [11001] hozzászólásban , de biztos valami blőd baromság mint minden amt irkálsz, ezért is vagy letiltva kedves Danika !

000000000

Remélem jár erre a moderátor és törli a lejárató dumádat.
Látom, hogy mindig megnézed mit írtam.

000000000

TB IC-ből nagyon sok hamis van ami meg sem közelíti az eredeti specifikációit.
Aki normális léptetős gépet akar az Leadshine M vagy MD szériát használ.
Ezek a TB-s IC-s dolgok játékra megfelelnek.
A Leadshine AM szériánál meg már nem is lehet hallani hogy léptető motor hajtaná a gépet mert még a fél lépést is mikrolépésben teszi meg.

thayscj6c

Kedves Danibá a Pál szerintem a motor saját feszültségére gondolt. Abban igaza van, ha minél kisebb a feszültsége annál gyorsabban épül fel a mágneses tér. Főleg, ha túlfeszültséggel működtetjük. Ezért kell figyelni az áramot,
és ha elérte a motor a névleges áramfelvételét lekapcsoljuk róla a feszültséget. Persze ezt egy elektronika végzi.
Pl.egy 3 voltos motor sokkal gyorsabban tud pörögni 50 volton mint egy 10 voltos motor.

000000000

Pontosan !
Nem véletlen van abban a francos vezérlőben PWM.
Hiszen annak a impulzus-szélesség modulációnak köszönhetően szabályozza a tekercsekre jutó áramot.
És így az álló helyzetben a csökkentet tartó áramot is.
Vannak már olyan vezérlők amik 90 volt AC betáplálással mennek és a 4 volt 8 amperes motorokat hajtják.
És az AC 90 volt akárhogyan is számolom az 126 volt DC feszültség !

000000000

Ezzel az erővel azt is mondhatta volna, a zsíros kenyér általában a zsíros felére esik leejtéskor.
Ez is igaz, de egyáltalán nem erről volt a felvetés. Meg arról sem, amit Pál írt.

Én a problémának gondolt felvetésre reagáltam.
Elhiheted, a léptetőmotoros hajtás lelkivilágáról, itt szinte bárkivel ki állhatnék versenybe.
Annó ezt a feszültség, nyomaték, fordulat összefüggést is én publikáltam először. Néhány más dologgal egyetemben.  
Nem véletlen, mivel az elmúlt 13 évben szinte csak ezzel foglalkoztam. Az elején, évekig kísérletezve.
De mindegy is.