Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

PSoft

És...még négy kép a fejről.

PSoft

Még öt kép...

guliver83

Akkor ezek szerint ez kerül fel a gépedre?

Köszi a képeket!

PSoft

Két napig kerestem...megtaláltam!:)

Pár éve, valamilyen "orvosi" lézeres cuccból bontottam, pár más kacattal együtt.
Pici, aranyos, egyszerű...
Úgy passzol majd a kínai fej helyére, mint "kutya szájába a tojás":)
Egyszerű...
A három acél tányéros alátét szembeforgatva, maga a a rugó, amely előfeszíti a tükörtartó lapot.

Ha érdekel, leméretezem mielőtt beépítem.

PSoft

Ejjj!

Nem tudtál még fél percet várni.:):)

PSoft

Igen, ez lesz a kínai fej helyett.
Aláteszem a lencsét, kanyarítok hozzá egy fúvókát, kicserélem a tükröt a lemezen, azt...mehet.

guliver83

Hát igen így könnyű!

RJancsi

Nem tudom mennyire egyedi az esetem, de a dolgok jelenlegi állása szerint a nemsokára megépülő új lézer gravírozómon két lézerfej lesz. Igazából egy is elég lenne, csak az újabb kínai "elvben" 3,5 W-os kék nem hajlandó csökkentett teljesítménnyel működni. A vele együtt szállított kínai meghajtót nem tudom külső vezérléssel kisebb áramra rávenni. Vagy teljes teljesítménnyel éget vagy egyáltalán nem világít. Viszont a régebbi 1 W-os szintén kék lézerem a Szir-Nyeteg féle vezérlővel kiválóan alkalmas gravírozásra, teljesítmény szabályzással tónusos kép égetésére. Mindkét lézer ugyanazzal a 2A-es dugasztáppal van meghajtva, így egyszerűen abba a meghajtóba dugom a tápcsatlakozót amelyiket használni akarom. A kérdésem, hogy gondot okoz-e, ha a TTL vezetéket mindkét lézermeghajtóra párhuzamosan rákötöm, vagy korrekt módon azt is dugaszoljam át arra amelyik épp használatban lesz?

PSoft

Nem tudom, hogy gondot okoz-e, de...
Én a "teljes" átkapcsolás műveletét rábíznám pld. egy ilyen "klasszikus" átkapcsolóra.
(első képen a legfelső)

RJancsi

Elegáns, de kicsit ágyúval verébre érzésem van tőle. A lézerek tápja mint írtam egy 12V/2A dugasztáp. Nincs mindig bedugva a 230V-ba, csak ha lézerezni akarok. Így nem sokból tart a lézermeghajtókon levő tápdugóba sem átdugni attól függően, hogy melyiket akarom használni. A TTL vezetékhez meg elég lenne egy kétáramkörös váltókapcsoló. Már ha egyáltalán szükség van rá, ezért kérdeztem mi történne, ha a TTL jel párhuzamosan lenne rákötve mindkét lézermeghajtóra. Egyszerre úgyis mindig csak egy kapna tápot.
De lehet, hogy mégsem rakom fel mindkét fejet a gravírozóra (minek rángasson a motor dupla tömeget), inkább egy négypólusú csatlakozót teszek a fej/meghajtó tartó konzolra és a komplett fejet/meghajtót cserélgetem. Csak valami gyorscsatlakozót kéne kitalálni, amivel egyszerűen ám stabilan lehetne a fejet rögzíteni. Nem szeretek csavarozni, inkább egy rugós/ékes megoldás kellene.

PSoft

Első nekifutásra...

Neodimium implantátum, pld. helyezőtüskékkel?[#nemtudom]

a3btwzuk0

RJancsi

Első körben kínai goPro kamera tartóra gondoltam. Bivaly erős 3M ragasztóval adják, és ha a kamera nem lötyög felvétel közben egy járműre ragacsolva, talán a lézer sem fog.

zip0ji0se

Sziasztok Kék lézeresek!
Építenék egy kettős hasznosítására cnc gravirózót, de tanácstalanul állok, hogy milyen motor vezérlőt vegyek. Valami olyan kéne ami tudja a kék lézert is kezelni. Elsőre a TB6560 4 tengelyest néztem. Nem tudom, hogy jó lenne e hozzá. A lézer meg innét lenne ha össze jön( optlaser.com/en) vagy marad a kínai. Továbbá milyen szoftvert érdemes választani,hogy tudjam használni egyszerű fa maráshoz is.
Üdv:[#rolleyes][#conf]

RJancsi

Szia! Persze az elején nincs pénz két gépre, de a legtöbben már a magunk kárán rájöttünk, hogy nem jó az "öszvér" gép. Gravírozáshoz (komolyabb fa vagy alu maráshoz) sokkal merevebb ezáltal nehezebb gép kell, ami ennél fogva (hacsak nem bivaly erős túlméretezett motorokat raksz rá, lassú lesz a lézerhez.
Ezzel szemben a 10 dekás lézerfejhez akár egy 8 mm-es köracél vázú/tengelyű pillekönnyű szerkezet is elég fogas-szíj hajtással és kisebb Nema 17 motorokkal. A legtöbb szoftver képes több gép paramétereit kezelni és így két eltérő motor/amper/áttétel stb. gépet használhatsz ugyan azzal. De egyszerűbb a lézerhez egy arduino-s felületet venni, pár ezer forintból önálló géped lesz ami PC nélkül is működik.