Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

Kelepeisz Lajos

Ezt most nem értem, ha magam felé húzom vagy magamtól eltolom a hidat (X) akkor ez a spirálos tengelykötés picit csavarodik, ezt akarom kiszűrni egy fix kötéssel.

Kelepeisz Lajos

De mégis, ha lassan járatom megszűnik ez a jelenség, szóval valami enged, a szíjak nem hinném, mert azok elég jól ki vannak spannolva. Ha meg a szíj gyenge minőségű fogazása lenne a ludas akkor az ki kellene hogy vetüljön egy egyenes vonal húzásánál is, de nem vetül, a gond akkor van mikor kört kell rajzolni, ebből gondolom ahogy a hirtelen együtt mozduló tengelyek vihetnek be valami rezonanciát amit a kötések engednek szabadjára, de ez csak spekuláció, ezért szép ez a hobbi, mindig van valami amin lehet nyálaszni.

UCCNC+UC100

PSoft

Mondjuk a ferdeszemű, nem cifrázta ennyire a K40-esben.:)

Egy darab furatos aluhüvely rátolva a toldásra, 90°-ban két-két M3-as csavar szorít egyik-egyik tengelycsonkra. A csavarfejek...melegtakonnyal rögzítve.:)
(az, biztos nem rugózik/csavarodik)[#nevetes1]

000000000

Ezt a helikális kuplungot felejtsed el !
Cseréld rotex rendszerűre !
Az maximum a lépések rezonanciáját fogja csökkenteni.

Kelepeisz Lajos

Feltétlen megfogadom a tanácsod, arra gondolsz ugyi ami két félböl áll és egy műanyag csillag van középen?
Köszönöm.

2vkx6unz

Ez elég jó lett.
Tibor45 gépével 1,6W-os kék lézerrel ez kevesebb mint 1 perc.
A tesztábra eredeti méretében egy sötét négyzet 2x2mm. Azaz a sakktábla minta szélessége 16 mm. 0,1mm a raszter.
Pont azért ilyen kicsi, hogy ne igényeljen sok időt egy-egy teszt. A G kód akár kézzel is megírható - amúgy nem is volt a kód generálás a feladat része.
Tibor amúgy fejlesztett a feladaton és minden sötét négyzet közepén van - ha jól emlészem 1x1 pixel méretű szabadon maradó terület és a fehér négyzetekben pedig egy 1x1 pixel méretű fekete pötty.
A méretben nem vagyok teljesen biztos, lehet, hogy 2x2 pixel a mérete.
Ez az ábra már megmutatta azt is, hogy képes ennyit kottyanni egy lináris kocsi a sínen és már nem látszik a pötty vagy a szünet.
Minden rendelkezésre áll, a következő fehérvári találkozón megismételhetjük, hasonló feltételekkel, ha lesz elegendő jelentkező [#awink]

zozo

Arról nem beszélve, hogy egy idő után elfárad, hiába van szuper központosan szerelve. Nekem is egy keményfém maróm törése volt a tanulópénz.

svejk

Ha a dióda nyitóirányú kapocsfeszültség változása nem mérhető össze jelentősen az ellenálláson eső feszültséggel akkor egyszerű és biztos választás lehet.

000000000

Ezt a kuplungot szinte NULLA nyomatékra tervezték és a léptetőmotor rezonanciái ki is fárasztják az anyagot.
Ha még titánból lenne akkor nem is lenne probléma mert ennek az anyagfáradása szinte zéró.
De nagyobb dinamikánál a szögpozíció eltérése már jelentős lehet.
Kisebb helikális kuplungba kézzel több 10 fokos eltérést bele lehet tekerni a rugalmasságából adódóan.
Adott helyen ennek is megvan a létjogosultsága, PL potméter tengelyét összekötni.    
A rotex a csillag alakú gumibetétes megoldásával brutális dinamikájú irányváltásnál is minimális szögeltéréssel tud működni.
Ettől jobb az lemezes tengelykapcsoló, de léptetőnél nem szerencsés.

mex

Ez igaz. Ebből egyenesen következik a minél nagyobb tápfesz használata, és a nagy disszipáció. 12V 1.5A mellett már 10W fölé emelkedik az elfűtendő teljesítmény...

svejk

Mindennek ára van...

mex

"Mindennek ára van..."
Ja. Az én korábban beszerzett kékemnek 40 rugó, és kaptam hozzá egy mezei LM317-ből készített áramgenerátort, de még azt is rosszul elkészítve.[#circling]
Szóval nekem nem volt kérdés az áramgenerátor készítése, meg a többi szokásos kondi,dióda, stb szűrés,védelem beépítése sem.

000000000

Sajnos hobbicnc fronton sokan besétálnak ebbe az utcába. Ez a Kínai helikális csoda az alacsony, mondhatni filléres árával szedi az áldozatait. Rengeteg problémát okoz az elfáradása. A törése akár több tízezres kárt is tud okozni. A bevitt pontatlanság csak bagatell dolog, ahhoz, amit okozni tud.
Én, nem ajánlanám senkinek ezt a helikális csodát. De, erre mindenki rájön előbb utóbb. Igaz az átlag hobbysta szeret mindent megtapasztalni.

keri

Ekkora bumszli motorra ilyen pici spirálos kuplung???
Nem erre van. Szét fogja tekerni.
Megnézted mekkora nyomatékra van tervezve?
NEMA17-es motorokhoz még kb. jó is, bár én oda sem használok ilyet, mert még a nyomtatott műanyag kuplung is jobb szerintem.
Inkább tegyél be egy műanyag betétest  és a probléma megoldódik.
Merev tengely kapcsolat szerkezeti feszülést eredményez ami egy csomó egyéb problémát okoz.

keri

Láttam olyat ahol a potit konkrétan egy spirálrugón keresztül tekerték :)
De ugye régebben amíg nem volt olcsón hozzáférhető sokan csináltak polietilén csőből tengelykapcsolatot a favázas gépeikre...igaz ott dinamikáról nem lehetett beszélni :)