Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

guliver83

Na meg is oldottam hőpapír nélkül!
Sütőpappírral, nem olyan jó de ha óvatosan csinálod nem kerül rá a tükörre a korom.

Első teszt nagyon érdekes volt!
Referencia ponton alátettem egy papírt és teszteltem, lőttem rá egy lyukat na mondom akkor gyorsan csinálok egy kis felíratott fára 30x10mm, el is indul szépen hallom hogy a cső megy az mA mérő is mutat valamit, de a fára nem éget semmit. Megint egy teszt referencián lövök egy lyukat tökéletes. Mi a fene lehet, hogy a fára nem éget [#falbav]   [#falbav] tettem egy papírt a fejhez hát kiderült, hogy még a közelben sincs a lézer a fejhez.
KB egy fél óra és sikerült szépen beállítani a tükröket.

Fotót még nem készítettem de hamarosan jönnek.

PSoft

Hehe!

Referenciaponton, balra fent, a legrövidebb a sugárút a tükrökön.
Az lett volna a szép, ha ott se talál ki a lyukon.:)
Kell kevés optikai ismeret, meg "térlátás" a tükrök beállításához.:)

guliver83

Szerintem ahhoz képest hogy most először csináltam ilyet elég gyors voltam.

xs55942m6

Szervusztok!
Szeretnék egy kis segítséget kérni!
biztos vagyok benne, hogy ezt már leírta valaki de sajnos nem találom a választ rá.
A kérdésem a következő:
Mach3+Image2Gcode progi, ttl vezérlés beállítva de a generált kód minden egyes sornál megtorpan az x-y tengely és ezáltal hihetetlen lassú!
Mi a megoldás rá? Valami más program!? Beállítás?[#csodalk]

PSoft

"A hajszálvékonyt szerintem ki is hagyhatod."

Csak rátettem két hajszálat is.:)
Mostmár látom,(illetve nem látom)nem kellett volna.

A függőleges vonalak a képen balról jobbra(a Corel vonalvastagságai):

2x "hajszál"?(ami nem is látszik.:)
2x 0,13mm
2x 0,18mm
2x 0,25mm
2x 0,35mm
2x 0,50mm
2x 0,70mm
2x 1,00mm
2x 1,14mm

Ugyanezek a vonalvastagságok, jobbra a vízszintes vonalaknál, fentről lefele.(itt sincs hajszál)
A kerekített sarkú téglalapok vonalvastagságai, a belsőtől kifele:

0,13mm
0,18mm
0,25mm
0,35mm
0,50mm

A nyáklemez, a már említett akryl, matt feketével fújva, egyenletesen fedő vastagságban.

Az ábra befoglaló mérete ~53x36mm.
A gép, 500dpi felbontásra állítva, 150mm/s sebességgel,és ~9-10W powerrel hozta a képen látható(legjobb)eredményt.
(lehetne, jobb is):(
A gépidőt meg, nem is néztem, de pár perc volt csak.

frob

Egész jó lett! viszont az látszik az ábrákon, hogy a mechanika kicsit rugózik.
A vízszintes vonalak simák míg a függőlegesek cakkosak, gondolom pont így járt a lézer oda vissza.
Talán kisebb sebességgel kevésbé lenne cakkos...

PSoft

Igen, egyértelműen látszanak a mechanika hibái a "lenyomaton".
Bosszantó, az igénytelenül összetákolt mechanika...

Minap találkoztam ennek a gépnek egy nagytesójával.
Egy varrodában szabják/vágják vele a műbőr/szivacs/karton, stb. cuccokat a munkájukhoz.
Kb. 1000x1200mm lehet a munkatere, 80W-os csővel van szerelve. Ugyanaz a gagyi mechanika van abban a gépben is. Ugyanazok a NEMA17-es motorok, ugyanazok a műanyaggörgős, magán az aluprofilon futó kocsik, ugyanaz a vezérlőelektronika, ugyanaz a silány, fix tükrös fej, mint a K40-esben...stb.

Csak, az ára nem ugyanaz a gépnek. Sokkal-sokkal drágább.
Az a +1 tábla lemez kerül, kb. két/kétésfél millába.

svejk

Köszi a tesztet!

Úgy látom a 0,35 mm-es már használható lenne.
Ez ugye ~14 mill.

Türelmetlenségem folytán a fotoeljárással sem tudok reprodukálhatóan ez alá menni.

svejk

A függőleges vonalak ingásai nem lehet, hogy inkább a időzítési bizonytalanságok a lézer be/ki kapcsolásában?

000000000

Jó látni ezeket a teszteket!
Gondolom a matt fekete sima akril festék spray?

svejk

Illetve nem lehet hogy egyenetlen festékréteg?
Ezek a flakonos akrillok sokszor apró dombocskákban "terülnek" szét.

D.Laci

Én kétszer mennék végig rajta.
1.lépés raszteresen ráhagyva.
2.lépés vektorosan kontúrba, simítanám.

a3btwzuk0

Na forrasztgattam a cuccra vezetékeket, megmértem az áramot és a feszt ami a diódán.

5.91V esik rajta
0.6A folyik át

frob

Mint ötlet a szétterülésre
ha kis sebességgel is megpörgeted és úgy fújod le, akkor szép egyenletes felületet és vékonyat kapsz, régebben a positiv20 lakknál így csináltam, sosem volt gond a minőséggel...
egy 12V os ventilátor, közepére a gyerektől elcsent gyurma darab, és mehet is a pörgés :)

000000000

Köszönjük a tesztet.
Sajnos pár dolog nem stimmel a rendszeredben, erről tanúskodnak az eredmények.
Nulladik lépésként azt kellene kimérned, mi a legkisebb lézerpont égetési átmérő, amire még a legjobb beállítással képes a lézerfej fókusz optikád. Ebből az adatból lehet kiindulni utána, milyen valós vonalvastagságok jöhetnek egyáltalán szóba.