Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

Kelepeisz Lajos

Az lehet hogy kicsit határozottan írtam hogy tudom a pontos megoldást, de én ha jól emlékszem olvastam ezzel kapcsolatban anyagot, ugye egyen feszültséggel gerjesztjük, ezért van a csövön is anód katód, mivel egyenáram a negatív oldalról indulnak töltések a pozitív fele, vagyis a cső nem féligáteresztő vége fele, ha fordított polaritást kapna a cső akkor a a töltések a féligáteresztő tükör fele indulnának meg, nem a hosszabb másik irány fele így az atomok nem tudnak felgyorsulni, márpedig ahoz hogy lézerfény legyen ahhoz az atomoknak el kell egy olyan sebességet érniük hogy ki tudjanak lépni a féligáteresztő tükrön. Nekem így logikus.

Kelepeisz Lajos

Semmi gond, csak senki nem azért van itt hogy megmondja a tutit hanem hogy próbálja segíteni a másikat. Szerintem.

4ybj8h3c8

Nem azért lép ki, mert gyors, hanem azért mert megfelel a betűszavából adódó követelményeknek.
Pongyolán megfogalmazva a mennyiség a lények, egymást gerjesztve a két tükör között pattogva azok a részecskék lépnek ki amelyek a tükörre merőlegesen úgymond magukkal tudnak rántani további részecskéket és ki tudnak lépni a kevésbé visszaverő tükör felé a rezonátorból. A meglátás jó, ezért nem mindegy, hogy melyik a pozitív és melyik a negatív oldal... ezért vajaz az elektroncsőre, ahogy írta valaki egyik felől a másik felé, különben nem működik.

GPeti1977

Van a két elektróda között méret vagy alaki különbség?

svejk

No de embörök!
Nem a betáplált nagyfeszültség elektronjai gyorsulnak és lépnek ki.
A nagyfesz az ionizációhoz kell azaz ezzel van gerjesztve a CO2 ami aztán elkezd rezegni és fényt bocsájt ki.

Te is írtad Lazi, hogy csak egy része lép ki a fénynek a többi oda vissza "pattog", az önfentartásért felelős.
Ha képzeletben megcseréled a zárótükröt és a féligáteresztőt akkor a másik végén jönne ki.

Akinek van ilyen CO2 csöve ugyan csináljon már egy-egy nagyfelbontású képet a két végéről a csőnek.
Én továbbra is szigetelési okokra gyanakszom.

svejk

Pedig én is kíváncsi lennék rá, ezért örültem meg annak hogy Te biztosan tudod.

Kelepeisz Lajos

Igen lehet hogy ne a sebességtől függ, már régen olvastam róla, de az a lényeg hogy a két tükör között rezeg, és nagyon nem mindegy melyik irányba haladnak az elektronok, és ennek eredményeként valószínűleg nem lenne kilépő lézerfény, vagy nagyon csekély teljesítményű, de inkább semmi.

Kelepeisz Lajos

De van még két féle megoldás az igazolásra, vagy tud valaki kínaiul és megkérdezi a gyártót, vagy egy kifáradt csövet egyszerűen fordítva köt be, és egyből megtudjuk az igazságot.

4ybj8h3c8

Erről van szó. CO-nál ha jól emlékszem 3 vagy 4 energiaszint van és ezek közötti ugrások adják végül a lézer működését.

4ybj8h3c8

Külső tükrösnél lehet próbálkozni, de belső tükrösnél a büdös életben nem fog a teljesen visszaverő tükrön kilépni a fény.

svejk

Amit Te betáplálsz nagyfeszt annak az elektronjai nem fény természetűek, tehát nem "tükrözhetőek".

Majd a nagyfesz  által gerjesztett CO2 atomokból lesz valahogy fény és azt már lehet a két tükör közt terelgetni.
Vagy valami ilyesmi...

szerintem... copyright Szalai. :)

svejk

No, de akkor abban velem vagy, hogy a polaritás mindegy? Úgy mint tudod a fénycső analógia.

4ybj8h3c8

Erre van az atomi "egységugrás". Gerjesztés hatására, ami itt a nagyfesz, a gáz atomi részecskéi magasabb elektronszintre ugranak és az ugrás közben (arra már a fene emlékszik, hogy felfelé vagy visszafelé, aki tudja majd megírja) fotont bocsátanak ki. Ezek száma növekszik, kialakul a ha jól emlékszem popular inverziónak nevezet jelenség oszt amikor párhuzamosan, a tükörre merőlegesen kezdenek sokasodni akkor egy részük "kiszökik, a többi meg a működés fenntartása miatt rohangál a rezonátor két vége között.

svejk

No, most lépnem kell, de holnapra tényleg legyen tuti megoldás! :)

4ybj8h3c8

Igen, de a tükör miatt nem mindegy.