Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

RJancsi

Próbáltam "festő" szalaggal (halvány sárga gyengén ragadó) de azzal az a baj hogy kormos lesz a fólia széle, még akkor is ha fújom rá a levegőt vágás közben. A pausz jó ötlet, talán találok valahol egy darabot a régi rajzcuccaim között.

RJancsi

Biztosan lehetne, de akkor a védőpapírt kellene betűnként lepiszkálni róla, hogy fel tudjam ragasztani.

PSoft

CO lézeresek. Ki, hogy tudja...

50W-os CO2 cső, hány mA max, vagy ajánlott árammal hajtható?
Nem adott gyártó csövére gondolok, általános, vagy gyakorlati adat érdekelne.
Neten, sokféle összefoglaló táblázat található, más-más adatokkal, általában 20-25mA közötti értékekkel.

9a8r3iviv

Nekem csak 40w-os van , mint tudod,
de az 50w-nál az eBay- en kaphatókból 22mA-t írnak optimálisnak.
Szerintem az jó lesz maximálisnak.
Nem vagy megelégedve a teljesítményével?

PSoft

Köszönöm!

Nem, nincs a teljesítménnyel problémám, más okból kérdezem, majd írok róla.

De, mások is szólhatnak...:)

GPeti1977

Mi a jobb választás, egy 30W os CO2 lézer cső fém tükörtartóval, vagy egy 40W os üveg végű, csak mert egy árban vannak.

Illetve a lézer tápja mikor kapcsol ki-be például gravírozáskor akkor a csövet 0 áramról újragyújtja vagy egy kis áram -hogy a csőben a kisülés ne aludjon ki- és a beállított áram között kapcsolgat?

motion

Én azt egy Trotec szervizes emberkétől tudom, hogy a 40W-os csőnek max. 18mA adható, én az enyémet 16mA-el használtam mindig. Most a 100W-os csövemet hajtom 25mA-el, ennek meg amúgy 28mA a maximuma.
Úgy tudom a 60W-os csőnek 22mA a teteje, tehát én a helyedben nem nagyon vinném 18-19mA fölé. (már ha sokáig akarod nyüstölni)

Nem lehet, hogy ezért nem nagyon bírják ezek a gagyibb csövek, mert nagyon oda van "korcolva" az áram? (pl azért hogy valahogy kikínozzák belőle azt a kb. 35-40W-nyi teljesítményt? )

svejk

Nem utolsó sorban a 100 W-os kínai csőhöz adott 100 W-os
kínai  táp le is határol 28 mA-nél.

PSoft

Gondolom, ezt tesztelted, azért tudod. Vajon, így lehet ez más teljesítményű cső-táp párosoknál is?
Mert akkor, aggodalomra semmi ok.

Úgy is akartam már, de most akkor, holnap tesztelni fogom az én párosításomat is.(50W-os cső, 40-es táppal)
Sok év után, előveszem az öreg GANZUNIV-ot,és...méricskélek.
Úgy se vagyok nyugodt amíg nem látom, hogy mit takar a valóságban a kínai nyomógombos/százalékos skálája.

svejk

Csak egy pároson méregettem, de a Te általad reklámozott helyről lett vásárolva, így a bizalommal tekintettem a párosra.

svejk

Gyárilag 100 Ohmos áramfigyelő ellenállás van az adott tápban.
Ne bohóckodj tényleges árammérő sorosításával, hosszú vezetékekkel, használj külön shöntellenállást.

PSoft

Egyébként, ma, mást(is) teszteltem.

Mint tudjuk, fekete akrilfestékkel fújt nyákot, faszán lehetett gravírozni akár a kis kék 2W-ossal is.
Nos, a Co-val is lehet, csak...sokkal-sokkal gyorsabban.:)

A technika, ugyan az...

A képeken látható kis "panel" befoglaló mérete 45x55mm.
Sebesség 300mm/s power kb. 8-10W.
Egy "talált" .jpg-ből csináltam 1bites, vonalas, 1000dpi-s teszt .bmp-t, azt gravíroztam.
Nem egészen hét perc a kis panelrajzolás munkaideje.
(mehetne a maratóba, de...nem megy):)

s7manbs8

Ezért mondtam én valamék nap, hogy a dry laminálás ehhez képest nem sok előnyét látom, főleg egy daraboknál.

s7manbs8

Neked a feketén maradt részben nem maródnak ki pöttyök ? Úgy látom át lehet szinte azon a feketén látni, nálam ha nem volt elég vastagon lefújva alámart, miylen féle lakkot hazsnálsz ? Megmutatnád a flakont vagy a nevét ?

svejk

"...vonalas, 1000dpi-s teszt .bmp-t.."
de hol itt az 1000 DPI ?

Kíváncsi lennék 5-10-15-20-30 mill-es (0,127 - 0,762 mm) vonalvastagságokra kereszt és hosszirányba gravírozva.
(ellékelve a lézergép fizikai felbontását X és Y irányba)

(félek, hogy maga a festék is szűk keresztmetszet lehet)