Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

PSoft

Persze, egyenletesen fedő réteget kell fújni belőle.
Amit a képen látsz, egy korábbi panel leeső széldarabja,(azért "foltos") most ez volt kéznél, most nem  volt kedvem nyákot csiszolgatni/festegetni.:)

Egyébként, ezt az akrilt használtam.
Korábban, ezt használtam a kék lézerhez is.

s7manbs8

AMúgy se árt ha veszek egy ilyet mert mást is le lehet vele fújni, valamék nap a kerómat fújtam le egy kicsit, van itt még pár festendő, úgyis jó idők jönnek, kárba semmiképp nem vész. :)

PSoft

A gép Corel-es szoftvere ajánlja fel, listából választhatóan a dpi értékét. A legmagasabb választható érték az 1000dpi.
Gondolom, e szerint állítja be a soremelést.

svejk

Aha! Tehát a gép tud 1000 DPI-t.

Ha lesz időd kedved teszteld már le a technikát, hogy mi lehet a legkisebb reprodukálható vonalvastagság a két irányban.

PSoft

Hát, abban nem vagyok biztos, hogy az a "gagyi" műanyaggörgős mechanika tudja is a szoftverben beállított pld. 1000dpi értéket produkálni.:(
De azért, megcsinálom a tesztet amit kérsz. aztán, olyan lesz, amilyen.:)
Ha a Corel választható vonalvastagságaival  csinálom, jó lesz?
Ő, úgy kezdi, hogy "hajszálvékony".:)
(persze, a többinél már ír méretet)

vjanos

Help.
A 2w kék lézernek mekkora áramot is szokás beállitani?

Valahol volt egy papirom, de nem találom :(

PSoft

1700mA volt nálam a max. munkaáram.

vjanos

2dbfy8y

Ebben az áramerősségben is vannak nagy eltérések.
Annó nekem az első kék 2.5w nak nevezett laserem gond nélkül ment nagyon hosszú ideig nagyobb Amperon is.
És ment egyhuzamban 52órát is.
Én simán hajtottam 3A-el.
Az amcsi srácok nekem annyit mondtak annó. [#nevetes1]

svejk

A hajszálvékonyt szerintem ki is hagyhatod. :)
De amelyik értékelhető minőségű lesz annak jó lenne majd tudni a méretét.

vjanos

Na végül csak rendeltem egy ilyent anno...

Tegnap megjött, ma csak egy gyors próbára futotta, ehhez érdekelt az áramfelvétel.

A képen levő méretek a helyesek, ez legalább kiderült :)

Sok infót nem találni a meghajtóról (YRT 005)
A potikat egy festékpöttyel fixálták, a beállítás szerint 1200mA-t kap a dióda. Akkor talán 1.5 wattos lehet...

Ha jól értelmezem a csatlakozók melletti AIN és TTL jelöléseket, tud analóg/pwm és TTL módban is üzemelni.
A fókuszt szépen be lehetett állítani, kézből gyorsan összefirkáltam egy kis akácfa darabot, azt elég jól égette...

a3btwzuk0

Én is végül rendeltem egy ilyen olcsó lézert. :) Hét elején jött meg, de tegnap éjjel próbálkoztam vele 5 percre mert nem értem rá. (meglepően hamar ide ért)

A 2 méterre lévő terítőt ki is égettem vele. :)

Hogy kell a fókusz pontot szépen megtalálni?

Valamint ugye tudok 12V-ot adni neki ugye a táp csatin, és van egy TTL, GND csatlakozója, azt a lábat simán ráköthetem a ramps 1.4 venti PWM szabályzójára?

Írtam az ebay-es kereskedőnek, hogy küldjön valami leírást róla, azt mondta ír a gyártónak és kér tőle.

keri

Azért remélem védőszemüveget is használsz, mert a retinádat pont ilyen könnyen és észrevétlenül égeti ki.

RJancsi

Első körben egy kb. 5-10 KOhm-os potin keresztül add rá a TTL jelet a vezérlőre. Ezzel el tudod érni, hogy a lézer még ne égessen, csak világítson. Tegyél alá egy matt sötét (fekete vagy bordó, piros) lapot (kartont) és "szemre" nagyjából állítsd a legkisebbre a pontot olyan fókusztávolságra amilyet szeretnél (kb. 30-60 mm között a lencsétől mérve).
Ha ezzel kész vagy, tegyél egy darab rétegelt lemezt a lézer alá úgy, hogy az egyik vége az asztalon, a másik 2-3 cm vastag alátéten feküdjön. Teljes teljesítménnyel szoftveresen mozgatva égess egy vonalat a lemezre. A lézer egy homokóra szerű nyomot fog égetni ahol jól látszik az a 10-15 mm-es rész, ahol a fókusztáv megegyezik a lencse és a lemez közötti távolsággal. Nem túl rég PSoft be is linkelt erről egy képet, de nem találom :(

keri

fókusz pont.
én rajzoltatnék egy spirált egyre jobban leeresztve a lézert, olyan sebességgel ahol még éppen csak megkapja a papírt.