Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

guliver83

Hogy lehetne meghatározni a lézer pont átmérőjét?

a3btwzuk0

Ki akartam próbálni mi a lézert mert már lassan 2 hete itt fekszik az asztalon. A nagy kapkodásban ma sikerült fordítva rá dugnom a lézer meghajtó tápját. Remélem a dióda túlélte. Lehet ilye meghajtót külön is kapni, ha nem sikerül megjavítanom?

(Egyébként beállítottam kézzel a fókuszt és tök jó erős (volt).)

HyGy

000000000

1. Pl. a lézer vezérlést kikötöd a K40 panelből, és álló helyzetben egy 20 Ft-os X áramkörrel (állítható időzítésű monostabil multivibrátor kapcsolás 1 - 100 ms tartomány) egy nyomógombbal működteted az általad használt gravíranyagra. Utána megméred az eredményt.

2. Ha átalakított géped van, teszt G kóddal akár sok-sok pontot is égethetsz, egymás mellé egy sorban. Pl. javaslom, hogy 0.1 mm, vagy 0.2 mm legyen az osztástávolság, így ránézésre is megállapítható a folt átmérő (jel szünet arány).

designr

AC szervó kontra szijhajtás..
Pablót kérdezem hogy jó-jó szij hajlamos a remegésre..de mégis..Nagy gyári lézer gépeken szinte csak ezt látunk.
Rendben van hogy remeg..nyulik,de ez nem megmunkálás..sőt ahogyan ti használjátok a sebesség is állandó.
Mégsem jó?

2dbfy8y

Nekem nem jött be.
Még kis gépen se tetszett annyira, léc jobb volt ott is.
Lehet létezik olyan szíj ami tuti, de az nem a mi pénztárcánkhoz való. Léc olcsóbb.

PSoft

Igazán nincs mit.:)

Tisztába vagyok vele, amit írsz.
Sok nulladik pont van ezen a K40-esen, amelyeket, min-mind sorjában "rendbe kell rakni".
A rendberakáson, nem feltétlen a rossz konzerválását értem.
Lentebb, írtam már, mik a(hogy finoman fogalmazzak)gyenge pontok ezen a gépen.
A Te nulladik pontod, a legkisebb lézerpont átmérő, pld. vár egy új fókuszlencsére.
Ezzel ami most bent van, nem érdemes komolyabb teszteket kezdeni sem.
Így, csak "játszadozni" jó.
Ma is játszottam vele kicsit...
A képen az Urat, kifejezetten a Te kedvedért "karcoltattam" vele.
Remélem ráismersz. Talán, annyira nem lett rossz.
Ugye...nem kell, hogy bemutassam.:)

PSoft

A 2. pontban írt tesztet, én megcsináltam, még 'anno a 2W-os kékkel.

Pont úgy, olyan paraméterekkel, mint ahogy írod.
Írt G-kódból lődöztem 3 mm-es, mélypiros plexilapra.
0.2 mm volt a raszter, a lövésidő is G-kódból ment...Z-0.01 volt az idő.:)
Ennyi elég volt, hogy "kifúrja/átlője" a 3mm-es mélypiros plexit.

a3btwzuk0

Én egy prusa I3 rework-re aplikálom fel a lézert. Kérdés, hogy miként tudom megvédeni az eredeti asztalt? Ugye úgy van, hogy van egy fűtött alumínium lap. Azon egy üveg lap, amire rá van ragasztva egy vékony fekete műanyaglap (erre jól tapad az ABS is). De ha átvágok egy anyagot, akkor a következő amit érne az az az üvegen a műanyag, az tuti nem bírja. Ha leveszem az üveget, akkor végül is az alu szerintem bírja, viszont annak fényes a felülete, szórná miden felé a fényt. (Valamint lehet, hogy kalibrálhatom újra a szintezést 3d nyomtatáshoz.)

köszi,
  HyGy

RJancsi

A legegyszerűbb, ha teszel az asztalra egy vékony fémlemezt. Ha sikerül sík acéllemezt szerezned (elég egy 0,5-0,8 mm-es is) annak az az előnye is megvan, hogy mágnesekkel egyszerűen le tudsz fogatni kartont, műanyagot, vékonyabb rétegelt lemezt. Egy karosszériás ismerőstől kértem egy darab hideg hengerelt lemezt, régóta ezt használom. Időnként kicsit rozsdás lesz, 1200-as polír papírral szoktam rendbe tenni.

a3btwzuk0

ez jó ötlet köszi!

vjanos

Nem kevés az a 600mA? Vagy a tied nem 2W?

ezsolt74

Megérkezett az új lézer dióda driver-em.
De ezzel is ugyanazt csinálja mint a régi, azaz ahogy bekapcsolom rögtön működik is a lézer, nincs kikapcsolt állapota(mondjuk a TTL-t még nem mértem ki, hogy mekkora feszültség jön ki rajta).
Most vagy én csinálok valamit rosszul , vagy ezek egy része így működik?

driver

nwmewgze

Sziasztok!
Tudnátok segiteni, hogy ezt miért csinálja a mach3?
https://youtu.be/Aq6jbEEBXCw
Pwm üzemmódban szeretném használni, de ennél gyorsabban nem megy
Pedig vezérli pwm-et.. amit észre vettem, hogy folyamatosan ki-be kapcsolgat a ciklus start gomb.Most raktam úrja a mach3-at előtte a pwm szabályzás sem működött....
Valakinek ha van ötlete vagy konkrétan tudja mi a baj megköszönném ha segitene...már agyhugykövet kaptam! :)
Picengrave pro5-el GRBL Pwm beállitást használok.
Esetleg ott lehet a hiba nem tudom már sok sok verziot kipróbáltam. De nem jövök rá... :/

RJancsi

Ha rövidre zárod a TTL bemenetet (annál alacsonyabb jelszint nincs) akkor is világít?
Jó lenne tudni, hogy a meghajtón levő trimmer állításával hogyan változik a munkaáram. Azaz kisebb ellenálláshoz nagyobb vagy kisebb munkaáram tartozik. Mert jobb híján azt találtam ki, hogy a trimmert kiforrasztom, és némi vezetékkel mellékötök egy "tekerős" potmétert. Csak azt nem tudom, hogy sorba vagy párhuzamosan kössem, hogy a munkaáramot a trimmerrel lehessen maximalizálni és véletlenül se lépjem túl. A másik potival meg ezt a munkaáramot tudnám csökkenteni, hogy ne teljes teljesítménnyel menjen a lézer ha gravírozni és nem vágni akarok vele. (Mielőtt valaki jó szándékkal hozzászól: a cnc vezérlőm csak a be/ki jelet ismeri, pwm jelet nem ad ki.)

a3btwzuk0

Én közvetlenül a diódán mértem a feszt és a rajta átfolyó áramot. Ugye ez 0.6*5.91=3.546W elektromos teljesítmény. Szóval  ez simán lehet 2W lézer. Nem tudom mennyit disszipál el. Valami egyszerű módszerrel meg kéne mérni. Csak előbb helyre kell állítanom a drivert mert elfüstöltem.