Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

PSoft

Szívesen megtenném, de ez a nyavalyás K40-es kínai csoda...nem eszi a G-kódot.[#rinya]
ha jól látom a kódból, ez egy 40mm átmérőjű kör lenne.
Ha én megrajzolom Corel-ban,(CorelLaser)és azt küldöm neki, úgy nem jó?[#nemtudom]

PSoft

Tesztelgetem a K40-es CO2 lézerem...

Közben, eszembe jutott a 2015-ös fehérvári tali lézeres tesztje.
Megtaláltam a kis tesztábrát, amit ott páran(pont 1 páran):) gravíroztak.
Kicsit megkésve, meg nem is diódalézerrel, de, megcsináltam én is a K40-essel.

Fő paraméterek...

50x44mm-es az ábra befoglaló mérete, a szöveggel együtt.
Egyik ábra, lézergravírozható elox. alura, a másik, fehér, porfestett acéllemezre készült.
Felbontás: 1000Dpi
Sebesség: 400mm/s.
Teljesítmény: 8-10W körül, az ábránál,és a szövegnél is.
Munkaidő: 4 perc 45 másodperc.
Mindkét anyagnál, ugyanazok a beállítások voltak.

Ilyen lett...

Kelepeisz Lajos

Természetesen, a cél hogy egy gravírozott kört lássak.
Köszönöm szépen.

000000000

A szomszédos négyzet sarokpontok miért nem egy pontban vannak? Elég jelentős az eltérés az eredeti képhez képest.

PSoft

Látom én is.:)

Alig egy hete játszadozom ezzel a K40-essel. Közben már rájöttem, jópár pont van a konstrukción, ami változtatásra szorul.

Pld...
Valamiért a kínai, csak az "x" tengelyt tartotta fontosnak. Annál, a gép szétszedése nélkül megoldható az utólagos szíjfeszítés, a görgős kocsi görgőinek az állítása...stb.
Ugyanezt az "Y" tengelynél, pld. már nem tartotta fontosnak. A bal oldali golyós lineárral nincs gond, de a jobb oldalon a görgős vezetők állítására nincs, nem hagyott lehetőséget.
Csak a teljes mechanika kiépítése után hozzáférhetőek az állítási lehetőségek. Ugyanez igaz az "Y" szíjfeszítésére is.

A tükrök is nehézkesen hozzáférhetőek, macerás a pontos állításuk. A "fejben" levő végtükör pld. fix.
Én elhiszem, hogy tud a kínai 45°-ban fúrni/marni, de azért, szükséges volna oda is a pontos/finom állítási lehetőség, hogy a sugár ott találja el a fókuszlencsét, ahol kell.

Szóval...nem egy mechanikai vizsgaremek!

De, hogy a kérdésedre is válaszoljak...

Mint írtam, megegyező paraméterekkel gravíroztam a kétfajta anyagot.
A két anyag természetesen, nem bír egyforma tulajdonságokkal.
Részben, ide is vezethető vissza pld. a sarokpontok pontatlansága.
Ez, látható is a kész "munkán", Te is észrevetted.
Én azt mondom, a teljesítmény, esetleg a sebesség változtatásával, még javítható a mutatott kép.
A képeken nemigazán kivehető, de némi kottyanás is van a rendszerben, ami szintén csak ront a mutatott képen.

De...biztos, hogy az ezekbe a gépekbe beépített olcsó(20-30E)kategóriás mozgásvezérlő is hagy kívánnivalót maga után.
Később...eldöntendő kérdés lesz, hogy marad, vagy valami más lesz helyette.

Most "csak" játszadozom a géppel, próbálom a határain belül maradva, a legjobbat kihozni belőle.
[#wave]

horcsab

Nekem is ugyan ilyen K40-es lézerem van. A mechanika katasztrófa. Én csak a felső burkolatot hagytam meg, az alját kivágtam és kicseréltem 10mm vastag alura. A csőtartót is átdolgoztam, szintén 10mm vastag alura, ami rugókon állítható. Az asztal részét még nem bántottam, mert az egyelőre megfelel amire használom.
A feszítésekre az X és Y tengelyen is van állítási lehetőség, a cső alatti burkolatnál van 2 furat azon benyúlva egy 3-as imbusszal lehet állítani. A másikon pedig az elektronika felől van egy furat ott 2db kerszethornyú reiser!!! csavarral oldottam meg a ferdeszmű.

Az elektronika nekem nem vált be. Pontatlanul időzíti a lézer ki és bekapcsolását valamint menet közben időnként ott is begyújt ahol nem kellene. Nyomógombokhoz (schneier) szoktam feliratokat készíteni és a kicsi ezüstös műanyag táblán látszik, hogy a felirat körül pöttyözi a műanyagot.
Valamint amit észrevettem, hogy a táp sem a legstabilabb. Lehet, hogy amiatt szórja meg a feliartot pöttyökkel.

Most az elektronikát alakítom át, jelenleg egy Beaglebone-s megoldáson dolgozom. Nagyon bíztatóak a jelek.

thayscj6c

Majdnem mindig igaz, hogy az "olcsóbbik a drágábbik"[#falbav]

Kelepeisz Lajos

Merre találom ezt a tesztet, én is lepróbálnám a gépen?

PSoft

A www.cnctar.hunbay.com-on találod, "skatona" fórumtársunk könyvtárában.

Lasergravir-verseny

Több formátumban is fent van, az akkor, ott készült kis videókkal együtt.

PSoft

Egy kis húsvéti projekt.:)

Egyik fórumtársunk, most készült "fúvókája" a kék lézeréhez.
Még langyos, most pottyant a markomba.:)
Vagy...most tojta a Nyúl!?[#nevetes1]
(locsolni, ezt is kellett):)
Az átm. 40-es, 2mm vastag felfogató perem külön anyagból készült, vállasan illesztve/ragasztva van a fúvóka testre.

s5f8tmfv3

Jól néz ki! [#eljen]

PSoft

Szia Lajos!

Íme a kért "célkereszt":) az én gépemmel, egy befőttes üveg kupakra.
50mm-ről indul a külső, 10mm-es a belső kör.
A 45-50mm-es körnél, már látszik a gép (átmeneti)pontatlansága, vagy inkább az "Y" tengely rezgése, ami a laza szíjra(szíjakra), laza/kotyogós vezetőgörgőkre vezethető vissza. Most, "X" irányban, rezeg/hangos a mechanika.
Azért írom, hogy átmeneti, mert szerintem az "Y" 'rendbetételével' szíjak feszítése/vezetőgörgők beállítása, javulni fog a helyzet.
A rajzolás sebessége, 20mm/s volt.

PSoft

Mertem remélni, hogy "tetszik".:)
Dobj egy postacímet, itt az üzenőben.[#wave]

ezsolt74

Nem tud valaki hogy hol tudnék venni egy 2-3W-os lézerhez valami rendes driver-t?
Mert az enyémmel egyszerűen nem tudom azt elérni hogy ttl-módban üzemeljen.
Ahogy megkapja a 12V-ot rögtön teljes erővel üzemel, akkor is ha kap 5V ttl jelet és akkor is amikor nem.
Melyik drivert ajánlanátok? persze nem horror árban.

Kelepeisz Lajos

Szia Béla!
Hálásan köszönöm, ami miatt érdekelt azt evvel meg is  megtudtam.
Nagyon rendes vagy hogy elkészítetted![#eljen]