Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

ezsolt74

Ez pontosan mit jelent?
Ezt úgy értelmezem, hogy a TTL kivezetés-hez be kéne iktatnom egy 1-2 K ohm-os ellenállást a negatív kivezetésre?

ezsolt74

Akkor az lenne az ideális, ha mondjuk alap állapotban mondjuk 2-2,5 V-ot adna ki a TTL, mert így üzemelne a lézer de csak célzó fényként ,minimális teljesítménnyel.

vjanos

Lehet hogy az én elképzelésem a hibás de akkor legalább tisztázódik.

Szerintem a TTL két diszkrét jelszintet jelöl azaz vagy ki van kapcsolva, vagy be van kapcsolva, nincs köztes állapot.
Gyors váltogatással talán tudnál teljesítményt szabályozni (pulzáló lézer mód) de ezt nem tudja bármilyen hardver és szoftver

Te inkább a PWM/analóg vezérlésre gonddolsz, ha jól értem, ahol kitöltési tényezővel vagy feszültség szinttel tudsz teljesítményt állítani, azaz a gyakorlatban szürkeárnyalatosan tudsz gravírozni.

De a lézert áramgenerátorral hajtod, azaz valami nyugalmi áramfelvételt kellene tudnod állítani, hogy "előfeszített" állapotban legyen, azaz világítson, de még ne égessen.
Azaz a 2-2.5V nem jó elképzelés.

De a tévedés jogát fenntartom :D

4ybj8h3c8

Ne bonyolítsátok túl, mert így nem fog működni.

Kezd az elejétől. Műszered ha jól vettem ki akkor van, tehát mérd le, hogy az Ardi kimenetén pontosan mi jelenik meg. Vezérlésnél keresd meg, hogy egzakt ki- vagy bekapcsolt állapot azaz 0 - vagy 100%-nak megfelelő állás legyen, és mérd meg, hogy a két állapotnál pontosan mennyi a feszültség.

Ha tud "szürkét is vezérelni (Ardit annyira nem ismerem de ehhez DA láb kell vagy egy utána akasztott DA) akkor mérj ugyanitt feszültséget 10%-os ugrásokban. Ha nincs benne DA és PWM-et ad ki, akkor az is látható lesz a feszültségszinten.

Első körben ezt tisztázd, addig felesleges a lézer bemenő pontjaival mókolni.

juhasz

Igen, az azt jelenti.

000000000

Most neked vanak hamis adatok mert sima dc álásban mérsz egy kézi müxerel ttl szinteket?
Ha modulált ttl szintet mérsz dc müszerel és pl kitöltési tényezö is csuszik azt bizony dc müszered feszültség szint növekedésnek vagy csökenésnek fogod látni de en ez történik!
Logikai szintnek vanak erre kifejlesztet eszközök amivel tudod elenörizni pl egyszerübb logikai ceruza...osziloszkop, fekvenciamérö/kitöltési tényezö kézi müszer állásban!

000000000

Van 5v tápod az aruinodon de ami azt kezeli belül (félvezetö) azon is esik bizonyos nyitó feszültség ez annyi amenyi ez minusz lesz a félvezetö kimenetén (arduino láb) ezért van 4,7V!

RJancsi

Kicsit én is méricskéltem a 3,5 W-os kék lézerem körül. Nekem a "spindle" azaz marómotor bitje kapcsolja be/ki a lézert. Ha nincs a TTL vezeték rádugva a lézer meghajtóra, kikapcsolt állapotban 0,2 V látszik a vezetéken. Ha kézzel bekapcsolom, felugrik 4,8 V-ra. Eddig még jó is lenne. De ha rádugom a csatlakozót a lézer meghajtóra, a feszültség leesik 4,4 V-ra. Ez már eléggé "határeset" a magas jelszintnél. Nem tudom a meghajtónak milyen bemenete van (tranzisztor? optokapu?) de eléggé leterheli a jelvezetéket ha 0,4 V esik a jelen akkor is ha nem megy a lézer (a 12V tápot nem dugtam rá).

000000000

a3btwzuk0

Na sikerült megszerelni a drivert. A fordított táp bekötéstől két smd LM358 ment csak el. Azokat kicseréltem és újra működik.

Most már csak egy fém lemezt kéne be raknom aláááá :)

a3btwzuk0

Sziasztok,

Van ez az óóócsó kínai lézer. Próbáltam rákötni a ramps ventillátor kimenetét ami ttl.
Csináltam egy ellenállás osztót, leosztottam cirka 5V-ra rákötöttem, de hiába kapcsolgatom a ventit a lézer nem kapcsol ki. :(

Ha kézzel rövidre zárom a ttl bemenetet a lézer vezérlőn, akkor kikapcsol, ha elengedem vissza.

Hogy tudnám összekötni a kettőt (ramps, laser driver), hogy tudjam kapcsolgatni?

HyGy

000000000

Ez azért van mert lehet benne egy felhúzó ellenállatka.
Egy tranzisztorral + ellenállással meg lehet oldani.
Amúgy az ardunio-n elég sok PWM kimenet van ami ttl szintű.

ykt6caawj

NEM TTL!

A pozitív (+) kivezetésen direktben rajta van a léptetőmotorok tápja, a negatív kivezetést, pedig egy FET kapcsolgatja a GND-re. Viszont az ARDUINO D9 kimenete tényleg TTL kompatibilis.

a3btwzuk0

igen, az tudom, hogy 12V-al  megy a ventik tápja, de az a csatlakozó pont ott van már a fejen és van rá helyből parancs is arra a portra ami a venti sebességet vezérli
ezért akarom oda kötni.

Erre kéne valami kapcsolás. :)

Ezt sikerült másodikra a lézerrel. A fókusz még nincs beállítva, viszont ez már viszi a világos fát is, sőt ha jól nézem bele is vág. Ígéretes....

000000000

Neked ilyesmi lenne a legjobb ha azt szeretnéd a füst benne maradjon mindenben.