Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

s7manbs8

Nálam egy ellenállás van előtte, a TTL jelet meg egy FET-tel kapcsolgatom.

svejk

No, az az áramgenerátor a bolondbiztos, az biztos nem fog bezárlatosodni, meg gerjedni. [#eljen]
A hatásfok a hobbyban meg nem számít. :)

Mekkor a meghajtó tápfeszültség, és tól-ig mennyi  egy ilyen lézer dióda nyitóirányú kapocsfeszültség változása a hőmérséklet és az áram függvényében?

PSoft

Mi is megtudhatjuk, hogy mit tudtál meg?
(persze csak, ha nem titok)

Kelepeisz Lajos

Az volt nálam a jelenség hogy ha x-y irányba húzott egy-egy vonalat a gép az tökéletesen egyenes volt, de ha már kört kellet rajzolnia akkor a körvonal egyes részein leheletnyi hullámosság volt, és érdekelt hogy nálad is mutatkozik-e, de gyanítom ez a szíj pontatlansága eredményezheti.
Le is fotóztam.

Kelepeisz Lajos

1 és 19 óránál látható.

Kelepeisz Lajos

Nekem ilyen lett!
2500mm/min 10perc

zozo

Nekem sose jut eszembe, ilyen díszítő beszúr(kál)ás, pedig jól áll neki. [#eljen]

PSoft

Kicsit "közelebbről is megnéztem a karikádat,és...megnéztem az enyémet is.
Más anyagon is ugyanez a jelenség? nem lehet, hogy csak a fa erezete miatt a "hullámosság" a körvonalon?

Kelepeisz Lajos

Nem hinném, itt, az olcsó kínai bordás kerekekkel és szíjakkal van, szerintem.

Kelepeisz Lajos

Mármint a szíjakkal és kerekekkel van gond.

s7manbs8

Ilyeneket nem mértem még, de 12V-ról megy a dióda úgy 5V körüli, ha kicsit esne a feszültsége, annyival hajtom, hogy attól még nem tud behalni, meg ha hűtve van rendesen, akkor annyira nem is változik.

Kelepeisz Lajos

Van még egy olyan tippem hogy az Y tengely két oldalról van belekötve a léptetőmotorba, spirál vágatú tengelykötésekkel, lehet hogy mikor "nagy" sebességgel odébb léptet picit megremeghet ez a spirális kiképzés és ez látszódhat, mert ha nagyon lassan 100mm/min -es vágok akkor szinte teljesen megszűnik a jelenség, rendelek Kínából fix tengelykötéseket és azzal majd meglátom.[#nemtudom]

keri

Nincs támasztó csapágy? Nem a kuplungnak kell a tengelyirányú terheléseket felvennie

mex

" annyival hajtom"
Mégis mennyi az annyi? Hány wattos a dióda? Már megbocsáss, de  nem vagyok benne biztos, hogy helyes az ellenállásos áramkorlátozást "ajánlgatni" másnak, persze a sajátodat úgy vágod gallyra ahogy akarod..

PSoft

Nem hinném, hogy a spirál kuplung lenne a ludas, de...ki tudja!
Majd a csere után, számolj be a változásról.(pozitív változásról)
Biztos írtad már máshol...
Milyen szoftverrel/mozgásvezérlővel hajtod a gépet?